Την αλλαγή της ΚΥΑ με την οποία αναστέλεται ο ΚΑΔ που αφορά το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, με εξαίρεση την εξ’ αποστάσεως συμβουλευτική, ζητάει σε ανοικτή της επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη η Ένωση Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδας (ΕΔΔΕ).
Όπως σημειώνεται, στη πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, οι επαγγελματίες του κλάδου είχαν πρώτοι περιορίσει στο ελάχιστο απαραίτητο τις δια ζώσης συνεδρίες, καθώς το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου δεν μπορεί να πραγματοποιείται αποκλειστικά εξ’ αποστάσεως καθώς σε πολλές περιπτώσεις ασθενών/πολιτών η δια ζώσης συνεδρία είναι απαραίτητη. Παράδειγμα είναι οι νεφροπαθείς, τα άτομα με διατροφικές διαταραχές, οι διαβητικοί, άτομα με σαρκοπενία, που αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογικά μέσα, με κινητικά προβλήματα που χρειάζονται κατ΄ οίκον παρακουλούθηση ή με επικοινωνιακά προβλήματα όπως αυτισμό.
Ακόμη, υπογραμμίζουν πως ο κατ’ οίκον περιορισμός αναπόφευκτα οδηγεί σε αυξημένη λήψη τροφής και κακές διατροφικές συνήθειες, αναδεικνύοντας σε απαραίτητη τη διατροφική συμβουλευτική των ασθενών και του πληθυσμού.
Τονίζουν, δε, πως η στέρηση της δυνατότητας πρόσβασης στις διαιτολογικές υπηρεσίες, δεδομένης της ανεπάρκειας παροχής τέτοιων υπηρεσιών από τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη υγεία ασθενών και κατ’ επέκταση στη δημόσια υγεία κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η κακή θρέψη και η παχυσαρκία αυξάνουν τόσο την πιθανότητα νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας όσο και την παραμονή σε αυτή.
Η επιστολή
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Με έκπληξη παρατηρήσαμε διαβάζοντας την ΚΥΑ με Αριθ. Πρωτ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 71342 και Θέμα: «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020» ότι ο ΚΑΔ που αφορά το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου 86.90.19.10 με τίτλο «Υπηρεσίες οδηγιών διατροφής από ειδικούς που δεν είναι γιατροί», αναστέλεται με εξαίρεση την εξ’ αποστάσεως συμβουλευτική.
Ως Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και το ουσιαστικό νόημα όλων των ενεργειών σας, για αυτό και κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της άνοιξης πρώτοι εμείς ως Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας με αίσθημα ευθύνης σταθήκαμε δίπλα στις προσπάθειες της κυβέρνησης και συστήσαμε στους Διαιτολόγους – Διατροφολόγους να πραγματοποιήσουν όσες συνεδρίες είναι εφικτό μέσω διαδικτύου, κάτι το οποίο και έγινε. Οι συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν έμπρακτα και μείωσαν στο ελάχιστο απαραίτητο τις δια ζώσης συνεδρίες τους.
Ωστόσο το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου δεν μπορεί να πραγματοποιείται αποκλειστικά εξ’ αποστάσεως καθώς σε πολλές περιπτώσεις ασθενών/πολιτών η δια ζώσης συνεδρία είναι απαραίτητη (πχ νεφροπαθείς, διατροφικές διαταραχές, διαβητικούς, σαρκοπενικούς, αδυναμία χρήσης τεχνολογικών μέσων, με κινητικά προβλήματα που χρειάζονται κατ΄ οίκον παρακουλούθηση, με επικοινωνιακά προβλήματα όπως αυτισμό κλπ).
Επιπρόσθετα σε καιρούς που ο κατ’ οίκον περιορισμός αναπόφευκτα οδηγεί σε αυξημένη λήψη τροφής, κακές διατροφικές συνήθειες και χαμηλότερη φυσική δραστηριότητα η διατροφική συμβουλευτική των ασθενών και του πληθυσμού κρίνεται ως ακρογωνιαίος λίθος για την υγεία από όλη την επιστημονική κοινότητα, το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και από Ευρωπαϊκούς κρατικούς και μη φορείς όπως ο EFAD, υπουργεία άλλων κρατών κλπ σύμφωνα με τις πλείστες ανακοινώσεις τους.
Συνεπώς, η στέρηση της δυνατότητας πρόσβασης στις διαιτολογικές υπηρεσίες, δεδομένης της ανεπάρκειας παροχής τέτοιων υπηρεσιών από τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη υγεία ασθενών και κατ’ επέκταση στη δημόσια υγεία κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η κακή θρέψη και η παχυσαρκία αυξάνουν τόσο την πιθανότητα νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας όσο και την παραμονή σε αυτή.
Για αυτούς του λόγους αιτούμαστε τη αλλαγή της ΚΥΑ με Αριθ. Πρωτ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 71342 (σελίδα 24 παράγραφος 43) έτσι ώστε να επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας των επαγγελματιών Διαιτολόγων – Διατροφολόγων δια ζώσης όπου είναι απαραίτητο και εξ’ αποστάσεως όπου είναι εφικτό όπως ισχύει και για όλα τα επαγγέλματα υγείας.
Το ΔΣ της ΕΔΔΕ