Κάθε ασθενής μάχεται σε πολλαπλά μέτωπα. Τη νόσο του, την αβεβαιότητα, την κούραση, την οικονομική επιβάρυνση. Οι ασθενείς με καρκίνο βαδίζουν ένα δύσκολο μονοπάτι, όπως μας εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών (ΚΕΦΙ), Ζωή Γραμματόγλου. Συχνά μοναδικοί σύμμαχοι είναι οικείοι τους και οι θεράποντες ιατροί, παρά την βοήθεια των οποίων η μάχη παραμένει άνιση.
Το πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ επιδιώκει να μειώσει μέρος του βάρους, εξαλείφοντας την ανάγκη μετακίνησης των ασθενών σε νοσοκομειακές μονάδες. Επιτρέπει να επιτευχθεί, όπως μας αναφέρει η κα Γραμματόγλου, ουσιαστική εξατομικευμένη φροντίδα υγείας, αναπτύσσοντας ένα πολυδιάστατο θεραπευτικό πλάνο προσαρμοσμένο στον κάθε ασθενή, με συγκεκριμένους στόχους και περιοδική παρακολούθηση που επιτρέπει τον βέλτιστο έλεγχο της ασθένειας του.
- Κα Γραμματόγλου, ποια είναι η καθημερινότητα ενός ογκολογικού ασθενή και των οικείων του;
Ο καρκίνος είναι ένα δύσκολο και επίπονο μονοπάτι, που ο ασθενής με καρκίνο, παρόλη την αγάπη των δικών του ανθρώπων και τη βοήθεια από την ιατρική κοινότητα, πρέπει να διαβεί μόνος του, διατηρώντας ψηλά το ηθικό του και αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις καθημερινές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της ασθένειάς του.
Η μεγάλη διάρκεια της θεραπείας και οι επιπτώσεις της επηρεάζουν την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών αλλά και των οικείων τους. Η αβεβαιότητα που συνοδεύει τον καρκίνο, η καταπόνηση που επιφέρει η ασθένεια και η θεραπεία, η οικονομική τοξικότητα, αποτέλεσμα της συχνής απώλειας εισοδήματος λόγω διακοπής της απασχόλησης μαζί με τα αυξημένα έξοδα για την φροντίδα του ασθενούς, δημιουργούν ένα σύνθετο και δύσκολο περιβάλλον το οποίο ο ασθενής και οι οικείοι του καλούνται να διαχειριστούν και να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
- Ποιο πρόβλημα έρχεται να λύσει ένα πρόγραμμα όπως το ΟΙΚΟΘΕΝ, η χορήγηση δηλαδή θεραπειών κατ' οίκον;
Το «ΟΙΚΟΘΕΝ» είναι ένα ασθενοκεντρικό πρόγραμμα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών, μέσω της παροχής βελτιωμένων και άμεσων υπηρεσιών υγείας και της μείωσης της επιβάρυνσης, που προκαλεί η ανάγκη μετακίνησής τους σε νοσοκομειακές μονάδες. Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή αποφέρει οφέλη στο οικοσύστημα της υγείας, όπως η καλύτερη διαχείριση των πόρων του συστήματος και η ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
- Η αρχή γίνεται από τον Άγιο Σάββα και τους ογκολογικούς ασθενείς. Υπήρξαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ανέδειξαν αυτή την ομάδα ασθενών ως κατάλληλη για να εκκινήσει το πρόγραμμα;
Η διοίκηση του Αγίου Σάββα ζώντας καθημερινά τις ανάγκες και τα προβλήματα των ασθενών με καρκίνο προχώρησε με την Roche Hellas στη συν-δημιουργία του νέου προγράμματος χορήγησης θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς στο σπίτι «ΟΙΚΟΘΕΝ», παραμένοντας στην πρώτη γραμμή της διαμόρφωσης ολοκληρωμένων λύσεων, που δημιουργούν πραγματική αξία για τους ασθενείς, τους φροντιστές και το σύστημα υγείας. Θα πρέπει να ρυθμιστεί το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να υιοθετηθεί και από άλλα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας.
- Ποιο θα είναι το όφελος για τους ογκολογικούς ασθενείς, λοιπόν, με το πρόγραμμα χορήγησης θεραπειών κατ’ οίκον;
Οι ασθενείς θα έχουν την δυνατότητα να προσαρμόσουν τις θεραπείες, αντίστοιχα των αναγκών αλλά και των επιλογών τους και να πετύχουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και διαχείριση της νόσου, πλήρως εξατομικευμένη. Ένα πολυδιάστατο θεραπευτικό πλάνο προσαρμοσμένο στον κάθε ασθενή, με συγκεκριμένους στόχους και περιοδική παρακολούθηση που επιτρέπει τον βέλτιστο έλεγχο της ασθένειας του.
Η εξατομικευμένη φροντίδα υγείας, όπως και η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας είναι από τις σημαντικότερες προκλήσεις, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες κοινωνίες στην προσπάθειά τους για την καταπολέμηση του καρκίνου. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτείται επαρκής και ορθολογική χρηματοδότηση της καινοτομίας, με ταυτόχρονες παρεμβάσεις στην πολιτική υγείας, στη βάση επιδημιολογικών και άλλων δεδομένων.
Δεν θα είναι μόνο ο ανταγωνισμός που θα ρίξει το κόστος αλλά και το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι ασθενείς με διαφορετικές μορφές καρκίνου θα λαμβάνουν αυτές τις θεραπείες. Η ανταπόδοση θα είναι μεγάλη αφού άτομα που θα επιβάρυναν λόγω της σοβαρής νόσου τους τα συστήματα υγείας θα είναι και πάλι σε θέση να προσφέρουν στην κοινωνία.
- Ποια εμπόδια έπρεπε να ξεπεραστούν για να προχωρήσει η εφαρμογή του ΟΙΚΟΘΕΝ;
Να πειστεί η διοίκηση του νοσοκομείου για το όφελος πρώτα των ασθενών, οι οποίοι μπορούν να παραλαμβάνουν τα φάρμακα στο σπίτι τους χωρίς να κάνουν άσκοπες μετακινήσεις επιβαρύνοντας την κλονισμένη ήδη υγειά τους, αλλά και την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου από επισκέψεις ασθενών και φροντιστών. Τα μηνύματα που έχουμε στο σύλλογο από μέλη μας για το «ΟΙΚΟΘΕΝ» είναι πολύ ενθαρρυντικά
- Αντίστοιχο όφελος θα υπάρχει, εκτιμάται και για άλλους ασθενείς; Θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες ομάδες ασθενών; Τι άλλο πρέπει να γίνει για βελτιωθεί η σχέση των ασθενών με το σύστημα υγείας;
Επιστήμονες με ευαισθησία στον ασθενή με καρκίνο, τόσο από πλευράς οικονομικής όσο και ογκολογικής, έχουν ενώσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους με στόχο την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών σε ασθενείς που έχουν ή μπορεί να αποκτήσουν σχέση με τον καρκίνο. Σκοπός είναι η δημιουργία στρατηγικής για την διαχείριση του καρκίνου ώστε να υπάρξει βέλτιστη πρακτική σε περιβάλλον οικονομικών περιορισμών. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν αντίστοιχες συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του συστήματος υγείας, προκειμένου να παρέχουν λύσεις που βελτιώνουν την εμπειρία των ασθενών σε όλο το ταξίδι τους. Μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τη δημιουργία αντίστοιχων προγραμμάτων για ασθενείς με άλλες χρόνιες νόσους, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την επιστημονική κοινότητα και ενδυναμώνουμε τη φωνή των ασθενών.