Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική σχολίασε το εξής: «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ώσεις στην Αττική. Υπάρχουν ταλαντεύσεις και σκαμπανεβάσματα στα κρούσματα. Αυτήν την εβδομάδα δεν βλέπουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Σήμερα τα 227 από τα 508 είναι λιγότερα από τα μισά. Είναι θετικά τα σημεία για την Αττική. Είναι, όμως νωρίς ακόμα»
Ο Χαρδαλιάς ανησυχεί για όλες τις περιοχές
«Ανησυχούμε για όλες τις περιοχές» ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά «διότι μπορεί πολύ εύκολα μέσα σε 48 ώρες μικρά cluster να δημιουργήσουν τεράστιο ζήτημα».
Ο κ. Χαρδαλιάς σχολίασε ότι πέρα από την Αττική τέτοιες ταλαντώσεις στα κρούσματα παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές. Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι η Αττική αυτή τη στιγμή είναι πιο μακριά από το επίπεδο 4 σε σχέση με άλλες περιοχές.
«Η Αττική δείχνει αυτή τη στιγμή μία σταθερότητα που είναι αποτέλεσμα όλων των μέτρων τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα. Δε σημαίνει, όμως, ότι δεν είναι εύθραυστη. Ότι είναι εύθραυστο είναι και επικίνδυνο» υπογράμμισε.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση, αλλά είναι υπό πίεση. Στα Γιάννενα ο δείκτης απέχει από το 150, αλλά όχι σημαντικά», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση». «Για αυτό και απευθύνω έκκληση και στους κατοίκους της Ηπείρου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων» πρόσθεσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Καμπανάκι κινδύνου από Μαγιορκίνη: Σε ανοδική τροχιά τα κρούσματα - Αυξήθηκε ο μέσος όρος θανάτων
Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την αύξηση των θανάτων στην Ελλάδα
Σήμερα κατεγράφη αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με 508 νέα κρούσματα, 8 νέους θανάτους ενώ οι διασωληνωμένοι έπεσαν λίγο στους 81. 227 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττικ΄γ και 63 στη Θεσσαλονική.
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι ο κυλιομένος ανά εβδομάδα αριθμός διαγνώσεων παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Περίπου 80. Από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου παρουσιάζει αυξομοιεώσεις μεταξύ 1200 και 1300 διαγνώσεων ανά εβδομάδα.
"Αυτή η φαινομενική σταθεροποίηση, πάντως, είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Μην ξεχνάμε ότι με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να γείρει τη ζυγαριά ακόμα μία φορά προς την επιδημική αύξηση» σημείωσε ο καθηγητής.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην άνοδο των κρουσμάτων σε άλλες περιφερειακές ενότητες, όπως η Κοζάνη, τα Ιωάννινα και η Θεσσαλονίκη. Επισήμανε ότι οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, πάνω από 80.
«Ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγει παρουσίασε αύξηση. Ο κυλιόμενος 7ημερος μέσος όρος των θανόντων έφτασε τους 7 ανά ημέρα και οι περισσότεροι ήταν άνω των 70 και με αρκετά υποκείμενα νοσήματα, όπως άνοια, πνευμονολογικά, καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη και άλλα χρόνια νοσήματα» σημείωσε για τους θανάτους ο κ. Μαγιορκίνης.
Τέλος, επανέλαβε ότι η επιδήμια βρίσκεται σε σημείο ανοδικής καμπής και επανέλαβε τη σύσταση για χρήση μάσκας και τήρηση όλων των κανόνων