Όπως αναφέρει με νέο δελτίο τύπου η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ «δεν έχει γίνει καμία διαβούλευση όπως είχε δεσμευτεί ο Υπουργός Υγείας, ούτως ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε διαμόρφωση των δικών τους προτάσεων. «Οι προτάσεις της ‘Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ είναι σαφείς και δημοσιοποιημένες εδώ και χρόνια και απέχουν πολύ από το αποτυχημένο μοντέλο που προβάλλεται από τα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες. Όταν και εφόσον ζητηθεί η συνδρομή μας θα το κάνουμε, προς μια ρεαλιστικά βιώσιμη και αποτελεσματική ΠΦΥ στην πράξη» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι όπως έγραψε το news4health.gr σήμερα, οι άξονες του νέου νομοσχεδίου προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αλλαγή στη διαδικασία των επισκέψεων σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ενώ εισάγει και τη capitation, την κατα κεφαλή αποζημίωσης των επισκέψεων. Στόχος είναι να ενισχυθεί ο ρόλος του θεράποντα ιατρού ως "οδηγό" στο σύστημα υγείας, ενώ παράλληλα αλλαγές προβλέπονται και στη διοικητική οργάνωση των δομών ΠΦΥ, με ενίσχυση τους μέσω ΣΔΙΤ.
Οι άξονες του σχεδίου νόμου για την ΠΦΥ που θα παρουσιάσει ο κ. Πλεύρης:
• Καταργείται το μοντέλο των κλειστών επισκέψεων σε ιατρούς του ΕΟΠΥΥ
• Κάθε πολίτης έχει θεράποντα ιατρό που δεν πληρώνεται κατά επίσκεψη αλλά κατά άτομο το έτος με τη μορφή capitation.
• Ο θεράπων ιατρός κατευθύνει τον πολίτη σε κάθε ιατρική πράξη και τον παραπέμπει σε ΕΣΥ εάν χρειαστεί.
• Οι υπάρχουσες δομές (κέντρα υγείας και ΤΟΜΥ) ενοποιούνται διοικητικά και με κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης (άνω των 200 εκ) αναβαθμίζονται και κτηριακά και υλικοτεχνικά ενώ εκπονείται νέος χάρτης υγείας ΠΦΥ να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες.
• Οι αναβαθμίσεις αυτές θα γίνουν και με ΣΔΙΤ
• Όπου οι δημόσιες δομές έχουν κενά θα συνεργάζονται με τις ιδιωτικές δομές.
• Εντάσσεται η τηλεσυμβουλευτική στις υπηρεσίες της ΠΦΥ
• Συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης ΠΦΥ με συμμετοχή αναβαθμισμένων δημοσίων δομών, ιδιωτικών δομών και του συνόλου των ιατρών.
Η ανακοίνωση της ΕΝΙ - ΕΟΠΠΥ
Η προηγούμενη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ (2018) στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία κατόπιν καταχρηστικών καταγγελιών συμβάσεων ιατρών (παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων) εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ και προσπάθεια εξαναγκασμού τους να υπαχθούν σε μία σύμβαση οικογενειακού ιατρού με δεσμευτικές υποχρεώσεις, μεγάλο εργασιακό φορτίο και τις χαμηλότερες αμοιβές της Ευρώπης.
Η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μας διαβεβαίωσε στην επίσημη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας(3-12-2021), ότι πριν από οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, θα υπήρχε ευρεία διαβούλευση για τη διαμόρφωση προτάσεων για την αναδιάρθρωση της ΠΦΥ. Με έκπληξη και απορία παρακολουθούμε από τα ΜΜΕ τις πιθανές νέες μορφές συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, διότι οι παρούσες συμβάσεις δεν είναι αποδοτικές (!), ο Οργανισμός θα πρέπει να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους (!) και ότι τα στάνταρ ποιότητας πρέπει να μεταβληθούν (!). Και ενώ αναπαράγονται προβληματικές δηλώσεις που θίγουν το έργο των ιατρών της γειτονιάς που αποτέλεσαν και αποτελούν βασικό πυλώνα δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κατάσταση παρουσιάζεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία με το νομοσχέδιο διαμορφωμένο και έτοιμο προς ψήφιση και εν συνεχεία προς εφαρμογή. Η αιμορραγία του ιατρικού δυναμικού προς το εξωτερικό είναι εξίσου δεδομένη.
Οι προτάσεις της ‘Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ είναι σαφείς και δημοσιοποιημένες εδώ και χρόνια και απέχουν πολύ από το αποτυχημένο μοντέλο που προβάλλεται από τα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες. Όταν και εφόσον ζητηθεί η συνδρομή μας θα το κάνουμε, προς μια ρεαλιστικά βιώσιμη και αποτελεσματική ΠΦΥ στην πράξη. Καλούμε τον Υπουργό να διαχειριστεί την κατάσταση σε συνεργασία με τους ιατρούς που εδώ και δέκα χρόνια αποτελούν τον βασικότερο πυλώνα της ΠΦΥ. Ευελπιστούμε σε μια πραγματική συνεργασία, και όχι σε τετελεσμένα γεγονότα και αποφάσεις με νομοσχέδια προς ψήφιση, στα οποία δεν έχουμε συνδράμει ούτε στο παραμικρό.