«Η εντατική προσπάθεια επιστημόνων, ερευνητικών κέντρων σε όλο τον κόσμο είχε σαν αποτέλεσμα, σε ένα βραχύ χρονικό διάστημα σε σχέση με παλαιότερα, να φτάσει στο σημείο να παρασκευάσει εμβόλια τα οποία βρίσκονται είτε πιο μακριά είτε πιο κοντά στην τελική φάση εγκρίσεις για τη χορήγηση τους», ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Αλλά, ξεκαθάρισε πως τα εμβόλια αν και είναι πολύ σημαντικό όπλο, δεν είναι το μόνο. Η τήρηση των μέτρων προστασίας και περιορισμού της νόσου δεν πρέπει να σταματήσει.
Τα εμβόλια, επανέλαβε, πρέπει να πληρούν τρεις βασικούς κανόνες:
- να είναι ανοσογόνα, δηλαδή να είναι ικανά να διαγείρουν τον οργανισμό για να παράγει αντισώματα,
- να είναι αποτελεσματικά, να μπορούν να προστατεύσουν το άτομο από τη νόσο και κυρίως
- να είναι ασφαλή.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου μέχρι σήμερα ορισμένα εμβόλια έχουν συμπληρώσει και τις τρεις σημαντικές φάσεις μελέτης και είναι στο κατώφλι της έγκρισης από τους επίσημους φορείς αξιολόγησης και ελέγχου, Ευρώπης και Αμερικής, τον FDA και τον ΕΜΑ, αντίστοιχα.
«Επομένως κανένα εμβόλιο μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει την επίσημη σφραγίδα της κυκλοφορίας του. Αλλά αυτό περιμένουμε να γίνει μέσα στον επόμενο ή στους επόμενους δύο μήνες για τα εμβόλια που έχουνε φτάσει να κόψουν το νήμα», ξεκαθάρισε.
«Από την ευρωπαΐκή ένωση έχει δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο με έξι εμβόλια. Είναι συγκλονιστικό αν σκεφτούμε ότι έχουμε μετά από περίπου οκτώ με εννέα μήνες από την έναρξη της επιδημίας εμβόλια».
Όπως εξήγησε, εμβόλια που έχουν γίνει με νεότερες τεχνολογίες, οι οποίες έχουν σαν μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορούν εύκολα να αναπαράγουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση διεθνώς.
«Χρειαζόμαστε λίγο ακόμη υπομονή για να έχουμε το εμβόλιο». Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών αναφέρθηκε και στην υλικοτεχνική προετοιμασία, που θα επιτρέψει τη σωστή φύλαξη των εμβολίων σε ψυγεία, καθώς πρόκειται για πολύ ευαίσθητα προϊόντα.
Πρόσθεσε, δε, πως δεν θα μείνει καμιά ομάδα αυξημένου κινδύνου εκτός εμβολιασμού ή θα καθυστερήσει η πρόσβαση της, ενώ και στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας θα δοθεί πρόσβαση, εφόσον υπάρξει η αντίστοιχη διαθεσιμότητα του εμβολίου η οποία θα είναι σταδιακή. Για αυτό και είναι σημαντική η προτεραιοποίηση πρόσεσε
Το μήνυμα της πως όλους είναι να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε θετικά τον εμβολιασμού. «Δεν θα πρέπει να μείνει κανείς αμέτοχος. Από τη στιγμή που έχουμε αρχίσει να λέμε πως μία λοίμωξη μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο, έχουμε νικήσει άλλο ένα λοιμώδες νόσημα του 21ου αιώνα», κατέληξε.
Θεμιστοκλέους: Αναζητούνται και άλλες λύσεις αύξησης των εμβολιαστικών κέντρων
Το εμβόλιο είναι ίσως το σημαντικότερο μας όπλο έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα, σε μία φυσιολογική κοινωνική και οικονομική ζωή, ανέφερε ο Γενικό; Γραμματέα; Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη σημερινή ενημέρωση.
«Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός παρουσιάζει πολύ μεγάλη πολυπλοκότητα και αυξημένες τεχνικές δυσκολίες που οφείλονται κυρίως τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των εμβολίων από κάθε εταιρεία. Κάθε εμβόλιο έχει διαφορετικές προδιαγραφές αποθήκευσης και διανομής καθώς και διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές για την διενέργεια του εμβολιασμού», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας.Σ
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, «ο σχεδιασμός έγινε με γνώμονα να καταφέρουμε να διανείμουμε με ασφάλεια τα εμβόλια σε όλες τις περιοχές της χώρας ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία. Προκειμένου να διενεργήσουμε τον εμβολιασμό αναπτύσσουμε περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας». Πρόσθεσε όμως, πως τις μέρες αυτές εξετάζονται και άλλες λύσεις που αν απαιτηθεί θα επιτρέψουν περαιτέρω αύξηση του αριθμού των εμβολιαστικών κέντρων.
«Στόχος είναι να είναι όλα ψηφιακά, όλη η διαδικασία», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας πως η δουλειά που γίνεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα αποτελέσει παρακαταθήκη στο ΕΣΥ για να μπορέσουμε να χρησιμοποιηθεί και στη μετά Covid εποχή.
Στην προσπάθεια συμμετέχουν, μαζί με τα Υπουργεία και την Επιτροπή Εμβολιασμών και άλλοι φορείς και οργανισμοί του ελληνικού Δημοσίου, όπως ο ΕΟΦ, ο ΙΦΕΤ και ο ΕΟΔΥ, οι οποίοι υπό το συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης. «Μαζί με εξειδικευμένες εταιρείες διανομής φαρμάκων καθώς και εταιρείες ειδικές στην πώληση προϊόντων, με διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας. Οι εταιρείες εείναι διατεθειμένες να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ή να προσφέρουν τα προϊόντα τους υπό τη μορφή δωρεάς προς το ελληνικό Δημόσιο. Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.