Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των συνδικαλιστικών φορέων θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως και τις τρεις το μεσημέρι της Τετάρτης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι κατά του νομοσχεδίου που «αποδιοργανώνει και ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις και ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το σύστημα της ψυχικής υγείας».
Κοινό αίτημα των κινητοποιήσεων είναι μεταξύ άλλων η απόσυρση του νομοσχεδίου.
Στη σχετική ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αναφέρει πως «προκηρύσσει στάση εργασίας την Τετάρτη 24/07/24, ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την ψυχική Υγεία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, από τις 11:00 μέχρι 15:00 και συγκέντρωση στις 12:00 στη πλατεία Συντάγματος, συμμέτοχή στη συγκέντρωση που καλεί το σωματείο του ΨΝΑ και φορείς απεξάρτησης την Τετάρτη 24/07/24 και ώρα 19:30 στη πλατεία Συντάγματος και απεργία τη μέρα κατάθεσης και μέρα ψήφισής του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.
Απαιτούμε:
- Την απόσυρσή του. Όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση.
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες. Πλήρη εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά – επιστημονικά δικαιώματα για όλους».
ΠΟΕΔΗΝ: «Λειτουργικό το πρόβλημα στην ψυχική υγεία»
Στη δική της ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα εξής: «Κατατέθηκε στη Βουλή και ξεκίνησε η διαδικασία ψήφισης του Νομοσχεδίου που καταργεί το υφιστάμενο οργανωτικό και διοικητικό μοντέλο των Μονάδων Ψυχικής Υγείας ως υπεύθυνο για τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες.
Μέγα λάθος με σκοπιμότητες!!!
Τροχοπέδη του συστήματος δεν είναι το διοικητικό και οργανωτικό μοντέλο αλλά η εγκατάλειψη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, η υπολειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Το πρόβλημα στη Ψυχική Υγεία είναι λειτουργικό.
Το Νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι Ψυχιατρικοί τομείς των Νοσοκομείων και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα απωλέσουν τη σημερινή νομική μορφή και θα περάσουν Διοικητικά στις ΥΠΕ.
Οι υπάλληλοι που σήμερα εργάζονται στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων, τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες, στις δομές αποασυλοποίησης θα μεταφερθούν στον Οργανισμό των Υγειονομικών Περιφερειών.
Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων εντός των οποίων λειτουργούν οι Ψυχιατρικοί τομείς δεν θα έχουν καμία αρμοδιότητα στη διοίκηση, οργάνωση των εν λόγω Μονάδων.
Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα καταργηθούν ως αυτόνομες ή αυτοτελείς μονάδες και θα περάσουν στον ενιαίο οργανισμό και διοίκηση της ΥΠΕ. Τα πρώην Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (Κέρκυρα, Χανιά, Τρίπολη, Κατερίνη) που τώρα λειτουργούν ως ψυχιατρικοί τομείς με το πλούσιο δίκτυο εξωνοσοκομειακών δομών που ανέπτυξαν επίσης μεταφέρονται οργανικά,, διοικητικά στις υγειονομικές περιφέρειες.
Συστήνεται ένας υδροκέφαλος τεράστιος φορέας υπό την εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών που θα διοικείται από τη Διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών και θα έχει ενιαίες υπηρεσίες για όλες τις εποπτευόμενες μονάδες της κάθε υγειονομικής περιφέρειας (Διοικητική, Τεχνική, Ιατρική, Νοσηλευτική).
Πως θα Διοικούνται οι Μονάδες στην καθημερινότητα από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά; Απορούμε πως το σκέφθηκαν όλο αυτό και το εμφανίζουν ως εμβληματική μεταρρύθμιση.
Τα κενά σε προσωπικό που είναι συχνά και προκύπτουν στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων τώρα καλύπτονται από άλλα Νοσηλευτικά τμήματα του ίδιου Νοσοκομείου.
Όταν αποσυνδεθούν από το Νοσοκομείο διοικητικά και οργανικά από πού θα καλύπτονται;
Τα ράντζα, η κατάρρευση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης η ανάθεση της αποασυλοποίησης στις ΜΚΟ που προσφέρουν υπηρεσίες αναντίστοιχες του πακτωλού χρημάτων που λαμβάνουν, οφείλονται στην έλλειψη Δημόσιων Μονάδων ζωτικής σημασίας στην λειτουργία του συστήματος, στην έλλειψη μέριμνας για ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης και της κοινωνικής επανένταξης των ασθενών.
Το 60% των εισαγωγών στις Μονάδες οξέων περιστατικών είναι με Εισαγγελική παραγγελία όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι 5%
Το 70% των ασθενών που εισάγονται στις μονάδες οξέων περιστατικών είναι επανεισαγωγές λόγω έλλειψης πρωτοβάθμιων υπηρεσιών και αποασυλοποίησης. Οι μονάδες οξέων περιστατικών γεμίζουν κλίνες και αναπτύσσουν ράντζα με νεοχρόνιους ασθενείς επειδή δεν υπάρχουν δομές αποασυλοποίησης και κοινωνικής επανένταξης.
Η αποασυλοποίηση αφέθηκε στα «χέρια» των ΜΚΟ που λαμβάνουν υψηλή κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση με θολό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Επιλέγουν ασθενείς από τις Δημόσιες Μονάδες, με την πρώτη υποτροπή τους επιστρέφουν σε τμήματα οξέων περιστατικών στα Νοσοκομεία και μάλιστα με εισαγγελική εντολή, προσφέρουν κάκιστες θεραπευτικές υπηρεσίες κλπ.
Ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές που προσφέρουν άθλιες συνθήκες νοσηλείας κλείνουν και με εισαγγελική εντολή οι ασθενείς μεταφέρονται στα τμήματα οξέων περιστατικών των Νοσοκομείων (Γενικών και Ψυχιατρικών).
Λειτουργική διασύνδεση και ανάπτυξη δημόσιων μονάδων σε όλα τα επίπεδα χρειάζεται το σύστημα.
Ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας με πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, μονάδες νοσηλείες οξέων περιστατικών, μονάδες κοινωνικής επανένταξης και αποασυλοποίησης.
Το κάθε ολοκληρωμένο δίκτυο θα απευθύνεται σε συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς. Τώρα ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
Οι διατάξεις για την απεξάρτηση
Στο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνονται διατάξεις για την σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) που θα συνενώσει διοικητικά και οργανωτικά όλους τους εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς που λειτουργούν σήμερα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ και άλλου είδους εξαρτήσεις).
Συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που θα συμπεριλάβει όλους τους λειτουργούντες φορείς και οργανισμούς. Το Νομικό Πρόσωπο θα έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο ένα Επιστημονικό Συμβούλιο, έξι διευθύνσεις χωρίς περιφερειακή διοικητική συγκρότηση. Υδροκέφαλο Νομικό Πρόσωπο που θα αναλάβει τον λειτουργικό, διοικητικό και οργανωτικό συντονισμό σε όλη τη χώρα. Πως είναι δυνατόν να μπορεί να συντονίζει λειτουργικά και να επιλύει διοικητικά και άλλα προβλήματα; Ένα διοικητικό σχήμα που θα βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τους φορείς και οργανισμούς.
Μονάδες και εργαζόμενοι στην Απεξάρτηση ανήκουν οργανικά και διοικητικά σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΔΑΦΝΊ 18 άνω, Ψυχ. Κέρκυρας, Ψυχ.Θεσσαλονίκης κ.α.). Θα μεταφερθούν οργανικά και διοικητικά στο Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις, εντείνεται η εργασιακή ανασφάλεια.
Εάν επιμείνει στο εν λόγω υδροκέφαλο οργανισμό το Υπουργείο Υγείας το μέλλον προβλέπεται ζοφερό για τους εργαζόμενους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Ζητάμε την ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ που θα δημιουργήσει τεράστια οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα στους φορείς, τους εργαζόμενους, τους χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Προς όφελος τελικά των ιδιωτών και των ΜΚΟ που λαμβάνουν πακτωλό χρημάτων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και προσφέρουν αναντίστοιχα θεραπευτικά αποτελέσματα».
ΠΟΜΕΕΑ: «Να μείνει στα χαρτιά»
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή από την πλευρά της ζητεί να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο διάλυσης της ψυχικής υγείας, και αναφέρει πως «το επαίσχυντο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής 20 Ιουλίου αποσκοπώντας στη διάλυση των δημοσίων δομών υγείας και απεξάρτησης και δίνοντας το βήμα στους ιδιώτες και τις διάφορες ΜΚΟ να οργιάζουν και να βγάζουν κέρδος πατώντας στις ανάγκες μας. Ακολουθώντας κατά γράμμα τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο όνομα της δήθεν αποασυλοποίησης η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα μέσα στο κατακαλόκαιρο αιφνιδιαστικά να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησαν οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, δηλαδή το κλείσιμο των δημοσίων δομών αφού οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας θεωρούνται κοστοβόρες για το κράτος.
Συγκεκριμένα, επιχειρεί μέσα από το παρόν νομοσχέδιο το κλείσιμο των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΨΝΑ και ΨΝΘ και παράλληλα εστιάζει στην κατάργηση αναγνωρισμένων φορέων στο χώρο της απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ, πολλοί από τους οποίους εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας (ΚΕΘΕΑ, 18 άνω, ΙΑΝΟΣ κλπ.)με σκοπό να τους εντάξει σε έναν οργανισμό που θα αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Συνεπώς, με αυτό το νομοσχέδιο το κράτος αποποιείται ουσιαστικά τις ευθύνες του απέναντι στα ελλείμματα που υπάρχουν στον ευαίσθητο χώρο της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης και ανοίγει το δρόμο στους επιχειρηματικούς ομίλους για να θησαυρίσουν.
Δε μένουμε αμέτοχοι μπροστά σε αυτήν την αθλιότητα!
Συμμετέχουμεστις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 24 Ιουλίου στις 12 μ.μ. έξω από τη Βουλή και το απόγευμα στις 7:30 μ.μ. στο Σύνταγμα, παλεύοντας μαζί με τους συναδέλφους μας για να μείνει αυτό το τερατούργημα στα χαρτιά!
Είμαστε σε ετοιμότητα!
Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου οργανώνουμε την πάλη μας και συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στη Βουλή!
Διεκδικούμε:
- Την απόσυρση εδώ και τώρα του νομοσχεδίου- εκτρώματος για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση.
- Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας
- Να μην κλείσουν τα δημόσια νοσοκομεία ΨΝΑ και ΨΝΘ
- Να μην ενταχθεί κανένας δημόσιος φορέας απεξάρτησης σε ΝΠΙΔ
Στελέχωση και εκσυγχρονισμός των δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης με στόχο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας».