Από τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, προκύπτει ότι η νέα μετάλλαξη «Mu» από τη Κολομβία, που βρίσκεται στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί 6 φορές στην Ελλάδα.
Στην μετάλλαξη «Mu» αναφέρθηκε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή ενημέρωση. Ειδικότερα, ανέφερε ότι φέρει πολλές μεταλλάξεις. Κάποιες είναι παρόμοιες με αυτές των στελεχών Άλφα και Βήτα και κάποιες που φαίνεται ότι μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Ο καθηγητής τόνισε ότι αυτή η μετάλλαξη είναι υπό παρακολούθηση. «Άπαξ και μία μετάλλαξη αποκτήσει δυναμική δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να τη σταματήσουμε και αυτό φάνηκε με την Δέλτα».
Ο καθηγητής, πάντως, ήταν καθησυχαστικός λέγοντας ότι με τα μέχρι σήμερα στοιχεία «δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά».
Η μετάλλαξη Δέλτα παραμένει η κυρίαρχη στη χώρα μας
Από τη γονιδωματική ανάλυση του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνεται η κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική) στην Ελλάδα. Αντιθέτως, η μετάλλαξη άλφα (βρετανική) έχει σχεδόν εξαφανιστεί πια από τη χώρα μας.
Ειδικότερα, στη σημερινή γονιδιωματική ανάλυση του ΕΟΔΥ, αναφέρονται 901 νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού (ινδική μετάλλαξη, B.1.617.2 ) μετά τη γονιδιωματική ανάλυση 959 δειγμάτων την περίοδο 7 Ιουλίου 2021 έως 24 Αυγούστου 2021. Επομένως, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Δέλτα φτάνει τα 10.804.
Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα αντανακλάται από το γεγονός ότι το 15νθήμερο από 02/08/2021 έως 15/08/2021 συνιστούσε το 96,72% των κρουσμάτων που προέκυψε από την γονιδιωματική ανάλυση του ΕΟΔΥ. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας είναι η δεύτερη πιο συχνά εντοπισμένη μετάλλαξη ειδικού ενδιαφέροντος (23,58%), πίσω μόνο από τη μετάλλαξη Άλφα (58,31%).
Ας σημειωθεί ότι τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα έχουν εντοπιστεί στην Αττική (3.107), στην Θεσσαλονίκη (461), στην Κορινθία (384) και στην Αχαΐα (377).