Στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ που καταβλήθηκε για να ανταπεξέλθει στην υγειονομική κρίση της πανδημίας, με αιχμή τα νοσοκομεία αναφοράς, αναφέρθηκε ο Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, στο πλαίσιο της συζήτησης που διοργανώθηκε στο 9ο συνέδριο Regional Growth Conference, που διεξήχθη στο Achaia Clauss στην Πάτρα.
Στο πάνελ συμμετείχαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξάνθος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος και η πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Ο κ. Κωτσιόπουλος πρόσθεσε πως το ΕΣΥ άντεξε χάρη στους ανθρώπους του, στους νοσηλευτές, στους τεχνικούς, στις καθαρίστριες σε όλη την Ελλάδα. «Κανείς δεν έμεινε μόνος του βρισκόμασταν σε συνεχή επαφή με τους διοικητές και με τους μαχητές του ΕΣΥ και τα καταφέραμε» είπε, προσθέτοντας πως στην προσπάθεια συνέβαλε και η συνεργασία με τους άλλους φορείς, όπως ο ΕΟΔΥ.
Για την επόμενη ημέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Υγείας υπογράμμισε τη σημασία της αξιολόγησης της ανταπόκρισης ώστε να προχωρήσουν οι κατάλληλες μεταρρυθμίσεις για το σχεδιασμό ενός Υγειονομικού Χάρτη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Εκτίμησε, δε, πως ένα μεγαλύτερο ΕΣΥ δεν είναι απαραίτητα και ένα καλύτερο ΕΣΥ. "Ένα καλύτερο ΕΣΥ είναι ένα πιο εξειδικευμένο, πιο αξιόπιστο, πιο ασφαλές, πιο αποδοτικό και πιο αποτελεσματικό ΕΣΥ".
Σε αυτή την προσπάθεια σημαντική είναι η βοήθεια των επιστημόνων, με επικεφαλής το ΚΕΣΥ, αλλά και του ΟΔΙΠΥ, του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιοτητας στην Υγεία. Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο με τη συνεργασία θα είναι δυνατόν να εντοπιστούν τα κενά, να απαλλαγούν τα νοσοκομεία από υπηρεσίες με τις οποίες δεν θα έπρεπε να απασχολούνται, όπως η ΠΦΥ και η μετανοσοκομειακή φροντίδα, οι οποίες θα πρέπει και να ενισχυθούν. "Θα πρέπει να βρούμε τους δείκτες εκείνους που θα μας επιτρέψουν να αξιολογούμε το Σύστημα Υγείας, να προτείνουμε παρεμβάσεις, να οικοδομήσουμε κάτι που θα είναι καλύτερο, ανταποκρινόμενο στις σημερινές ανάγκες και στις εξελίξεις στην ιατρική", σημείωσε.
Με τη σειρά της η κ. Γκάγκα τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της πανδημίας τον πρώτο καιρό ήταν ότι κάθε μέρα υπήρχε μία νέα πληροφορία. Συνεπώς, όπως είπε, το προσωπικό στην Υγεία θα πρέπει να είναι ευέλικτο, υπογράμμισε μάλιστα και η ίδια τη σημασία της αξιολόγησης.
"Οι καλές υπηρεσίες υγείας δεν έχουν σχέση με το αν έχουμε πολλά νοσοκομεία σε περιοχή. Μπορούμε να έχουμε ένα καταπληκτικό κέντρο υγείας σε μια περιοχή και ένα καταπληκτικό μικρό νοσοκομείο", ανέφερε και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να χτιστεί η διασύνδεση μεταξύ μιας καλής ΠΦΥ και των εξελιγμένων υπηρεσιών υγείας, που δεν είναι απαραίτητο να είσαι σε κάθε μέρος αλλά να διασφάλιζεται η πρόσβαση. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Πρότεινε την εκπαίδευση ανθρώπων σε ακριτικές περιοχές ώστε να είναι διασώστες.
Σημείωσε δε τη σημασία των καλών συνθηκών εργασίας και της χορήγησης κινήτρων, ιδίως οικονομικών, στους ανθρώπους που εργάζονται στα νοσοκομεία.
Στο ρόλο που διαδραμάτισε ο ΕΟΔΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας χάρη στα πρωτόκολλα, στους κανόνες, στην ιχνηλάτηση, στην επιτήρηση και στις κινητές μονάδες για τις οποίες τόνισε πως θα παραμείνουν και στη μετά covid εποχή, αναφέρθηκε ο κ. Αρμουμανέας. Σημείωσε πως στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα ο ΕΟΔΥ ήταν πιο έτοιμος.
Ο κ. Ξανθός υπογράμμισε πως δεν έχει γίνει ακόμα αποτίμηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και είπε πως δεν αξιολογήθηκαν λάθη και παραλείψεις, γεγονός που οδήγησε τη χώρα να μην είναι καλά προετοιμασμένη για το 3ο κύμα. Συμπλήρωσε πως το ΕΣΥ άντεξε αλλά με πλημμελή φροντίδα των ασθενών. Το ΕΣΥ είχε «covidοποιηθεί» και λειτουργούσε εις βάρος άλλων ασθενών, κατέληξε.
Ο κ. Μπονάνος αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχε η περιφέρεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας με την θωράκιση των λιμανιών αλλά και τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας του επικουρικού προσωπικού.