Η επιδημία στη χώρα μας δείχνει σαφή σημεία σταθεροποίησης και τάσεις συρρίκνωσης. Ενδεικτικό είναι ότι αυτήν την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν 9% λιγότερα κρούσματα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και 2% λιγότερες θανάτους.
Η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει σημεία επιβράδυνσης και τάσεις σταθεροποίησης. Οι νέες εισαγωγές παραμένουν στα ίδια επίπεδα, περίπου δηλαδή 250-300 ανά ημέρα. Παράλληλα, ο λόγος εισαγωγών-εξαγωγών συγκλίνει προς την μονάδα.
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πάντως, ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τη πορεία της πανδημίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σήμερα βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο καθώς πολύς κόσμος επιστρέφει από τις διακοπές. Επιπλέον έχει περάσει 1 μήνας από τον Ιούλιο, όπου εμβολιάστηκε μεγάλος αριθμός νέων. «Συνεπώς περιμένουμε μεγαλύτερο τοίχος ανοσίας» σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης. Τέλος, ο καθηγητής προέβλεψε αύξηση της μεταδοτικότητας σε 1 μήνα.
Ο εμβολιασμός στις άπορες χώρες καθορίζει την τύχη των «πλουσίων»
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας εξήγησε ότι η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα μπαίνει σε ένα διαφορετικό μεταβατικό στάδιο, όπου οι πλούσιες χώρες με μαζικά προγράμματα εμβολιασμού επιθυμούν την επιστροφή στην προ πανδημίας κανονικότητα.
Συγχρόνως, όμως, οι λιγότερο εύπορες χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων. Η αντίθεση αυτή είναι ακόμα πιο έντονη από το γεγονός ότι υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων στις εύπορες χώρες που μπορεί να εμβολιαστεί αλλά δεν το κάνει.
Η ενίσχυση του εμβολιασμού και επιστροφή στην κανονικότητα των εύπορων χωρών θα επιταχύνει αυτόματα και τον εμβολιασμό των χαμηλότερου εισοδήματος. Κατά συνέπεια, θα μειώνονται οι πιθανότητες μετάλλαξης του ιού και έτσι μειώνονται οι πιθανότητες ανατροφοδότησης του ιού στις εύπορες χώρες.
«Ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό και οι αποφάσεις μας εδώ έχουν θετικές ή αρνητικές αντανακλάσεις σε όλο τον κόσμο» κατέληξε.