Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκο Ορνεράκη, ο οποίος θα μελετήσει τα δημοσιεύματα και θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες προκειμένου να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών.
Τα δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου για τον ΕΟΔΥ
Στο Κυριακάτικο Βήμα γίνεται λόγος για «βαθιά δυσαρμονία ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μια πλευρά και στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια από την άλλη», με τη δυσφορία των κ.κ. Τσιόδρα - Χαρδαλιά να οφείλεται στο γεγονός ότι «η υποστήριξη που παρέχεται από τον ΕΟΔΥ χαρακτηρίζεται από μόνιμα κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που ενδεχομένως να αποδειχτούν κρίσιμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
«Τα δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που “φιλοξενούνται” σε κυριακάτικα έντυπα αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας», ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ, απαντώντας σε καταγγελίες για κενά και μεθοδεύσεις στην καταγραφή στοιχείων.
Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά για τις καταγγελίες και τα κενά στις ενημερώσεις του ΕΟΔΥ
Το «κυνήγι» των στοιχείων
Η συζήτηση έχει στραφεί εδώ και λίγες ώρες στα στοιχεία που παρέχει ο ΕΟΔΥ στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και κατ’ επέκταση στην Κυβέρνηση για την πορεία της πανδημίας.
Αρκετές ενστάσεις έχουν εκφραστεί για τον τρόπο συλλογής και παράθεσης των στοιχείων από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Μάλιστα, οι διαπιστευμένοι συντάκτες του Υπουργείου Υγείας, θέτουν διαρκώς σχετικά ερωτήματα, τόσο κατά την επίσημη ενημέρωση όσο και εκτός αυτής, λαμβάνοντας ελάχιστες φορές σαφή απάντηση, με συγκεκριμένα νούμερα.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η απάντηση που επιχείρησε να δώσει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας σε σχετική ερώτηση στην ενημέρωση που συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Αρκουμανέας δεν απάντησε με νούμερα, ούτε παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν τη συγκριτικά πληρέστερη εικόνα της ελληνικής έκθεσης σε σχέση με τις αντίστοιχες αναφορές άλλων κρατών.
Όντως η ελληνική ημερήσια έκθεση φαίνεται να περιέχει περισσότερα δεδομένα από άλλες, αλλά το ζήτημα είναι με ποιον επιλέγεις να συγκριθείς: με τον καλύτερο ή με το μέτριο;
Η έλλειψη κάποιων στοιχείων, τουλάχιστον στην κρίσιμη στιγμή που είναι απαραίτητα για τη διαμόρφωση σύστασης από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει όντως εντοπιστεί. Κριτική για την ανάγκη αμεσότερης πρόσβασης σε στοιχεία έχει ασκηθεί κατ’ ιδίαν και από μέλη της Επιτροπής, η οποία καλείται συχνά να γνωμοδοτήσει πριν την ανακοίνωση απόφασης από την Κυβέρνηση.
Πρέπει, όμως, να υπενθυμίσουμε ότι ο Σ. Τσιόδρας , που όντως ενημερώνει και σε εβδομαδιαία βάση την Επιτροπή, είναι επιστημονικός Σύμβουλος του ΕΟΔΥ, εκτός από κορυφαίος λοιμωξιολόγος και προσωπικός πλέον σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη.