Ο κίνδυνος ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών αυξάνεται καθώς ορισμένες ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες είναι προσβάσιμες μόνο στα μεγαλύτερα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη διάγνωση και την επιδείνωση των χρόνιων παθήσεων για όσους ζουν σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ευρώπη.
«Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην απόδοση των συστημάτων υγείας και στην ποιότητα των αποτελεσμάτων τους σε ολόκληρη την ΕΕ», δήλωσε σε συνένετυξή του ο Κροάτης κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Tomislav Sokol.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) απεικόνισε πόσο χρόνο χρειάστηκε για να ταξιδέψει στο πλησιέστερο νοσοκομείο σε περιοχές διαφόρων χωρών της ΕΕ.
Εκτιμάται ότι σε περισσότερες από 1 στις 10 περιφέρειες ο συνολικός πληθυσμός ζει 15 λεπτά οδήγησης μακριά από ένα νοσοκομείο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat του 2020 .
Αυτές οι περιοχές ήταν κυρίως πρωτεύουσες ή αστικές περιοχές με σχετικά υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα.
Στο άλλο άκρο της κλίμακας, 89 περιφέρειες που είχαν λιγότερο από το μισό του πληθυσμού τους, ζούσε 15 λεπτά οδήγησης μακριά από ένα νοσοκομείο.
Οι περισσότερες από αυτές ήταν αραιοκατοικημένες περιοχές συχνά γύρω από την περιφέρεια της ΕΕ, για παράδειγμα, στα νότια και ανατολικά κράτη μέλη της ΕΕ.
Έντεκα περιοχές που βρίσκονται στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία, είχαν λιγότερο από το 10% του πληθυσμού τους να ζούσε 15 λεπτά μακριά από ένα νοσοκομείο.
Η αυξημένη απόσταση ταξιδιού από τα νοσοκομεία αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 1%, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.
Ειδικά όταν πρόκειται για συγκεκριμένα διαγνωστικά που διαθέτουν προηγμένες ιατρικές τεχνολογίες αλλά βρίσκονται μακριά, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καθυστερημένη διάγνωση και επιδείνωση των καταστάσεων.
«Η διασφάλιση της διάγνωσης και της θεραπείας, ειδικά στις αγροτικές περιοχές είναι μια πρόκληση», δήλωσε ο Γερμανός φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Andreas Glück.
Πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από το μέγεθος του πληθυσμού, σε ορισμένες περιοχές πρέπει να διασφαλιστεί η ιατρική υποδομή.
«Όταν δεν έχει εξασφαλιστεί η πρόσβαση, αυξάνεται ο κίνδυνος καθυστερημένης διάγνωσης καθώς και επιδείνωσης των ήδη υπαρχουσών συνθηκών», σημείωσε.
«Υγεία για όλους» αλλά με...προϋποθέσεις
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής αρμόδια για τη δημογραφία Dubravka Šuica, η οδηγία για τα δικαιώματα των ασθενών στο διασυνοριακό νομοθετικό πλαίσιο για την υγειονομική περίθαλψη μπορεί να προσφέρει στα κράτη μέλη της να βελτιώσουν την κατάσταση.
Η οδηγία καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένας ασθενής μπορεί να ταξιδέψει σε άλλη χώρα της ΕΕ για να λάβει ιατρική περίθαλψη και αποζημίωση.
Καλύπτει τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και τη συνταγογράφηση και παράδοση φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
«Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο να γενικευτεί ως λύση για τις αγροτικές περιοχές», είπε η κ. Šuica σε συνένετυξή της, εξηγώντας ότι αυτό μπορεί να είναι επωφελές για τις αγροτικές περιοχές που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές και όταν υπάρχει διαθέσιμος κατάλληλος πάροχος υγειονομικής περίθαλψης ή ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην περιοχή, αλλά βρίσκεται σε διαφορετικό κράτος μέλος της ΕΕ.
