Το ποσοστό των νοικοκυριών με καταστροφικές δαπάνες για την υγεία στο Βέλγιο είναι σήμερα από τα υψηλότερα στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.
Ωστόσο, γίνονται συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης – που μοιράζονται πολλές άλλες χώρες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ.
Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν 260.000 νοικοκυριά στο Βέλγιο αντιμετώπισαν καταστροφικές δαπάνες για την υγεία το 2020, το τελευταίο έτος με τα διαθέσιμα δεδομένα. Αυτό αντιστοιχεί στο 5,2% του συνόλου των νοικοκυριών, αλλά ο αριθμός ανέρχεται στο 8% για τα νοικοκυριά με επικεφαλής ανέργους και στο 12% για τα νοικοκυριά στο φτωχότερο πέμπτο του πληθυσμού.
Η νέα ανάλυση, η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Βελγικό Κέντρο Γνωσιακής Φροντίδας Υγείας (KCE) και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δείχνει ότι οι καταστροφικές δαπάνες για την υγεία στο Βέλγιο οδηγούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από πληρωμές από την τσέπη για ιατρικά προϊόντα ( για παράδειγμα, ακουστικά βαρηκοΐας, γυαλιά, οδοντοστοιχίες και προθέσεις) από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες.
Για τα φτωχότερα νοικοκυριά, καθοδηγείται κυρίως από τα εξωτερικά φάρμακα, τις διαγνωστικές εξετάσεις και την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.
«Οι αριθμοί από το 2020 δείχνουν ότι 1 στα 20 βελγικά νοικοκυριά αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες λόγω πληρωμών για υγειονομική περίθαλψη από την τσέπη του. Αυτό είναι μια σοβαρή ανησυχία. Η κυβέρνηση του Βελγίου έχει λάβει πρόσφατα σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της οικονομικής προστασίας, αλλά η περαιτέρω μείωση των πληρωμών από την τσέπη –ειδικά για άτομα με χαμηλά εισοδήματα– θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ Hans Henri. P. Kluge.
«Η συνέχιση των προσπαθειών για την προστασία των ανθρώπων από την κρίση κόστους ζωής που επηρεάζει πολλά νοικοκυριά στο Βέλγιο, και ευρύτερα στην Ευρώπη συνολικά, θα βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων και θα ενισχύσει το σύστημα υγείας».
Κενά στην προσιτή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη
Πολλοί από τους παράγοντες που υπονομεύουν την οικονομικά προσιτή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη – και έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στα φτωχότερα νοικοκυριά – αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα της πολιτικής κάλυψης στο Βέλγιο. Για παράδειγμα:
- Ένα πολύπλοκο σύστημα χρεώσεων χρήστη (συμπληρωμές) ισχύει για όλες τις υπηρεσίες υγείας.
- Αν και υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί για την προστασία των ατόμων από τη συμπληρωματική πληρωμή, ορισμένοι από αυτούς τους μηχανισμούς δεν εφαρμόζονται αυτόματα και επομένως δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο θα έπρεπε. Επιπλέον, δεν υπάρχει γενική εξαίρεση από τη συμμετοχή σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.
- Κάποια εξωνοσοκομειακή περίθαλψη εξακολουθεί να υπόκειται σε αναδρομική επιστροφή εξόδων (όταν οι άνθρωποι πληρώνουν το πλήρες τίμημα στο σημείο χρήσης και λαμβάνουν μερική αποζημίωση από το ταμείο ασθενείας τους), κάτι που είναι ασυνήθιστο μεταξύ των συστημάτων υγείας της ΕΕ.
- Η δημόσια χρηματοδοτούμενη κάλυψη της οδοντιατρικής περίθαλψης, των ιατρικών προϊόντων και των φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής.
- Τουλάχιστον το 1% του πληθυσμού (περίπου 115.000 άτομα) στερείται κάλυψης κοινωνικής ασφάλισης υγείας, που αυξάνεται σε περίπου 2% στην περιοχή των Βρυξελλών και στους νεαρότερους ενήλικες.
