Περισσότεροι από 19,92 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό παγκοσμίως και 729.883 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με το Reuters. Έχουν αναφερθεί λοιμώξεις σε περισσότερες από 210 χώρες και περιοχές από τότε που τα πρώτα περιστατικά εντοπίστηκαν στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019.
Συνεπώς, η πρόσβαση σε θεραπείες είναι πολύ σημαντική για την καταπολέμησης της πανδημίας. Αυτό, όμως, δε θα είναι εφικτό με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα επισημαίνει ο ΠΟΥ.
«Οι επόμενοι τρεις μήνες αποτελούν ένα κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας για την αύξηση του αντίκτυπου του ACT Accelerator στην παγκόσμια κοινότητα», δήλωσε ο Τέντρος σε ενημέρωση στη Γενεύη, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία «Πρόσβαση στα εργαλεία COVID-19».
«Ωστόσο, για να εκμεταλλευτούμε αυτό το παράθυρο, πρέπει να αυξήσουμε ριζικά τον τρόπο χρηματοδότησης του ACT Accelerator και να δώσουμε προτεραιότητα στη χρήση νέων εργαλείων. Υπάρχει ένα τεράστιο παγκόσμιο χάσμα μεταξύ της φιλοδοξίας μας για το ACT Accelerator και του ποσού των χρημάτων που έχουν δεσμευτεί. "
Είπε ότι ο ΠΟΥ διαθέτει μόνο το 10% που χρειάζεται για τη χρηματοδότηση των δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Μόνο για τα εμβόλια, θα χρειαστούν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο Τέντρος. «Αυτό ακούγεται σαν πολλά χρήματα και είναι. Αλλά είναι μικρό σε σύγκριση με τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη επενδυθεί από τις χώρες της G20 σε φορολογικά κίνητρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας μέχρι στιγμής».
Συμπλήρωσε, πάντως ότι «υπάρχουν ελπίδες».
«Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πανδημία», είπε ο Τέντρος. Το μήνυμα είναι «καταστολή, καταστολή, καταστολή».
ΠΗΓΗ: Reuters