Έτσι, για αυτό το λόγο αρκετοί πολίτες που έχουν νοσήσει από κορονοϊό δεν έλαβαν ποτέ το ακυρωτικό sms για τον εμβολιασμό τους όπως περίμεναν σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί.
Όσοι έχουν νοσήσει δηλαδή δεν τους μπλοκάρει αυτόματα το σύστημα του embolio gov.gr ούτε και θα τους σταλούν ακυρωτικά sms όπως είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει. Ωστόσο, αρκετοί πολίτες από εκείνους που έχουν νοσήσει έχουν ήδη λάβει sms, με την κατασταση ετσι να περιπλεκεται και να τοποθετηθεί οσους περασαν τον ιό σε δύο κατηγορίες. Σε οσους ελαβαν ακυρωτικό sms και σε εκείνους που δεν έλαβαν και δεν πρόκειται να λάβουν.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του news4health.gr, ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση οφείλεται σε πολλά αναπάντητα ερωτήματα τα οποία μένει να απαντήσει η Επιτροπή Εμβολιασμών μεταξύ άλλων.
Αρχικά, με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού είχε ανακοινωθεί ότι όποιος νοσήσει από κορονοϊό θα ακυρώνεται αυτόματα το ραντεβού του καθώς σύμφωνα με σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών τα άτομα τα οποία έχουν φυσική ανοσία συστήνεται να εμβολιάζονται τουλάχιστον ένα εξάμηνο μετά την νόσησή τους.
Εξάλλου την 1η Ιουνίου ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είχε εξηγήσει ότι αν κάποιος έχει προγραμματισμένο ραντεβού και νόσησε πρόσφατα, θα λάβει ένα μήνυμα ακύρωσης και μετά από έξι μήνες, θα του έρθει άλλο μήνυμα για νέο ραντεβού.
Επιπλέον τα ίδια είπε δηλώσει και από την πλευρά του, ο ο Γ. Γεωργαντάς, υφυπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης στις 2 Ιουνίου. Όπως είχε διευκρινίσει όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση, θα έρθει sms με το οποίο θα ακυρώνεται το ραντεβού για την δεύτερη, ενώ σε όσους δεν έχουν κάνει ακόμα κανένα εμβόλιο, αλλά έχουν κλείσε ραντεβού, θα έρθει επίσης μήνυμα ακύρωσης και θα εμβολιαστούν αφού περάσουν 6 μήνες από τότε που νόσησαν.
Γιατί δεν ακυρώθηκαν τα ραντεβού
‘Ενας από τους λόγους που οδήγησε στο «πάγωμα» αυτής της απόφασης σχετίζεται με το γεγονός ότι στους κόλπυς της ΕΕ δεν εχουν συμφωνησει - και μαλλον δεν πρόκειται να το πράξουν - ωστε να δεχονται τα ατομα τα οποια εχουν κανει εμβόλιο με μια δόση . Κάποιες χώρες δεν δέχονται άτομα τα οποία έχουν κάνει εμβόλιο με μία μόνο δόση ειδικά αν έχουν νοσήσει.
Επίσης, αν κάποιος έχει νοσήσει από κορονοϊό και έχει περάσει το εξάμηνο από νόσησή του δεν μπορεί να ταξιδέψει σε κάποιες χώρες χωρίς να έχει πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό ακόμα και αν έχει βεβαίωση νόσησης, γεγονός το οποίο δημιουργεί μεγάλο πρακτικό πρόβλημα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα δηλαδή δεν έχει αποφασίσει τι θα ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς οι εξειδικευμένες οδηγίες της κάθε χώρας περιπλέκουν τι θα ισχύει στην πράξη.
Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν κάποιος νοσήσει το σύστημα embolio gov.gr αυτή τη στιγμή δεν τον μπλοκάρει και μπορεί να κλείσει κανονικά το ραντεβού του και πριν το εξάμηνο. ‘Ετσι, για αυτό και δεν στάλθηκαν μαζικά ακυρωτικά sms σε πολλά άτομα τα οποία και περίμεναν ότι θα ακυρωθεί αυτόματα το ραντεβού τους.
Υπενθυμίζεται πάντως πως τα άτομα που είχαν νοσήσει από κορονοϊό σύμφωνα με την αρχική σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμού, λόγω της φυσικής ανοσίας που εφοδιάζει τον οργανισμό με αντισώματα για διάστημα που υπερβαίνει τον έναν χρόνο είχε επικρατήσει η στρατηγική να εμβολιάζονται μόνο με μία δόση.
Όπως μάλιστα είχε διευκρινίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, ο εμβολιασμός σε πολίτες που έχουν περάσει κορονοϊό θα γίνεται σε διάστημα μεταξύ έξι μηνών και ενός έτους από τη μόλυνση.
Σε κάθε περίπτωση, τα άτομα αυτά καλό θα είναι να έρθουν σε επικοινωνία με τον γιατρό τους διότι εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει η κατάσταση της υγείας τους και αν πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα.