Περισσότεροι από 200 διεθνείς συμμετέχοντες που εργάζονται για το Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας mRNA συναντήθηκαν στο Κέιπ Τάουν αυτή την εβδομάδα, μεταξύ αυτών ήταν και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus και ο Dr. Joe Phaahla, Υπουργός Υγείας και Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο κ. Ebrahim Patel της Νότιας Αφρικής μαζί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τις χώρες χρηματοδότησης.
Στην συνάντηση αναφέρθηκε η πορεία του βιώσιμου μοντέλου μεταφοράς τεχνολογίας mRNA καθώς και η επόμενη φάση της ανάπτυξης του εμβολίου mRNA.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, παίρνοντας πρώτος τον λόγο είπε χαρακτηριστικά τα εξής:
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να βρίσκομαι εδώ στο Κέιπ Τάουν με τους εταίρους μας για να υποστηρίξουμε ένα βιώσιμο μοντέλο μεταφοράς τεχνολογίας mRNA για να δώσουμε στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια και άλλα προϊόντα υγείας που σώζουν ζωές».
Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε: «Είμαι πολύ περήφανος για τα επιτεύγματα όλων όσων συμμετείχαν σε αυτό το έργο, σε λιγότερο από δύο χρόνια δείξαμε ότι όταν δουλεύουμε συλλογικά, πετυχαίνουμε συλλογικά».
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες της συνάντησης περιλαμβάνονταν εταίροι βιοκατασκευής από 15 χώρες στο Πρόγραμμα, κορυφαίοι εμπειρογνώμονες, εκπροσώποι της κοινωνίας των πολιτών και χρηματοδότες.
Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης αυτής συνάντησης, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν την πρόοδο και συζήτησαν τους κρίσιμους παράγοντες για τη βιωσιμότητα του Προγράμματος, όπως θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και κανονιστικές πτυχές, καθώς και την επιστήμη των τεχνολογιών mRNA και βασικές εφαρμογές που σχετίζονται με τα LMIC σε άλλους τομείς ασθενειών, όπως HIV και φυματίωση.
Η πανδημία του COVID-19 έχει υπογραμμίσει ότι υπάρχει μεγάλη ανισότητα όσον αφορά την πρόσβαση σε προϊόντα υγείας, ειδικά σε εμβόλια.
Από τον Μάρτιο του 2023, περισσότερα από τρία χρόνια αφότου ο ΠΟΥ κήρυξε τον COVID-19 ως έκτακτη ανάγκη για τη Δημόσια Υγεία Διεθνούς Ανησυχίας (PHEIC), το 69,7% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του COVID-19.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό παραμένει κάτω από 30% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος (LIC).
Στόχος του προγράμματος
Αυτό το πρόγραμμα στοχεύει να συμβάλει στη δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια mRNA αυξάνοντας την κατανομή της βιώσιμης παραγωγικής ικανότητας στα LMIC, ενισχύοντας τις περιφερειακές και διαπεριφερειακές συνεργασίες και αναπτύσσοντας και ενδυνάμωση ενός τοπικού εργατικού δυναμικού μέσω εξατομικευμένης και χωρίς αποκλεισμούς κατάρτισης και υποστήριξης από ειδικούς.
Ο Δρ Phaahla, Υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής, δήλωσε: «Αυτό που βλέπουμε εδώ σήμερα είναι μια στιγμή στην ιστορία, ένα Πρόγραμμα που στοχεύει στην ενδυνάμωση των LMIC μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου συνεργασίας. Είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω την πρόοδο που σημειώθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και χαιρετίζω την υποστήριξη από τόσες πολλές διαφορετικές χώρες - χώρες όπως η Νότια Αφρική που έχουν ισχυρή ζωντανή ικανότητα βιοκατασκευής και που είναι πρόθυμες να συνεργαστούν, να μάθουν και να μοιραστούν η μια με την άλλη .»
Ο υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Επιστήμης Blade Nzimande, δήλωσε: «Το όραμά μας είναι το Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας mRNA πέρα από το COVID-19. Οι δυνατότητες που χτίζουμε επιδιώκουν να μας δώσουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε άλλες μελλοντικές πανδημίες των οποίων τα εμβόλια θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα τεχνολογίας mRNA. Είναι ένα όραμα που έχει βάλει τα μάτια του σε ασθένειες που επικρατούν στο περιβάλλον μας, όπως η ελονοσία, η φυματίωση και ο HIV και το AIDS».
