«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει το νέο Νομοσχέδιο για το ΕΣΥ το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία αλλά και να εργάζονται και σε ιδιωτικές κλινικές.
Οι αντιδράσεις για το νέο αυτό νομοσχέδιο είναι ήδη πολλές, και μάλιστα από χθες (28/11) ξεκίνησαν και κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών οι οποίοι είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη που κατατέθηκε στην Βουλή, ενώ παράλληλα εντείνονται και οι φωνές κατά της εφαρμογής του.
Ειδικότερα, χθες Δευτέρα (28/11) η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή.
Ωστόσο οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα Τρίτη (29/11) και Πέμπτη (1/12).
Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη 29/11 θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και την Πέμπτη 1/12 θα ακολουθήσει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή με κάλεσμα σε Εργατικά Κέντρα, σωματεία, ΑΔΕΔΥ, καθώς πρόκειται για την ημέρα που ψηφίζεται το νομοσχέδιο.
Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έχει προαναγγείλει και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων, καθώς όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του «το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη έρχεται να βάλει ταφόπλακα στην πρόσβαση του λαού, των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων, των οικογενειών μας στη Δωρεάν Υγεία!
Το νομοσχέδιο καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, διευρύνει τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, σπρώχνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αναζητήσουν εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα και στις πληρωμές των ασθενών. Στην ουσία νομιμοποιεί το «φακελάκι» δίνοντας τελεσίγραφο στον λαό ή θα υποστείς πολύμηνες αναμονές με κίνδυνο της υγείας και της ίδιας της ζωής σου ή θα βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να κάνεις την αναγκαία εξέταση ή χειρουργείο έγκαιρα.
Ειδικά για τις οικογένειες των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων αυτό πρέπει να σημαίνει πόλεμο!
Ήδη αναγκαζόμαστε να δίνουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε για τις αναγκαίες θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα, εξετάσεις κλπ που δεν καλύπτονται από το κράτος για εμάς τα παιδιά μας, τους ανθρώπους μας.
Δε θα ανεχτούμε να τα ισοπεδώσουν όλα!
Μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς που έχουν προκηρύξει απεργία για την προάσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας για τον λαό, τα ταξικά συνδικάτα, να βουλιάξουμε τους δρόμους έξω από τη βουλή! Να ξέρουν καλά πως θα μας βρουν απέναντί τους!»
Όπως είναι γνωστό, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος έχει απορρίψει ήδη το νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει γίνει αποδεκτό ούτε και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Επίσης, από την χθεσινή παρουσία των εκπροσώπων των γιατρών στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου ήταν όλοι εναντίων της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 10 ενώ σε άλλο σημείο (για το άρθρο 7) ανέφερε ότι «δεν εξυπηρετεί… Αν το δει κανείς από σοσιαλιστική οπτική, αλλάζει συνήθειες δεκαετιών, ενώ από φιλελεύθερη οπτική, είναι ανεπαρκής, και όπου στον κόσμο υπάρχει ιδιωτικό επάγγελμα μέσα σε ΕΣΥ, αυτό συνδυάζεται με μερική απασχόληση και κάλυψη του κενού από έτερο γιατρό».
Όσο για το άρθρο 10, ο πρόεδρος του ΠΙΣ ζήτησε την απόσυρσή του αναφέροντας: «Αντιλαμβανόμαστε τα θέματα πολιτικού γοήτρου, αλλά η πολιτική σοφία πάντοτε επιβραβεύεται».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη ανέπτυξε σκεπτικό για το συγκεκριμένο μέτρο προβλέποντας ότι δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και «θα βάλουμε τους ασθενείς απέναντι».
Και συνέχισε με την ερώτηση «όταν τα πρωινά χειρουργεία φτάνουν στις 6 και 7 το βράδυ, πότε θα πηγαίνουν οι γιατροί του ΕΣΥ στις ιδιωτικές κλινικές;»
Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης ενώ η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου χαρακτήρισε ως «διάταξη έκτρωμα και πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών» το άρθρο 10, τονίζοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι όχι η κάλυψη των κενών και η αύξηση των μισθών, αλλά η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και από το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ με τη συμμετοχή της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής και της τριμελούς επιτροπής των ιατρών ΕΣΥ του ΠΑΓΝΗ η οποίοι εξέφρασαν την δυσαρέσκεια του απέναντι «στο νομοσχέδιο-ταφόπλακα» όπως το χαρακτήρισαν που κατατέθηκε στη κυβέρνηση για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία είναι και η εμπνεύστρια του Νομοσχεδίου, θέλοντας να «κοπάσει» τις αντιδράσεις περί αυτού ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο δημιουργεί περισσότερες επιλογές και δίνει ένα βαθμό ελευθερίας που δεν υπήρχε στο σύστημα Υγείας», και απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι «όχι μόνο δεν μειώνουμε την πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά την δυναμώνουμε», και υπεραμύνθηκε της απογευματινής λειτουργίας των χειρουργείων, λέγοντας ότι «έτσι δίνουμε περισσότερες ώρες λειτουργίας στο δημόσιο σύστημα».
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, ακόμη και στην τετράωρη στάση εργασίας που κήρυξαν οι συνδικαλιστές των γιατρών, λέγοντας ότι τα στοιχεία που έχει από δυο ΥΠΕ, δείχνουν ότι το ποσοστό συμμετοχής ήταν χαμηλότερο του 1%.
Τελικά, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του κατά πλειοψηφία. Θετική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, «όχι» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για τη συζήτηση στην Ολομέλεια.