Διαβάστε ακόμη=> Επτά Ευρωπαϊκοί οργανισμοί «ενώνονται» για την επιτάχυνση της έρευνας για 7.000 σπάνιες ασθένειες
«Κανονικά σε αυτήν την κατάσταση, τα κράτη μέλη έχουν διμερείς συμφωνίες που βασίζονται επίσης στον κανονισμό για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης. Το τελευταίο αποφεύγει τους ανθρώπους να πληρώσουν εκ των προτέρων για την παροχή περίθαλψης», είπε.
Άλλες πρωτοβουλίες που αναφέρθηκαν ήταν στο πλαίσιο του Μακροπρόθεσμου Οράματος για τις Αγροτικές Περιοχές, το οποίο περιλαμβάνει χωριά νεοσύστατων επιχειρήσεων, μια πρωτοβουλία που «προσανατολίζεται στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων για τις προκλήσεις των αγροτικών περιοχών της ΕΕ», είπε η κ. Šuica.
«Το Αγροτικό Σύμφωνο επιτρέπει επίσης σε φορείς σε όλα τα επίπεδα να συναντηθούν και να προτείνουν λύσεις προς όφελος αυτών των περιοχών», πρόσθεσε.
Πώς η υγειονομική περίθαλψη θα γίνει πιο προσιτή
Καινοτόμες λύσεις, οι οποίες αποτελούν επίσης μέρος της πρωτοβουλίας Start-Up Villages, ενδέχεται να αλλάξουν την κατάσταση σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές: λύσεις παρακολούθησης ασθενών από απόσταση (RPM), οι οποίες αντιπροσωπεύουν εργαλεία που επιτρέπουν στους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας να παρακολουθούν την εμφάνιση της νόσου και εξ αποστάσεως εξέλιξη των συμπτωμάτων.
Το RPM επιτρέπει πιο προσιτή και ταχύτερη δέσμευση μέσω εικονικών μέσων για την τροποποίηση των σχεδίων φροντίδας και την παροχή ή λήψη εκπαίδευσης σχετικά με την αυτοφροντίδα με βάση τις αλλαγές στην κατάσταση του ασθενούς.
Για παράδειγμα, η αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA), μια κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή σταματά ακούσια για σύντομες περιόδους κατά τη διάρκεια του ύπνου, επηρεάζει περίπου 175 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη.
Η διαχείριση της θεραπείας για την υπνική άπνοια πραγματοποιείται σε εργαστήριο ύπνου, το οποίο έχει περιορισμένη πρόσβαση για ασθενείς που ζουν σε αγροτικές περιοχές.
Η χρήση λύσεων RPM, όπως το λογισμικό τηλεπαρακολούθησης, θα επέτρεπε την προβολή των προτύπων ύπνου από απόσταση και η θεραπεία θα μπορούσε να παρακολουθείται εξ αποστάσεως.
«Πρέπει να πάρουμε τις πιθανότητες της ψηφιοποίησης και της τηλεϊατρικής», είπε ο νομοθέτης Glück.
Ενώ η τηλεϊατρική είναι ένας τρόπος, μια άλλη πτυχή που ανέφερε είναι οι μόνιμες ιατρικές μονάδες.
«Οι ιατρικές μονάδες συμβάλλουν στην πρόσβαση των ασθενών σε διαγνωστικά και θεραπείες τελευταίας τεχνολογίας. Για παράδειγμα, κινητές μονάδες σε φορτηγά για μαστογραφίες χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να είναι σχετική σε άλλους ιατρικούς τομείς», είπε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.
Οι κινητές μονάδες που χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, αποκαλούνταν επίσης «πραγματικά καλή λύση» από τον Sokol, ο οποίος τόνισε επίσης ότι η πολιτική συνοχής της ΕΕ θα μπορούσε να το χρηματοδοτήσει.
ΠΗΓΗ: euractiv.com