Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσίασε το Σύστημα Δεδομένων Ανισότητας στην Υγεία, την πιο ολοκληρωμένη παγκόσμια συλλογή δεδομένων και στοιχείων σχετικά με την υγεία του πληθυσμού και τους καθοριστικούς παράγοντες της.
Το σύστημα επιτρέπει την παρακολούθηση των ανισοτήτων υγείας μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων και με την πάροδο του χρόνου, αναλύοντας τα δεδομένα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της ομάδας, που κυμαίνονται από το επίπεδο εκπαίδευσης έως την εθνικότητα.
Ποιοι εξακολουθούν να «στερούνται» την Υγεία
Τα δεδομένα από το Σύστημα δείχνουν ότι, σε μόλις μια δεκαετία, το χάσμα πλουσίων-φτωχών στην κάλυψη των υπηρεσιών υγείας μεταξύ των γυναικών, των νεογνών και των παιδιών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό.
Αποκαλύπτουν επίσης ότι, σε αυτές τις χώρες, η εξάλειψη της ανισότητας που σχετίζεται με τον πλούτο στη θνησιμότητα κάτω των 5 ετών θα μπορούσε να βοηθήσει να σωθούν οι ζωές 1,8 εκατομμυρίων παιδιών.
Πως λειτουργεί το Σύστημα Δεδομένων του ΠΟΥ
Το Health Inequality Data Repository (HIDR) περιλαμβάνει σχεδόν 11 εκατομμύρια σημεία δεδομένων και αποτελείται από 59 σύνολα δεδομένων από περισσότερες από 15 πηγές.
Τα δεδομένα περιλαμβάνουν μετρήσεις για περισσότερους από 2000 δείκτες που αναλύονται κατά 22 διαστάσεις της ανισότητας, συμπεριλαμβανομένων δημογραφικών, κοινωνικοοικονομικών και γεωγραφικών παραγόντων.
Τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν: τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), COVID 19, την αναπαραγωγική υγεία, την υγεία της μητέρας και του παιδιού· ανοσοποίηση, HIV, φυματίωση, ελονοσία, θρέψη, φροντίδα υγείας, μη μεταδοτικές ασθένειες και την περιβαλλοντική υγεία.
«Η ικανότητα να κατευθύνουμε τις υπηρεσίες σε αυτούς που τις χρειάζονται περισσότερο είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ισότητας στην υγεία και τη βελτίωση της ζωής. Σχεδιασμένο ως ένα ενιαίο κατάστημα για δεδομένα σχετικά με την ανισότητα στην υγεία, το Σύστημα θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε πέρα από την καταμέτρηση μόνο γεννήσεων και θανάτων, στην ανάλυση δεδομένων υγείας ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την εκπαίδευση, την περιοχή και άλλα», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Αν είμαστε πραγματικά δεσμευμένοι να μην αφήσουμε κανέναν πίσω, πρέπει να καταλάβουμε ποιος μας λείπει».
Ωστόσο, εξακολουθούν να μην υπάρχουν διαθέσιμα συγκεντρωτικά δεδομένα για πολλούς δείκτες υγείας και, όπου είναι διαθέσιμα, κατανέμονται συχνότερα μόνο κατά φύλο και, σε μικρότερο βαθμό, ανά ηλικία και τόπο διαμονής.
Για παράδειγμα, μόνο 170 από τους 320 δείκτες στην πύλη του ΠΟΥ για στατιστικές που σχετίζονται με την υγεία, το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Υγείας , είναι χωρισμένοι, εκ των οποίων οι 116, ή τα δύο τρίτα, αναλύονται μόνο κατά φύλο.
Αν και περιορισμένα, τα διαθέσιμα ομαδοποιημένα δεδομένα αποκαλύπτουν σημαντικά πρότυπα ανισότητας. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, η υπέρταση είναι πιο συχνή μεταξύ των ανδρών παρά των γυναικών και τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι παρόμοια μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Αντίθετα, στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, τα ποσοστά υπέρτασης είναι παρόμοια μεταξύ των γυναικών και των ανδρών, αλλά τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι υψηλότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.
Ανισότητες και στον εμβολιασμό για την πανδημία
Το Σύστημα αποκαλύπτει επίσης ανισότητες στις εθνικές απαντήσεις για τον COVID-19. Το 2021, σε περισσότερες από το ένα τρίτο των 90 χωρών με δεδομένα, η εμβολιαστική κάλυψη για τον COVID-19 μεταξύ των πιο μορφωμένων ήταν τουλάχιστον 15 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από ό,τι μεταξύ των λιγότερο μορφωμένων.
Δημοσιεύοντας το HIDR, ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να υιοθετήσουν τη συνήθη παρακολούθηση της ανισότητας στην υγεία, να δημοσιοποιήσουν τα συγκεντρωτικά δεδομένα, να επεκτείνουν τη συλλογή δεδομένων και να αυξήσουν την ικανότητα για ανάλυση και αναφορά.
Οι αναλύσεις ανισότητας θα πρέπει να διεξάγονται τακτικά σε παγκόσμιο, εθνικό και υποεθνικό επίπεδο, με την παρακολούθηση της ανισότητας στον τομέα της υγείας ενσωματωμένη σε παγκόσμιους και εθνικούς στόχους, δείκτες και στόχους και αξιολογήσεις επιδόσεων υγείας.
Ο ΠΟΥ δεσμεύεται να συνεργαστεί με χώρες και εταίρους για να ενημερώνει και να επεκτείνει αυτόν τον πόρο ετησίως.