Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ανάγκη αποζημίωσης των τεστ κορονοϊού από το κράτος, ο Υφυπουργός Υγείας, τόνισε ότι εφόσον προσέρχεται σε ιδιωτική κλινική και πρέπει να κάνει τεστ, το τεστ αυτό μπορεί να γίνει σε δημόσια δομή και να προσκομίσει ο πολίτης το αποτέλεσμα της εξέτασης.
«Δεν ισχύει ότι το 1/3 των εξετάσεων γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Στόχος της Πολιτείας είναι να γίνονται όσα περισσότερα τεστ χρειάζονται στην χώρα μας. Η ίδια η Πολιτεία έχει συμβληθεί με τον ιδιωτικό τομέα και για λογαριασμό του κράτους γίνονται τεστ στον ιδιωτικό τομέα σε πολύ χαμηλότερη τιμή - 5 φορές κάτω το κόστος από αυτό που κόστιζε στην αρχή της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης σχετικά με το κόστος του τεστ στον ιδιωτικό τομέα.
«Όποιο τεστ διεξάγεται στον ιδιωτικό τομέα δε σημαίνει ότι το πληρώνει ο ιδιώτης από την τσέπη του» πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης,
Στη συνέχεια εξήγησε ότι ο πολίτης μπορεί να προσέλθει σε Κέντρα Υγείας για να αξιολογηθεί και αν πληρεί τα κριτήρια μπορεί να κάνει δωρεάν το τεστ. Γι΄αυτό το λόγο δεν υπάρχει λόγος να συνταγογραφηθεί το διαγνωστικό τεστ, όπως γίνεται με άλλους διαγνωστικούς ελέγχους ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Κάθε πολίτης που πρέπει να κάνει το τεστ εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις διεξαγωγής του σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής των Ειδικών δεν πληρώνει ούτε ευρώ από τη τσέπη του. Όλο αυτόν τον καιρό τα τεστ γίνονται δωρεάν για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι πρέπει να κάνουν το τεστ και πληρούν τα κριτήρια» κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης σχετικά με τον τρόπο πληρωμής τους.
Η απάντηση Κοντοζαμάνη στην καταγγελία Ξανθού για τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα
Χθες (15/10) ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, κατήγγειλε ρύθμιση της κυβέρνησης για τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα, χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη και πολιτικά επικίνδυνη από τη σκοπιά της Δημόσιας Υγείας» τη ρύθμιση των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για τις ιδιωτικές ΜΕΘ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα αύξησης έως 40% των διαθέσιμων κρεβατιών με το υφιστάμενο προσωπικό. Ο κ. Ξανθός θεωρεί ότι η κυβέρνηση «ρίχνει τα στάνταρντ ασφάλειας στις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, καθώς για τη λειτουργία κάθε επιπλέον κρεβατιού ΜΕΘ απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού). Ωστόσο, για τις «ανάγκες» της πανδημίας επιτρέπει στους επιχειρηματίες υγείας να αυξάνουν τα κρεβάτια ΜΕΘ, παρακάμπτοντας τις ελάχιστες προϋποθέσεις ασφαλούς νοσηλείας».
Ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε ως εξής: «Δεν κάναμε τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο από αυτό που κάναμε στην αρχή της πανδημίας. Συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα για να έχουμε στη διάθεσή μας κλίνες εντατικής θεραπείας για να διαχειριστούμε περιστατικά που δεν έχουν κορονοϊό για να κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, μόνο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας θα διαχειρίζονται τα περιστατικά κορονοϊού. Είναι μία απόφαση προς όφελος του δημοσίου».
Πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση» δεν έχουν γίνει εκπτώσεις σε ότι αφορά την ποιότητα των μονάδων αυτών και της λειτουργίας τους.