Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα πριν από το φθινόπωρο, προκειμένου να διασφαλιστεί η επαγρύπνηση και ο συνεχής συντονισμός της ετοιμότητας και της αντίδρασης στον τομέα της υγείας.Τα σημερινά χαμηλότερα επίπεδα λοιμώξεων COVID-19 δίνουν στα κράτη μέλη την ευκαιρία να ενισχύσουν την επιτήρηση, τα συστήματα υγείας τους και τη συνολική ετοιμότητά τους έναντι πανδημιών.
Ειδικότερα, η Κομισιόν έχει δώσει τις εξής οδηγίες τα κράτη μέλη να:
- να εντείνουν τη χορήγηση εμβολίων και αναμνηστικών δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ταυτόχρονη κυκλοφορία της COVID-19 και της εποχικής γρίπης
- να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα συστήματα επιτήρησης που δεν θα βασίζονται πλέον στον εντοπισμό και την αναφορά όλων των κρουσμάτων COVID-19, αλλά στη λήψη αξιόπιστων και αντιπροσωπευτικών εκτιμήσεων·
- να εξακολουθήσουν τη στοχευμένη διενέργεια τεστ και αλληλούχηση σε επαρκή δείγματα για την ακριβή εκτίμηση της κυκλοφορίας παραλλαγών και τον εντοπισμό νέων παραλλαγών·
- να επενδύσουν στην ανάκαμψη των συστημάτων υγείας και να αξιολογήσουν τις ευρύτερες επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία, μεταξύ άλλων στην ψυχική υγεία και στις καθυστερήσεις στις θεραπείες και την περίθαλψη·
- να εφαρμόζουν συντονισμένους σε ενωσιακό επίπεδο κανόνες για τη διασφάλιση ελεύθερων και ασφαλών ταξιδιών, τόσο εντός της ΕΕ όσο και με τους διεθνείς εταίρους
- να στηρίξουν την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς εμβολίων και φαρμακοθεραπευτικών μέσων·
- να εντείνουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της εσφαλμένης πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19·
- να εξακολουθήσουν να στοχεύουν στην παγκόσμια αλληλεγγύη και τη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
Επιπλέον, ανακοινώνει δράσεις για τη διασφάλιση ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο για ιατρικά αντίμετρα όσο και για προϊόντα κρίσιμης σημασίας σε όλα τα βιομηχανικά οικοσυστήματα. Δημοσιεύει επίσης σήμερα πρόσκληση υποβολής προσφορών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας EU FAB, για τη δέσμευση ικανοτήτων για την παρασκευή εμβολίων mRNA, εμβολίων που βασίζονται σε ιικές πρωτεΐνες και εμβολίων που βασίζονται σε ιικούς φορείς.
Αυτή η αλλαγή «τακτικής» έρχεται εν μέσω μίας σταδιακής πτώσης των κρουσμάτων και των θανάτων COVID, χάρη στη διασπορά της λιγότερο λοιμογόνου παραλλαγής Όμικρον και την ανοσοποίηση που ξεπερνάει το 70% στον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον μισό πληθυσμό να έχει επίσης λάβει αναμνηστική δόση.
«Η Covid -19 είναι εδώ για μείνει»
Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ έχει δώσει σαφείς προειδοποιήσεις ότι η «COVID-19 είναι εδώ για να μείνει», με πιθανή ανάδυση νέων στελεχών και γι αυτό είναι «απαραίτητο να είμαστε προετοιμασμένοι και σε εγρήγορση».
Ποιοι δείκτες έχουν βαρύνουσα σημασία στον έλεγχο της πανδημίας από εδώ και πέρα στην Ελλάδα
Οι πιο σημαντικοί δείκτες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Ζαούτης την Τετάρτη 20 Απριλίου θα είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – και εδώ έχει παρατηρηθεί μείωση – ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των θανάτων. «Έχουμε μείωση στον απόλυτο αριθμό θανάτων» όπως είχε δηλώσει.
Σε κάθε περίπτωση, ο δείκτης ο οποίος η χώρα μας χρησιμοποιεί για τον έλεγχο της πανδημίας εδώ και καιρό είναι αυτός της υπερβάλλουσας θνησιμότητας. Ο δείκτης αυτός αποτελεί εναν αξιόπιστο δείκτη της επίδρασης της πανδημίας στο συνολικο αριθμό θανάτων σύμφωνα με όσα έχει επισημάνει και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας.
Συμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκρίσεις της επίδρασης της πανδημίας στη θνησιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών. Σημειώνεται ότι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα (excess mortality, EM) ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων από κάθε αίτια σε μιαχρονική περίοδο (π.χ πανδημία) και του αναμενόμου αριθμού θανάτων στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Ο Θάνος Πλεύρης πάντως παραδέχτηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Μεγάλη Τρίτη 19/4 πάντως ότι αυτός είναι και ο λόγος που καταγράφονται παραπάνω θάνατοι αυτή την περίοδο.
«Εμείς έχουμε μια επιλογή που ακολουθούμε και για αυτό εδώ έχουμε μια υπερκαταγραφή θανάτων στην Ελλάδα και για χάρη σε αυτή την αυστηρή επιλογή η χώρα δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ ότι κρύβει θανάτους ή ότι γίνεται κάποια υποεκτίμηση.
Την εποχή της Όμικρον οι περισσότεροι διαγινγνώσκονται με κορονοϊό αφού μπουν στο νοσοκομείο μάλιστα όπως εξήγησε ο Υπουργός. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μελέτη που κάνει ο Ζαουτης σχετικά και τόνισε ότι το 30 με 35% πάει στο νοσοκομείο για άλλο λόγο και είναι θετικό στον ιό χωρίς να το γνωρίζει, υπογραμμίζοντας ότι η θνητότητα αυξάνεται από ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις. Όπως εξήγησε στους 50 θανάτους οι 15 είναι καρκινοπαθείς τελικού σταδίου και αυτή είναι βασική αιτία θανάτου αλλά καταγράφεται ως Covid.
«Αυτό γίνεται για να έχουμε έναν καλύτερο έλεγχο» επανέλαβε ο ίδιος ο Θάνος Πλεύρης σήμερα από το Υπουργείο Υγείας υπογραμμίζοντας ότι δεν ακολουθούν όλες οι χώρες το ίδιο μοντέλο. Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΔΥ έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία του ασθενούς.