Η απόφαση του ΣτΕ για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς «είναι σεβαστή», ωστόσο θεωρείται «επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως το υπουργείο θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ και 2.190 άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί θα γυρίσουν στην εργασία τους από την 1η Ιανουαρίου.
Στη συνέχεια, ανέφερε πως θα εφαρμοστεί αυστηρό πρωτόκολλο για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, προαναγγέλλοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας, όπου και θα τεθεί το ζήτημα.
Το μέτρο του υπουργείου δε θα παραταθεί είπε ο κ. Πλεύρης προσθέτοντας ωστόσο ότι η απόφαση αποτελεί «ήττα για τη δημόσια υγεία. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης, «ποιος εμπιστεύεται γιατρούς που θεωρεί ότι το εμβόλιο αλλοιώνει DNA». «Η δικαιοσύνη έκρινε τα στοιχεία που πήγαμε, θανάτους, μελέτες, που δικαιολογούσαν την παράταση του μέτρου μέχρι τέλος του χρόνου. Το ΣΤΕ αμφισβήτησε την αξιολόγηση και ότι δεν δικαιολογούν την παράταση του μέτρου. Αυτοί όλοι βάσει της απόφασης επιστρέφουν από 1η Ιανουαρίου. Οσων αφορά στο εάν επιστέφουν με τεστ ή μάσκα, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι το πρωτόκολλο αυτό θα το εισηγηθεί η επιτροπή.
Με αυστηρό πρωτόκολλο η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών
Με αυστηρό πρωτόκολλο που θα περιλαμβάνει τακτικά rapid tests αναμένεται να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ. Σχεδόν 15 μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής εργασίας σε όσους υγειονομικούς επέλεξαν να μην εμβολιαστούν έναντι της COVID-19, και η οποία έλαβε δύο παρατάσεις, με απόφαση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε την τελευταία παράταση αντισυνταγματική, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή τους, η οποία, όπως είπε και ο υπουργός Υγείας σήμερα Τρίτη (30/11), θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2023.
Για το νομοσχέδιο με παρεμβάσεις στο ΕΣΥ
Επίσης, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ εκφράζοντας το σκεπτικό του σχετικά με την χρησιμότητα που θα έχει, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «Με αυτό το νομοσχέδιο τι κίνητρο δίνουμε σε αυτόν τον άνθρωπο; Πως μπορώ να μπω στο ΕΣΥ με μερική απασχόληση αν θέλω και να δουλεύω έξω, μπορώ να μπω με πλήρη και αποκλειστική αλλά να έχω και τη δυνατότητα παραπλεύρων εσόδων».
Αξίζει να σημειωθεί πως και ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημόπουλος παρευρισκόμενος χθες Τρίτη 29/11 στη συνεδρίαση της διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων ανέφερε πολλά από τα θετικά που θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, μεταξύ αυτών και την μείωση του brain drain, δηλαδή όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος «μειώνεται η φυγή των αποφοίτων μας των Σχολών Επιστημών Υγείας στο εξωτερικό, μετά τα τόσα χρόνια που η χώρα έχει επενδύσει για την τριτοβάθμια εκπαίδευσή τους, αφού οι εργασιακές σχέσεις το δημόσιο σύστημα υγείας γίνονται πιο ελκυστικές για τον νέο γιατρό».