Παράλληλα, την Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε παιδιά από 5 έως 11 ετών, με την πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού να έχει ανοίξει από την Παρασκευή 10/12. Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών και γιατί δεν πρέπει να τους προβληματίζουν οι παρενέργειες.
Η δόση του εμβολίου για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου που χορηγείται στους μεγαλύτερους (10 μικρογραμμάρια σε σχέση με τα 30 μικρογραμμάρια). Σύμφωνα με τα όσα έδειξαν οι έρευνες, η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με την δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.
Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία, ενώ θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος. Στη συνέχεια, θα προστίθενται σταδιακά και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας.
- Παίδων Αγία Σοφία,
- Παίδων Πεντέλης,
- Ασκληπιείο Βούλας,
- Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας (Πειραιάς)
- Κέντρο Υγείας Περιστερίου
Τέλος, σχετικά με τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστούν «καταδρομικοί εμβολιασμοί», όπως με την πρώτη και τη δεύτερη δόση.
Οι σπάνιες και ήπιες παρενέργειες που δεν πρέπει να ανησυχούν τους γονείς
Να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους προέτρεψε τους γονείς η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Μαρίζα Τσολιά μιλώντας για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών. Η ίδια ξεκαθάρισε όσα και ο οδηγός του Υπουργείου Υγείας τονίζοντας ότι οι παρενέργειες είναι σπάνιες και ήπιες. Ποιες είναι και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.
Μιλώντας για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, εξήγησε ότι είναι ήπιες τοπικές, ή συστηματικές (πυρετός, πονοκέφαλος, κακουχία, πόνοι στο σώμα) που δεν έχουν και τόσο σημασία. Όσον αφορά τη μυοκαρδίτιδα που απασχολεί κάπως τον κόσμο, φαίνεται σύμφωνα με την καθηγήτρια ότι είναι ήπια και υποχωρεί σύντομα όπως είπε στο ραδιόφωνο ραδιόφωνο Πρακτορείο FM το Σάββατο 11/12.
«Εμφανίζεται κυρίως σε αγόρια εφήβους και νέους ενηλίκους. Είναι λιγότερο συχνή σε μικρές ηλικίες. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, στη χώρα μας η συχνότητα είναι περίπου μία στους 10.000 εμβολιασμούς στα αγόρια 12-17 ετών, μετά τη δεύτερη δόση. Η πιθανότητα να εμφανίσει κανείς μυοκαρδίτιδα είναι πολύ λιγότερο συχνή με το εμβόλιο, από ότι αν νοσήσει. Γιατί αν νοσήσει, είναι 6 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος, από ότι αν εμβολιαστεί, και είναι και πιο σοβαρή» σημείωσε.
Η νόσος στα παιδιά είναι πολύ ήπια αναφέρει η κ. Τσολιά. «Γενικά το 1% από τα κρούσματα που γνωρίζουμε χρειάζεται νοσηλεία. Και από αυτά που νοσηλεύονται, κάτω από 2%, γύρω στο 1,5% θα χρειαστούν ΜΕΘ, ενώ οι θάνατοι είναι μία στις 40.000 περιπτώσεις στην Ελλάδα. Κάποια παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αυτό το πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, που μοιάζει με καβασάκι και μπορεί να επηρεάσει πολλά συστήματα του οργανισμού. Η συχνότητα του, όπως την έχουν υπολογίσει στις ΗΠΑ, είναι μία στις 3000 λοιμώξεις. Και μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά που πέρασαν τη λοίμωξη, χωρίς συμπτώματα» τόνισε.
Σε αντίθεση με ότι γνωρίζαμε στην αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με την διακεκριμένη παιδίατρο, τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τη λοίμωξη όπως ακριβώς οι ενήλικες, με πρόσφατες μελέτες να καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά. Όσον αφορά το σύνδρομο long-covid, η κ. Τσολιά λέει ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ποια είναι η συχνότητα του στα παιδιά, για να συμπληρώσει στη συνέχεια, ότι φαίνεται να είναι λιγότερο συχνό από ότι στους ενήλικες, αλλά δεν παύει να υπάρχει.
Ο οδηγός του Υπουργείου Υγείας ξεκαθαρίζει: Ήπιες και σπάνιες οι παρενέργειες στα παιδιά
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό των παιδιών είναι ήπιες και σπάνιες διευκρινίζει εξάλλου και το Υπουργείο Υγείας το οποίο μέσα από ένα νεό οδηγό απαντά στους ανησυχούς γονείς και για τις ενέργειες που μπορει να παρουσιαστούν σε ένα παιδί μετά τον εμβολιασμό του.
Όπως αναφέρεται στον οδηγό: « Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε παιδιά και εφήβους σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ισραήλ που έχουν αρχίσει νωρίτερα τον εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες και όσες ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αναφερθεί είναι ανάλογες των γνωστών εμβολίων. Μάλιστα οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες από τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών (τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες) που διαρκούν περίπου 24 ώρες είναι λιγότερο συχνές σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες σε εφήβους και ενήλικες.
Επίσης, ο οδηγός απαντά στον φόβο που έχουν πολλοί στο νου τους σχετικά με το αν παρουσιαστούν τυχόν παρενέργειες μετά από χρόνια. «Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων παρουσιάζονται τις πρώτες εβδομάδες μετά τη χορήγησή τους. Τα mRNA εμβόλια καταστρέφονται απ’ τον οργανισμό μέσα σε ώρες, αφού δώσουν το «μήνυμα» για την παραγωγή αντισωμάτων. Κανένα συστατικό του εμβολίου δεν αθροίζεται στον οργανισμό για να συνδεθεί με μακροπρόθεσμη ανεπιθύμητη ενέργεια» αναφέρεται στον οδηγό.