Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας. Οι δύο περιφέρειες, με τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, καταγράφουν σταθερά τους υψηλότερους αριθμούς νέων κρουσμάτων, αλλά και εισαγώγων, νοσηλευομένων και διασωληνωμένων, όπως ήταν αναμενόμενο. Μόνο που από τα τέλη Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη άρχιζε παρουσιάζει δυσμενέστερη εικόνα, ξεκινώντας από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορονοϊού και φθάνοντας τη 2η εβδομάδα του πανελλήνιου lockdown να βλέπει τα νοσοκομεία της να γονατίζουν από το βάρος των ασθενών που χρήζουν εντατικής βοήθειας.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Από τα 3.209 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, η Θεσσαλονίκη καταγράφει τα περισσότερα και μάλιστα πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ. Στα 905 τα κρούσματα της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, στα 564 στην Περιφέρεια Αττικής.
Οι ΜΕΘ-COVID της Θεσσαλονίκης, που συμπεριλαμβάνουν και εκείνες των Νοσοκομείων Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας, παρά τη συνεχή επέκταση τους, χθες το βράδυ έφθασαν ξανά στα όρια τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 211 κλίνες ΜΕΘ σε σύνολο, μόνο οι 10 ήταν διαθέσιμες. Οι νέες εισαγωγές έφθασαν σχεδόν τις 160, με περίπου τις 65 εξ αυτών να καταγράφονται μόνο στο ΓΝ Παπανικολάου, το οποίο καταγράφει και το μεγαλύτερο αριθμό ασθενών σε ΜΕΘ. Οι νοσηλείες σε απλές κλίνες, δε, φθάνουν τις 1.200 αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο της Αττικής!
Με στοιχεία που προέρχονται από τα 25 νοσοκομεία στην Αττική και τα 12 της Θεσσαλονίκης, με τα νοσοκομεία στην τελευταία να νοσηλεύουν όλα ασθενείς με COVID.
Στην Αττική η πίεση μοιάζει προς το παρόν ελεγχόμενη. Με πάνω από 600 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες, σχεδόν 90 νέες εισαγωγές και περίπου 150 άτομα σε ΜΕΘ. Συνολικά χθες βράδυ, οι νοσηλείες στην χώρα έφθαναν τις 3.918 (όλες κλίνες, απλές και ειδικές), οι 516 εξ αυτών σε ΜΕΘ 516, με μόλις 300 εξιτήρια, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως αριθμός των νεκρών δεν αποκλείεται να καταγράψει σήμερα νέα θλιβερή άνοδο.
Αν και οι αριθμοί γύρω από τις νοσηλείες είναι μια "φωτογραφία της στιγμής", καθώς κρεβάτια, ιδίως στις ΜΕΘ, αδειάζουν και γεμίζουν αναπάντεχα μέσα στο 24ωρο στα νοσοκομεία που δέχονται το μεγαλύτερο φορτίο, οι αριθμοί δείχνουν τη σαρωτική δύναμη της πανδημίας του κορονοϊού.
Το Υπουργείο Υγείας προσθέτει διαρκώς κλίνες, εντεινει τη συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές για την εξυπηρέτηση ασθενών με παθήσεις πέραν της COVID-19 και προσπαθεί να ενισχύσει με προσωπικό τα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι των οποίων πολεμούν στα χαρακώματα χωρις παύση για μήνες τώρα. Οι 10 πρώτες νοσηλεύτριες ΜΕΘ από την Κρήτη έφθασαν στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να μεταβούν και άλλες για να συνδράμουν στη μάχη.
Αλλά οι μέρες αυτές ίσως είναι και απο τις πιο κρίσιμες για τη Βόρεια Ελλάδα και το σύστημα υγείας της. Η ελπίδα είναι πως με την είσοδο στην 3η εβδομάδα του lockdown η πίεση θα αρχίσει να υποχωρεί. Ωστόσο, τα 905 χθεσινά νέα κρούσματα χτύπησαν νέους συναγερμούς στην Κυβέρνηση. Εξετάζεται λοιπόν η λήψη νέων, πιο αυστηρών μέτρων στη Β. Ελλάδα, με περαιτέρω περιορισμούς ίσως και πιθανό κλείσιμο των βόρειων χερσαίων συνόρων. Η διατήρηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε υψηλούς αριθμούς ανά την επικράτεια, μάλιστα, φαίνεται να ωθεί πέραν της 30ης Νοεμβρίου της έναρξης της σταδιακής λήψης του lockdown.