Μιλώντας σχετικά με το θέμα o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε: «Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανάπτυξη της "Κένταυρος" για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, δεν διευκρίνισε τι τελικά αναμένεται να αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή. Αρκέστηκε να δηλώσει πως σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και θα ανακοινωθούν.
Αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, σημείωσε ότι «για το φθινόπωρο, υπάρχει πιθανότητα να δούμε έξαρση, αλλά καθώς δεν προβλέπεται να υπάρχει κύμα υπερβολικής νόσησης, η διαχείριση του θα είναι διαφορετική».
Μιλώντας πρόσφατα για το ίδιο ζήτημα και το ενδεχόμενο επαναφοράς των μέτρων και ειδικά της υποχρεωτικής μάσκας στα σχολεία, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, ανέφερε: «Η απόφαση για την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν το άνοιγμα των σχολείων. Την απόφαση θα την λάβει η σχετική επιτροπή. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μην υπάρχουν μάσκες». Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο ενός μαζικού testing στους μαθητές στις αρχές της νέας σχολικής χρονιάς.
Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης έχει τονίσει από την πλευρά του ότι τον δρόμο για τη λήψη των μέτρων θα δείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα ενώ υπογράμμισε ότι το πρωτόκολλο που τηρήθηκε πέρυσι στα σχολεία ήταν ικανοποιητικό.
«Είχαμε ένα πρωτόκολλο που πέρυσι λειτούργησε υποδειγματικά και στο κομμάτι των τεστ και στο κομμάτι της χρήσης των μέτρων προστασίας και απόδειξη αυτού είναι ότι είχαμε περισσότερα κρούσματα σε παιδιά όταν έκλεισαν τα σχολεία και βγήκανε λίγο πιο ελεύθερα παρά όταν ήταν ανοιχτά. Θεωρούμε ότι προς το τέλος του Αυγούστου θα μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς θα εφαρμοστεί σε συνεννόηση πάντοτε με την επιτροπή των ειδικών» δήλωσε και εξήγησε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία, καθώς έχουμε γύρω στις 20 μέρες και πλέον για να ανοίξουν τα σχολεία».
Σε κάθε περίπτωση ότι Θάνος Πλεύρης, εξήγησε την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ ότι η χρήση της μάσκας συνεχίζει να αποτελεί σύσταση και ότι είναι καλό να χρησιμοποιείται σε μέρη με συγχωτισμό, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα νοσοκομεία, σε κάποιους χώρους μεταφοράς, όπως είναι οι κλειστοί χώροι των πλοίων.
«Άρα, η λογική μας θα είναι να υπάρχει ισχυρή σύσταση χρήσης της μάσκας και ειδικά να απευθυνόμαστε στον ευάλωτο πληθυσμό, διότι πλέον είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει πληθυσμός που κινδυνεύει περισσότερο και από αυτόν τον πληθυσμό ουσιαστικά θα ζητάμε να έχει και παραπάνω μέτρα προστασίας, να εμβολιαστεί τάχιστα» είπε δινόντάς μια γεύση από τα μέτρα που μας περιμένουν όλους το φθινόπωρο.