Την αντίθεσή του στην κατάργηση της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου την οποία εξήγησε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης , εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καθώς και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών .
Συγκεκριμένα, με την ανακοίνωση του ΠΙΣ εναντιώθηκε στην απόφαση Πλεύρη υποστηρίζοντας ότι το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών δεν ευθύνεται στον θεσμό της συνταγογράφησης .
Επίσης, υπογράμμισε ότι:
«Η συνταγογράφηση δεν αποτελεί αυτόνομη πράξη αλλά μέρος της κλινικής εξέτασης.
Ο ΠΙΣ τονίζει την ανάγκη του Ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, τα χρόνια και σοβαρά πάσχοντες και όσα άτομα φροντίζουν παιδιά και ηλικιωμένους ή διαμένουν σε κλειστές δομές. Πέρα από τις ευπαθείς ομάδες, το αντιγριπικό εμβόλιο συνίσταται και για όλο τον πληθυσμό με σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά του COVID-19 είναι σημαντικό να γίνονται οι αναμνηστικές δόσεις από τους πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις τις οποίες έχει θέσει η ιατρική επιστήμη με τη συμβουλή του θεράποντος.
Όπως ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) , η παραλλαγή BQ.1 του κορωνοϊού που μολύνει το 80% του πληθυσμού της Ευρώπης μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο. Με το ECDC να χαρακτηρίζει τη μετάλλαξη BQ.1, «ως «ιδιαίτερα σημαντική» και ο χειμώνας να είναι ήδη εδώ, είναι σημαντικό να θωρακιστούν παιδιά και ενήλικες με τα απαραίτητα αναμνηστικά εμβόλια ώστε να αποφευχθούν σοβαρές νοσήσεις και ανάγκη για νοσηλεία» .
ΙΣΑ: « Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγηθεί χωρίς ιατρική συνταγή»
Από τη μεριά του ο ΙΣΑ δηλώνει κατηγορηματικά ότι κανένα φάρμακο και εμβόλιο δεν μπορεί να χορηγηθεί χωρίς ιατρική συνταγή.
Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Ο Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του, στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο, χωρίς συνταγή γιατρού καθώς η συνταγογράφηση εμβολίων αποτελεί μέρος αποκλειστικά, της ιατρικής πράξης.
Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος, για τη Δημόσια υγεία, καθώς μόνο ο θεράπων γιατρός, μπορεί να πραγματοποιήσει ιατρικές πράξεις και να αξιολογήσει τις πιθανές ενέργειες.
Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία των ασθενών.
Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελεστεί από μη γιατρούς.
Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγηθεί χωρίς ιατρική συνταγή».
Αντιδράσεις και από την Επαγγελματική ένωση Παθολόγων Ελλάδας
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη αναφορικά με τη δωρεάν διάθεση αντιγριπικών εμβολίων από τα φαρμακεία χωρίς συνταγογράφηση από τους ιατρούς, η Επαγγελματική ένωση Παθολόγων Ελλάδας ζητά να ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ επιτέλους ο νόμος για υποχρεωτική συνταγογράφηση όλων ανεξαρτήτως των φαρμάκων από τον θεράποντα ιατρό και όχι κατά παραγγελία μέσω «τρίτων». Ας εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία όπως ήδη άλλωστε γίνεται στις υπόλοιπες πολιτισμένες και μη χώρες».