Αναφερόμενος στην Φαρμακευτική Πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι, ο κεντρικός στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να ενισχύσει τον προϋπολογισμό στα εξωνοσοκομειακά φάρμακα από 2,032 δισ. το 2019 σε 2,125 δισ. το 2023 και από 500 εκ το 2019 στα νοσοκομειακά σε 537 εκ το 2023.
Στη συνέχεια παρουσίασε μια σειρά από μέτρα που ακολουθήθηκαν λέγοντας ότι «Παίρνουμε εκπτώσεις από τη φαρμακοβιομηχανία. Και το 2022 κλείνουμε 920 εκατομμύρια προϋπολογισμούς με εκπτώσεις 450 εκατομμύρια. Επίσης, βάλαμε πλαφόν στο clawback στα πολύ φτηνά φάρμακα για να μην φύγουν από την αγορά. Ακόμη, επιλέξαμε ένα μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης 250 εκατομμυρίων να δοθεί προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση όσων κάνανε επενδύσεις στο χώρο του φαρμάκου εντός της χώρας» ενώ σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αλλάξει το μοντέλο τιμολόγησης των φαρμάκων και η τιμολόγηση αντί να έχει ως βάση τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -χώρες που έχουν και πολύ φτηνό φάρμακα- επέλεξε να πάει στην ευρωζώνη που σημαίνει ότι οι χώρες που συγκρίνονται είναι πιο ακριβές».
Ο ίδιος, στην συνέχεια αναφερόμενος στο ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων υπογράμμισε ότι επρόκειτο για ένα Παγκόσμιο πρόβλημα που στηρίζεται στην αυξημένη ζήτηση και μειωμένης παραγωγής λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι «η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό λόγω της εγχώριας παραγωγής και ύπαρξης επάρκειας σε γενόσημα».
Αυτό συνέβη, όπως υποστήριξε, εξαιτίας των παρακάτω μέτρων που ελήφθησαν το καλοκαίρι:
- Μπήκε πλαφόν του clawback στα φτηνά φάρμακα μέχρι 5 ευρώ στα νοσοκομεία για μην υπάρχει πρόβλημα στα νοσοκομεία
- Επεκτάθηκαν επ΄ αορίστον σε όλες τις δραστικές ουσίες που φαινόντουσαν ότι παρουσιάζουν πρόβλημα έλλειψης τις παράλληλες εξαγωγές
- Επιβλήθηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα φάρμακα που είναι σε έλλειψη και η ΗΔΙΚΑ κλείδωνε το δικαίωμα στη συνταγογράφηση που έχει ο γιατρός το 15% αυτό το οποίο υπάρχει όταν το φάρμακο ήταν προς έλλειψη για να μην συνταγογραφεί φάρμακο που δεν θα το έβρισκε ο πολίτης
- Δημιουργήθηκε λίστα από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που έχουν γενόσημο
- Σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία ζητήθηκε μεγαλύτερη εισαγωγή από τις πολυεθνικές εταιρίες φαρμάκων που δεν παράγονται στην Ελλάδα αλλά και τη μεγαλύτερη παραγωγή από τις ελληνικές εταιρίες.
- Εντάθηκαν και αυστηροποιήθηκαν οι έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες, ενώ πολλές έκλεισαν από τότε που δεν συμμορφώνονταν στο κομμάτι και δεν δήλωναν στον ΕΟΦ την επάρκεια την οποία έχουν
- Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στις 9 πολυεθνικές εταιρίες εάν τηρούσαν το νόμο και έχουν το 30% που πρέπει να έχουν της επάρκειας και του τριμήνου στα φάρμακα τα οποία εισάγουν και αν αυτό δεν το έχουν εάν δικαιολογείται.
- Ενώ τέλος, μέσω του ΙΦΕΤ έγιναν στοχευμένες εισαγωγές και αυτό αφορά -πέρα από τα φάρμακα της παρακεταμόλης- και άλλες κατηγορίες όπως είναι γ-σφαιρίνες, οι ηπαρίνες ( για τιςε οποίες έγιναν κλειστοί προϋπολογισμοί για να υπάρχει πλήρη επάρκεια στα νοσοκομεία
«Σύμφωνα με τους φαρμακευτικούς συλλόγους στις 24 Οκτωβρίου του 2022 οι ελλείψεις φαρμάκων ανέρχονταν σε 400 φάρμακα. Χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΦ αναφέρει ότι ο αριθμός αυτός είναι 135 φάρμακα» σημείωσε, κλείνοντας το ζήτημα των φαρμακευτικών ελλείψεων.
Διαβάστε επίσης=> Ο «γρίφος» των φθηνών φαρμάκων: Εξαίρεση από το clawback και αυξήσεις τιμών εξετάζει το Υπ. Υγείας