Όπως τόνισε, τις τελευταίες δύο εβδομάδες βλέπουμε μια σημαντική μείωση κρουσμάτων. Τα περισσότερα κρούσματα, είπε, είναι λόγω της Όμικρον 2 ενώ τα λύματα επίσης δείχνουν μείωση στο ιικό φορτίο στην Ελλάδα. Ο δείκτης θα είναι λιγότερο σημαντικός καθώς όλα τα κράτη έχουν αλλάξει την μεθοδολογία των τεστ. Οι πιο σημαντικοί δείκτες, τόνισε θα είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – και εδώ έχει παρατηρηθεί μείωση – ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των θανάτων. «Έχουμε μείωση στον απόλυτο αριθμό θανάτων», πρόσθεσε.
Ο αριθμός των εισαγωγών τώρα είναι στο 20% και η μείωση στις νοσηλείεςείναι στο 37%. Ο ίδιος τόνισε ότι στο 7% είναι η μειώση την τελευταία εβδομάδα στους διασωληνωμένους ενώ παράλληλα μειώνονται τα κρούσματα στα παιδιά και στους εφήβους.
Όπως διευκρινίστηκε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης σε κάθε περίπτωση τις τελευταίες 2 εβδομάδες καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Η αποκλιμάκωση στα κρούσματα συνδυάζεται αντίστοιχα με σημαντική μείωση στο συνολικό αριθμό απλών νοσηλειών, στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, καθώς και στον αριθμό θανάτων. Λόγω των παραπάνω καθώς και της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, απουσία νεας παραλλαγής, και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της θερινής περιόδου που δεν ευνοούν τη διασπορά του κορονοϊού, έχει αποφασιστεί η μερική αποκλιμάκωση των μέτρων (αναστολή covid-pass).
Λιγότερα ήταν επίσης τα κρούσματα στα παιδιά και τους εφήβους ηλικιών 4-11 και 12-18 όταν ακόμα διενεργουνταν 2 self-test την εβδομάδα. Όπως αναφέρθηκε η αποκλιμάκωση στα παιδιά παρατηρήθηκε προγενέστερα από το συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα και αυτός ήταν και ο λόγος που τα self test μειώθηκαν σταδιακά σε 1 την εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, ο δείκτης ο οποίος η χώρα μας χρησιμοποιεί για τον έλεγχο της πανδημίας εδώ και καιρό είναι αυτός της υπερβάλλουσας θνησιμότητας. Ο δείκτης αυτός αποτελεί εναν αξιόπιστο δείκτη της επίδρασης της πανδημίας στο συνολικο αριθμό θανάτων.
Συμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκρίσεις της επίδρασης της πανδημίας στη θνησιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών. Σημειώνεται ότι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα (excess mortality, EM) ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων από κάθε αίτια σε μιαχρονική περίοδο (π.χ πανδημία) και του αναμενόμου αριθμού θανάτων στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας πάντως παραδέχτηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Μεγάλη Τρίτη 19/4 πάντως ότι αυτός είναι και ο λόγος που καταγράφονται παραπάνω θάνατοι αυτή την περίοδο.
«Εμείς έχουμε μια επιλογή που ακολουθούμε και για αυτό εδώ έχουμε μια υπερκαταγραφή θανάτων στην Ελλάδα και για χάρη σε αυτή την αυστηρή επιλογή η χώρα δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ ότι κρύβει θανάτους ή ότι γίνεται κάποια υποεκτίμηση.
Την εποχή της Όμικρον οι περισσότεροι διαγινγνώσκονται με κορονοϊό αφού μπουν στο νοσοκομείο μάλιστα όπως εξήγησε ο Υπουργός. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μελέτη που κάνει ο Ζαουτης σχετικά και τόνισε ότι το 30 με 35% πάει στο νοσοκομείο για άλλο λόγο και είναι θετικό στον ιό χωρίς να το γνωρίζει, υπογραμμίζοντας ότι η θνητότητα αυξάνεται από ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις. Όπως εξήγησε στους 50 θανάτους οι 15 είναι καρκινοπαθείς τελικού σταδίου και αυτή είναι βασική αιτία θανάτου αλλά καταγράφεται ως Covid.
Αυτό γίνεται για να έχουμε έναν καλύτερο έλεγχο επανέλαβε ο ίδιος ο Θάνος Πλεύρης σήμερα από το Υπουργείο Υγείας υπογραμμίζοντας ότι δεν ακολουθούν όλες οι χώρες το ίδιο μοντέλο. Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΔΥ έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία του ασθενούς.