Η νέα έκθεση διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει αυτά τα ζητήματα και έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους – για παράδειγμα:
- αντικατάσταση ποσοστιαίων συμμετοχών (όταν ο χρήστης πληρώνει μερίδιο της τιμής της υπηρεσίας) με πάγιες συνπληρωμές για επισκέψεις σε οικογενειακό γιατρό ή ειδικό ιατρό·
- περιορισμός της χρέωσης υπολοίπου (όταν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης επιτρέπεται να χρεώνουν τους ανθρώπους περισσότερο από την τιμή που ορίζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης υγείας) στα νοσοκομεία·
- κατάργηση της αναδρομικής αποζημίωσης για υπηρεσίες οικογενειακού γιατρού για άτομα με χαμηλά εισοδήματα και επιτρέποντας σε όλους τους παρόχους περίθαλψης εξωτερικών ασθενών να προσφέρουν παροχές σε είδος σε εθελοντική βάση·
- ενίσχυση του ετήσιου ανώτατου ορίου στις συμπληρωματικές πληρωμές με τη μείωση του μέγιστου ποσού που πρέπει να πληρώνει ένα άτομο με χαμηλό εισόδημα από την τσέπη του.
Πιο πρόσφατα, η κυβέρνηση έλαβε πρόσθετα μέτρα για να προστατεύσει τους ανθρώπους - ειδικά αυτούς που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις - από πληρωμές από την τσέπη τους. Το ετήσιο ανώτατο όριο στις συμπληρωματικές πληρωμές έχει παγώσει, αντί να αυξάνεται με τον πληθωρισμό. Η κάλυψη της οδοντιατρικής περίθαλψης και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας πρώτης γραμμής έχει επεκταθεί· και λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της τιμολόγησης υπολοίπου στα εξωτερικά ιατρεία.
Απλοποίηση της πολιτικής κάλυψης για την προστασία των φτωχότερων νοικοκυριών
Το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ χαιρετίζει αυτές τις αλλαγές και διατυπώνει συστάσεις για την αντιμετώπιση των εναπομεινάντων προκλήσεων, όπως:
- κατάργηση της αναδρομικής αποζημίωσης για όλες τις υπηρεσίες υγείας·
- περαιτέρω περιορισμός της χρέωσης υπολοίπου σε όλες τις ρυθμίσεις.
- Επέκταση του ετήσιου ανώτατου ορίου στις συμπληρωματικές πληρωμές σε όλες τις υπηρεσίες υγείας και μείωσή του ακόμη περισσότερο για άτομα με χαμηλά εισοδήματα·
- τη χορήγηση αυτόματου δικαιώματος σε όλους όσους είναι επιλέξιμοι για αυξημένη αποζημίωση (μειωμένες συμπληρωματικές πληρωμές) για την εξάλειψη των διοικητικών φραγμών στην απορρόφηση· Η έρευνα διαπιστώνει ότι η ανάληψη των μειωμένων συμπληρωμάτων είναι σχεδόν καθολική όταν χορηγείται αυτόματα, αλλά πολύ χαμηλή όταν οι άνθρωποι πρέπει να υποβάλουν αίτηση για αυτές.
- απαλλαγή των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος από όλες τις συμπληρωματικές πληρωμές·
- ενίσχυση της ρύθμισης των τιμών των ιατρικών προϊόντων που δεν καλύπτονται από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης υγείας·
- διασφαλίζοντας ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης υγείας καλύπτει ολόκληρο τον πληθυσμό.
«Εκτός από τη μείωση των ανικανοποίητων αναγκών και των οικονομικών δυσκολιών για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, αυτά τα μέτρα θα καταστήσουν το σύστημα υγείας πιο δίκαιο και λιγότερο περίπλοκο για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν υπηρεσίες υγείας», δήλωσε η Δρ Natasha Azzopardi-Muscat, Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικών για την Υγεία της χώρας και Systems, Περιφερειακό Γραφείο της ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Τα διδάγματα που αντλήθηκαν στο Βέλγιο είναι χρήσιμα για άλλες χώρες της περιοχής μας που εργάζονται για να αντιμετωπίσουν τις δικές τους προκλήσεις με καταστροφικές δαπάνες για την υγεία και να βελτιώσουν την πρόσβαση όλων στην υγειονομική περίθαλψη».
ΠΗΓΗ: Univadis , Who.int