«Όποιο εμβόλιο λάβει πρώτο έγκριση από τον FDA ή τον ΕΜΑ αυτό και θα έρθει και πρώτο», ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, είμαστε σε αναμονή, αλλα είναι τουλάχιστον δύο εμβόλια που είναι πολύ κοντά στην έγκριση. Βάσει αυτού δεν αποκλείεται οι πρώτοι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν και στη χώρα μας τον πρώτο μήνα του 2021.
Αλλα, όπως ξεκαθαρίζει η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για να φτάσουμε στο επίπεδο ανάπτυξης επαρκούς προστασίας της αγέλης με τον εμβολιασμό θα χρειαστεί χρόνος.
«Θα εξαρτηθεί από το ποσοστό των ατόμων που θα εμβολιαστούν και από κάποιες ιδιότητες των εμβολίων που ακόμα δεν μας είναι γνωστές, όπως αν προφυλάσσει μεν αλλά σταματάει και την μετάδοση στο περιβάλλον», εξήγησε.
Γι’ αυτό και τονίστηκε τόσο από την ίδια, όσο και από τον υπουργό, ότι το εμβόλιο τουλάχιστον αρχικά δεν θα είναι το μόνο όπλο το οποίο θα αποτελέσει ανάχωμα για την επιδημία. Απαραίτητα είναι τα υπόλοιπα μέτρα περιορισμού της.
Όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, θα μπορέσουμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, όταν θα φτάσουμε σε ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, άνω του 60%, οπότε θα έχει δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας που επιδιώκουμε για όλες τις λοιμώξεις, για επιτύχουμε τον περιορισμό έως και την εξάλειψη τους.
Πότε αναμένονται οι πρώτες εγκρίσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ
«Η εντατική προσπάθεια επιστημόνων, ερευνητικών κέντρων σε όλο τον κόσμο είχε σαν αποτέλεσμα, σε ένα βραχύ χρονικό διάστημα σε σχέση με παλαιότερα, να φτάσει στο σημείο να παρασκευάσει εμβόλια τα οποία βρίσκονται είτε πιο μακριά είτε πιο κοντά στην τελική φάση εγκρίσεις για τη χορήγηση τους», ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Αλλά, ξεκαθάρισε πως τα εμβόλια αν και είναι πολύ σημαντικό όπλο, δεν είναι το μόνο. Η τήρηση των μέτρων προστασίας και περιορισμού της νόσου δεν πρέπει να σταματήσει.
Τα εμβόλια, επανέλαβε, πρέπει να πληρούν τρεις βασικούς κανόνες:
- να είναι ανοσογόνα, δηλαδή να είναι ικανά να διαγείρουν τον οργανισμό για να παράγει αντισώματα,
- να είναι αποτελεσματικά, να μπορούν να προστατεύσουν το άτομο από τη νόσο και κυρίως
- να είναι ασφαλή.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου μέχρι σήμερα ορισμένα εμβόλια έχουν συμπληρώσει και τις τρεις σημαντικές φάσεις μελέτης και είναι στο κατώφλι της έγκρισης από τους επίσημους φορείς αξιολόγησης και ελέγχου, Ευρώπης και Αμερικής, τον FDA και τον ΕΜΑ, αντίστοιχα.
«Επομένως κανένα εμβόλιο μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει την επίσημη σφραγίδα της κυκλοφορίας του. Αλλά αυτό περιμένουμε να γίνει μέσα στον επόμενο ή στους επόμενους δύο μήνες για τα εμβόλια που έχουνε φτάσει να κόψουν το νήμα», ξεκαθάρισε.
«Από την ευρωπαΐκή ένωση έχει δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο με έξι εμβόλια. Είναι συγκλονιστικό αν σκεφτούμε ότι έχουμε μετά από περίπου οκτώ με εννέα μήνες από την έναρξη της επιδημίας εμβόλια».
Όπως εξήγησε, εμβόλια που έχουν γίνει με νεότερες τεχνολογίες, οι οποίες έχουν σαν μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορούν εύκολα να αναπαράγουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση διεθνώς.
«Χρειαζόμαστε λίγο ακόμη υπομονή για να έχουμε το εμβόλιο». Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών αναφέρθηκε και στην υλικοτεχνική προετοιμασία, που θα επιτρέψει τη σωστή φύλαξη των εμβολίων σε ψυγεία, καθώς πρόκειται για πολύ ευαίσθητα προϊόντα.
Πρόσθεσε, δε, πως δεν θα μείνει καμιά ομάδα αυξημένου κινδύνου εκτός εμβολιασμού ή θα καθυστερήσει η πρόσβαση της, ενώ και στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας θα δοθεί πρόσβαση, εφόσον υπάρξει η αντίστοιχη διαθεσιμότητα του εμβολίου η οποία θα είναι σταδιακή. Για αυτό και είναι σημαντική η προτεραιοποίηση πρόσεσε
Το μήνυμα της πως όλους είναι να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε θετικά τον εμβολιασμού. «Δεν θα πρέπει να μείνει κανείς αμέτοχος. Από τη στιγμή που έχουμε αρχίσει να λέμε πως μία λοίμωξη μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο, έχουμε νικήσει άλλο ένα λοιμώδες νόσημα του 21ου αιώνα», κατέληξε.