Κατά το πρώτο κύμα υπήρχαν συγκεκριμένα νοσοκομεία αναφοράς (πχ ΣΩΤΗΡΙΑ, ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ, ΛΟΙΜΩΔΩΝ, ΝΙΜΤΣ κλπ) για την αντιμετώπιση περιστατικών κορονοίού.
Ωστόσο, από τα μέσα Αυγούστου, όταν και άρχισε να επιβαρύνεται η επιδημιολογική κατάσταση, το Υπουργείο Υγείας, έδωσε εντολή στα περισσότερα νοσοκομεία να νοσηλεύουν περιστατικα κορονοϊού και ύποπτα κρούσματα
Το πρόβλημα που παρουσιάζεται σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ είναι ότι στα εν λόγω νοσοκομεία δε τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος διασποράς κορονοϊού.
«Θα πρέπει στα εν λόγω Νοσοκομεία να γίνουν οι κατάλληλες κτηριακές παρεμβάσεις, να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου οι κλινικές αυτές να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας και αποφυγής διασποράς του ιού. Από πολλά Σωματεία Εργαζομένων καταγγέλλεται ότι δεν υπάρχουν ξεχωριστές τουαλέτες (ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ) ξεχωριστή είσοδος (Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ), δεν απομονώνονται οι θάλαμοι, δεν κλείνουν οι πόρτες. Μας επισημαίνουν ότι οι χώροι Νοσηλείας υπόπτων κρουσμάτων δεν πληρούν τους όρους ασφαλείας. Στο Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ δεν υπάρχουν φορητά ακτινολογικά μηχανήματα που να καλύπτουν τα περιστατικά κορωνοϊού» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.
Η Ομοσπονδία θεωρεί πιο επιτακτική από ποτέ την προμήθεια αντιδραστηριών σε όλα τα νοσοκομεία προκειμένου να εκδίδουν αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να διεκπεραιώνονται τα περιστατικά έγκαιρα και να σταματήσει η λειτουργία των κλινικών ύποπτων κρουσμάτων.
«Το ΘΡΙΑΣΙΟ προμηθεύτηκε Μοριακό αναλυτή, εκδίδονται τα αποτελέσματα γρηγορότερα τώρα όμως δεν διαθέτει αντιδραστήρια και συνεχίζουν να λιμνάζουν τα περιστατικά. Το ίδιο σε Νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στο ΑΧΕΠΑ που τα εξυπηρετεί» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.
Οι τεράστιες ελλείψεις των νοσοκομείων
Η ΠΟΕΔΗΝ μεταξύ των προβλημάτων που αναφέρει ότι επικρατούν στα νοσοκομεία είναι η υποστελέχωση, η ανεπάρκεια σε μέσα προστασίας, όπως γάντια και μάσκες και οι τεράστιες ελλείψεις σε ΜΕΘ COVID-19.
Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό προσωπικού για να στελεχώσουν επαρκώς τις κλινικές κορωνοϊού.
Σε πολλά Νοσοκομεία είναι δύο Νοσηλεύτριες σε κάθε βάρδια για 35 ασθενείς που είναι αδύνατη η ασφαλής Νοσηλεία.
«Θα πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού. Δεν περισσεύουν Γενικές ΜΕΘ για να μετατρέπονται σε κλινικές ΜΕΘ κορωνοϊού. Με τέτοιες αποφάσεις τα Νοσοκομεία θα αναγκασθούν να αναστείλουν σοβαρά χειρουργεία (μεταμοσχεύσεων κ.α. πχ ΛΑΪΚΟ). Πολλές από τις Γενικές ΜΕΘ δεν διαθέτουν την υποδομή για να αλλάξουν χρήση. Χρειάζονται κτηριακές παρεμβάσεις και εξοπλισμός. Πότε θα γίνουν ή θα λειτουργήσουν χωρίς ασφάλεια. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα Νοσοκομεία που μπορούν να νοσηλεύουν περιστατικά κορωνοϊού (πχ ΛΟΙΜΩΔΩΝ)».