Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να απαγορεύσει την αναγκαστική στείρωση για την προστασία των ατόμων με αναπηρία.
«Θύματα» της απάνθρωπης πρακτικής της αναγκαστικής στείρωσης είναι κυρίως γυναίκες με νοητικές αναπηρίες, οι οποίες μάλιστα στερούνται το δικαίωμα της επιλογής, όχι σε μια ούτε σε δύο, αλλά σε 13 κράτη μέλη της Ευρωπαίκής Ένωσης, μεταξύ άλλων και σε αυτό της Κύπρου.
Τι προβλέπει η Έκθεση για την καθολική απαγόρευση του μέτρου της αναγκαστικής στείρωσης των ΑμεΑ στην Ε.Ε.
Για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων αυτών, η Ευρωπαϊκή έκθεση, υποβάλλει μια σειρά προτάσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της βίας λόγω φύλου, της κακής πρόσβασης σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και της αναγκαστικής στείρωσης, υποστηρίχθηκε από τους ευρωβουλευτές με 526 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 83 αποχές.
«Για πάρα πολύ καιρό, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία αγνοούνται στην ΕΕ. Είναι πολίτες των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται σε καθημερινή βάση», δήλωσε η εισηγήτρια του φακέλου, ευρωβουλευτής της Γαλλικής Αριστεράς, AnneSophie Pelletier.
Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η έκθεση ζητά καθολική απαγόρευση της αναγκαστικής στείρωσης στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες, καθώς η πρακτική είναι «απάνθρωπη».
«Πώς γίνεται τα άτομα με αναπηρία να εξακολουθούν να υποβάλλονται σε αναγκαστική στείρωση; Ωστόσο, αυτό συμβαίνει σε τουλάχιστον 13 κράτη μέλη της ΕΕ», εξήγησε η Pelletier.
Η στείρωση ατόμων με αναπηρία, αν και ασυνήθιστη και εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, παραμένει νόμιμη στην Πορτογαλία, τη Φινλανδία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Μάλτα, την Τσεχία, την Κύπρο, τη Δανία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Σλοβακία.
«Οι κυβερνήσεις πιστεύουν ότι προστατεύουν τα άτομα με αναπηρία, αλλά είναι σε θέση να λάβουν αυτές τις αποφάσεις μόνες τους. Πρόκειται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Marine Uldry, συντονιστής πολιτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα για το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Πως γίνεται η αναγκαστική στείρωση των ατόμων με αναπηρία
Οι πρακτικές αναγκαστικής στείρωσης αφορούν κυρίως γυναίκες με νοητικές αναπηρίες, όπως ο αυτισμός, οι οποίες τίθενται υπό την κηδεμονία συγγενούς τους.
«Σε χώρες όπου η πρακτική είναι νόμιμη, οι νόμιμοι κηδεμόνες των ατόμων με αναπηρία μπορούν να αποφασίσουν να στειρώσουν το άτομο που βρίσκεται υπό τη φροντίδα τους», επιβεβαίωσε η Uldry.
Αυστηρές νομικές προεκτάσεις περιβάλλουν τη διαδικασία και επιτρέπονται μόνο εάν η παρέμβαση είναι επείγουσα και η γυναίκα αντιμετωπίζει κίνδυνο.
»Η διαβούλευση με γιατρό ή γυναικολόγο καθώς και εξειδικευμένο δικαστήριο είναι επίσης μεταξύ των απαιτήσεων.
Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, οι οικογένειες ή οι συγγενείς που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία θα καταφύγουν στη στείρωση επειδή πιστεύουν ότι το άτομο δεν είναι ικανό να μεγαλώσει ένα παιδί.
«Δεν υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες για να υποστηρίξουν γυναίκες με νοητική αναπηρία που θέλουν να κάνουν παιδί», πρόσθεσε η Uldry.
Η συλλογή ακριβών δεδομένων για το πόσες γυναίκες με αναπηρία χρειάστηκε να υποβληθούν σε πρακτικές αναγκαστικής στείρωσης δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα καθώς τα δεδομένα από τις χώρες που επιτρέπουν την πρακτική είναι συχνά αδιαφοροποίητα, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τύπων στείρωσης, όπως η εθελοντική προσφυγή από άνδρες.
Ένα άλλο ζήτημα είναι η έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, παράλληλα με ολοκληρωμένα προγράμματα σεξουαλικής αγωγής, τα οποία θα μπορούσαν να διευκολύνουν μια πιο λεπτή συζήτηση για την αντισύλληψη, την άμβλωση και την εγκυμοσύνη για τις γυναίκες με αναπηρίες.
«Οι εξειδικευμένες εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για να διδάξουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση», είπε η Pelletier.
Αμείλικτη η Ε.Ε.: «Να απαγορευτεί και να ποινικοποιηθεί η αναγκαστική στείρωση από όλα τα κράτη μέλη»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στις 8 Μαρτίου 2022.
Καθώς οι τροποποιήσεις αυτής της οδηγίας αναμένονται στις αρχές του 2023, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας απαιτεί να απαγορευτεί και να ποινικοποιηθεί η αναγκαστική στείρωση από την ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη.
Λιγότερο από το 5% των παιδιών και των εφήβων με αναπηρίες έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση
Γενικότερα, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης μεγαλύτερη ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία, με ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες, τη φροντίδα και την αγορά εργασίας, σύμφωνα με τη στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, λιγότερο από το 5% των παιδιών και των εφήβων με αναπηρίες έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση.
Οι γυναίκες, ειδικότερα, αντιμετώπισαν σημαντικά εμπόδια όσον αφορά τη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή και την ανάπτυξη.
«Είμαι χαρούμενος που η συζήτηση για αυτήν την έκθεση σηματοδοτεί την πρόοδο προς την πραγματική ισότητα για όλους», κατέληξε η Pelletier.
ΠΗΓΗ: Euractiv