Στην έκθεση υπογραμμίζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στους τομείς της ετοιμότητας και της αντίδρασης από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, με ιδιαίτερη έμφαση στα ιατρικά αντίμετρα.
Από την άποψη αυτή, η έκθεση βασίζεται στα διδάγματα που αποκομίστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, εξετάζοντας τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να ενισχυθεί η ετοιμότητα και η αντίδραση.
Στην έκθεση προσδιορίζονται επίσης οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αρχές δημόσιας υγείας και περιγράφονται οι συγκεκριμένες δράσεις που θα αναλάβει η Επιτροπή για την άμεση αντιμετώπισή τους.
Πολλά έχουν ήδη επιτευχθεί. Με τη συγκρότηση της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), η Επιτροπή έλαβε σημαντικά μέτρα σε όλους τους τομείς που αφορούν την ετοιμότητα στον τομέα της υγείας, μεταξύ των οποίων η ανίχνευση, η πρόληψη, η έρευνα, η διεθνής συνεργασία, η αντίδραση, οι επενδύσεις και η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.
Ωστόσο, πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες.
Η έκθεση βασίζεται στις τρεις απειλές προτεραιότητας για την υγεία που εντοπίστηκαν τον Ιούλιο του 2022, (δηλαδή τους παθογόνους παράγοντες με υψηλό δυναμικό πανδημίας, τις χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές, και τις απειλές που απορρέουν από τη μικροβιακή αντοχή) και καθορίζει βασικές δράσεις για να βελτιωθεί περαιτέρω η ετοιμότητα της ΕΕ κατά το επόμενο έτος.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Τα επόμενα βήματα για τη βελτίωση της ετοιμότητας διαρθρώνονται γύρω από τέσσερις άξονες με συγκεκριμένες δράσεις για το 2023.
Ανάπτυξη ιατρικών αντιμέτρων: Θα συσταθεί ο μηχανισμός HERA INVEST με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη καινοτόμων και στρατηγικών έργων που θα αναπτύξουν ιατρικά αντίμετρα κατά των διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας που αποτελούν προτεραιότητα.
Η Επιτροπή θα επενδύσει επίσης έως και 80 εκατ. ευρώ σε έργα «COVID-19 Εμβόλια 2.0» για να στηρίξει την ανάπτυξη εμβολίων επόμενης γενιάς, ώστε να διαμορφωθούν πρόσφορες τεχνολογίες που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέραν της νόσου COVID-19.
Εκτίμηση των απειλών και συλλογή πληροφοριών: Η HERA θα αναπτύξει την πλατφόρμα πληροφοριών για τα ιατρικά αντίμετρα. Αυτό το εργαλείο συλλογής πληροφοριών και εκτίμησης των απειλών θα συνδέσει καλύτερα τον εντοπισμό απειλών, αφενός, με τη διαθεσιμότητα και την προσβασιμότητα ιατρικών αντιμέτρων για την αντιμετώπιση των απειλών αυτών στην ΕΕ, αφετέρου.
Ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού και παραγωγική ικανότητα: μεταξύ άλλων, θα ενισχυθεί περαιτέρω ο μηχανισμός EU FAB ώστε να εξασφαλιστεί ότι η ΕΕ έχει την ικανότητα να κατασκευάζει γρήγορα ιατρικά αντίμετρα διάσωσης σε περιόδους κρίσης.
Η ανάπτυξη ενός δυναμικού συστήματος αγορών θα διευκολύνει επίσης την πρόσβαση των κρατών μελών σε ιατρικά αντίμετρα.
Διεθνής συντονισμός και παγκόσμια συνεργασία: οι ιοί δεν έχουν σύνορα. Οι σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, όπως η νόσος COVID-19, μπορούν να διαδοθούν στην ΕΕ από το εξωτερικό και αντιστρόφως.
Πρέπει να ενισχυθούν και να επεκταθούν οι στρατηγικές εταιρικές σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες.
Επομένως, η έκθεση για το επίπεδο ετοιμότητας στον τομέα της υγείας θα πρέπει να διαβαστεί σε συνδυασμό με τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία, η οποία θέτει την ΕΕ στο επίκεντρο των διεθνών προσπαθειών που καταβάλλονται με σκοπό να ενισχυθεί η ετοιμότητα για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.
Για όλες αυτές τις δράσεις, το πρόγραμμα εργασίας της HERA για το 2023 περιγράφει λεπτομερέστερα τι πρόκειται να επιτευχθεί.