Αυτή η ευκαιρία σηματοδοτεί επίσης ένα σημαντικό ορόσημο για το Πρόγραμμα με τα εγκαίνια της μονάδας τεχνολογίας mRNA Hub στο Afrigen στο Κέιπ Τάουν παρουσία του Δρ. Tedros και του Δρ. Matshidiso Moeti Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική, Charles Gore Εκτελεστικός Διευθυντής του MPP και του Αξιότιμοι Υπουργοί που συμμετείχαν σε τελετή κοπής κορδέλας στο Afrigen.
Ο καθηγητής Petro Terblanche, Εκτελεστικός Διευθυντής της Afrigen δήλωσε: «Ολόκληρη η ομάδα του Afrigen είναι ενθουσιασμένη που φτάνει σε αυτό το σημαντικό ορόσημο με την ολοκλήρωση της τεχνολογικής πλατφόρμας mRNA. Αυτή η πλατφόρμα στεγάζεται στις εγκαταστάσεις ανάπτυξης και παραγωγής εμβολίου mRNA από άκρο σε άκρο, όπου το υποψήφιο εμβόλιο mRNA Hub Covid 19 AfriVac 2121 βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση αναβάθμισης.
Τους τελευταίους 18 μήνες, το Afrigen έχει υποστεί μια απίστευτη μεταμόρφωση με την υποστήριξη ενός δικτύου συνεργατών και συμβούλων που επιτρέπει αυτό το Πρόγραμμα. Έχουμε αναπτύξει την ικανότητα και την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας για την ανάπτυξη εμβολίων mRNA, εξυπηρετώντας τον στόχο της δημιουργίας βιώσιμης ικανότητας στα LMIC για την παραγωγή εμβολίων mRNA».
Η Afrigen έχει καθιερώσει με επιτυχία μια διαδικασία παρασκευής εμβολίου COVID-19 σε εργαστηριακή κλίμακα και επί του παρόντος κλιμακώνει τη διαδικασία σε επίπεδο κατάλληλο για την κατασκευή παρτίδων εμβολίων που θα χρησιμοποιηθούν σε κλινικές δοκιμές Φάσης Ι/ΙΙ σύμφωνα με τα πρότυπα GMP. Σε μια παράλληλη διαδικασία, η Afrigen θα συνεχίσει να πραγματοποιεί εκπαίδευση και μεταφορά τεχνολογίας στους εταίρους του δικτύου.
Οι χρηματοδότες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη του Προγράμματος με συνολική χρηματοδότηση μέχρι σήμερα 117 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και η Γαλλία είναι η πρώτη που χρηματοδοτεί το έργο μεταφοράς τεχνολογίας mRNA. Παρόντες στη συνάντηση ήταν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Βελγίου, της Γερμανίας, καθώς και της Νορβηγίας, του Καναδά, της Αφρικανικής Ένωσης, της Νότιας Αφρικής και του Ιδρύματος ELMA.
Η Caroline Delany, Γενική Διευθύντρια της GlobalAffairs Canada για τη Νότια και Ανατολική Αφρική δήλωσε: «Ο Καναδάς επιβεβαιώνει τη συνεχή υποστήριξή του στο Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας mRNA και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε μια περαιτέρω συνεισφορά 15 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων στη σημερινή συνάντηση. Αυτό ανεβάζει τη συνολική συνεισφορά του Καναδά στο Πρόγραμμα σε 45 εκατομμύρια καναδικά δολάρια. Αυτά τα κεφάλαια υποστηρίζουν τη λειτουργία του Hub στη Νότια Αφρική καθώς και συνεργατών δικτύου σε όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε ακράδαντα στη σημασία της οικοδόμησης ικανοτήτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».
Ο κ. Martin Seychell, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε. «Η EC έχει ήδη συνεισφέρει 40 εκατομμύρια ευρώ στη δημιουργία του κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας mRNA και πρόσφατα υπέγραψε άλλη μια επιχορήγηση με την ΕΤΕπ ύψους 15,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη διευκόλυνση της επέκτασης της ικανότητας παραγωγής εμβολίων. Αυτό αποτελεί μέρος της συνολικής επένδυσης στο πλαίσιο της στρατηγικής EU Global Gateway, όπου περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ έχουν κινητοποιηθεί στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Team Europe on Manufacturing Health Products. Είναι πλέον ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπιστούν επίσης πιθανά ρυθμιστικά σημεία συμφόρησης και προβλήματα ζήτησης, για να διασφαλιστεί όχι μόνο η παραγωγή εμβολίων υψηλών προδιαγραφών σε όλες τις περιοχές του κόσμου, αλλά και η ταχεία και δίκαιη πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια».
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΠΟΥ εδώ.