«Μια επιστήμη υγείας δεν θα διδάσκεται σε σχολή Υγείας» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος, ισχυριζόμενος πως «ανοίγει ο δρόμος και για άλλες τέτοιου είδους αποφάσεις» διερωτώμενος ταυτόχρονα αν η συγκεκριμένη απόφαση εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών έχει ως εξής:
«Μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη έκρυβε το πολύκροτο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων που κατέθεσε προς διαβούλευση το Υπουργείο Παιδείας.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 8 του Νομοσχεδίου προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία τμήματος Εργοθεραπείας, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενταγμένου όμως σε Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και όχι σε Σχολή Επιστημών Υγείας, όπως φυσικά λειτουργούν μέχρι σήμερα τα υπάρχοντα Πανεπιστημιακά Τμήματα, ακολουθώντας την παγκόσμια πρακτική!
Η έκπληξη όμως γίνεται ακόμη πιο δυσάρεστη, καθώς για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, που πρωτο-ακούστηκε επί υπουργίας της κυρίας Κεραμέως, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών έγκαιρα είχε εκφράσει τόσο γραπτώς όσο και στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τους αρμόδιους, τις σοβαρές ενστάσεις του και την ριζική αντίθεσή του. Και μάλιστα σε πρόσφατη (Νοέμβριος 2023) συνάντηση εκπροσώπων του ΠΣΕ με αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Παιδείας, είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι ενστάσεις μας έχουν γίνει κατανοητές.
Το Υπουργείο Παιδείας λοιπόν υπήρξε ενήμερο, από το πλέον αρμόδιο όργανο, όπως είναι ο ΠΣΕ, για το γεγονός ότι η επιστήμη της Εργοθεραπείας σε όλο τον κόσμο εντάσσεται στις επιστήμες υγείας και αποκατάστασης, καθώς τα εκπαιδευτικά της αντικείμενα στηρίζονται κατά πλειοψηφία σε γνώσεις του υγειονομικού περιβάλλοντος, ενώ η δράση της εντοπίζεται στο ευρύ φάσμα πρόληψης, αξιολόγησης, αναγνώρισης, αντιμετώπισης και διαρκούς υποστήριξης ανθρώπων με μειωμένη λειτουργικότητα. Ούτε εκπαιδευτικά ούτε κλινικά-επαγγελματικά ταυτίζεται με την Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής με την οποία βέβαια δεν είναι δυνατόν να αποτελούν ενιαία εκπαιδευτική οντότητα.
Και εδώ γεννιέται το εύλογο ερώτημα:
Πρόκειται για «λάθος» του συντάκτη ή μια, από καιρό, ειλημμένη απόφαση, η οποία εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα;
Άρα, το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει και συναινεί στην απόφαση αυτή; Μια απόφαση που αν πραγματοποιηθεί θα αποτελεί μια επικίνδυνη πρακτική για την υγεία των πολιτών και που φυσικά ανοίγει τον δρόμο λειτουργίας και άλλων Σχολών υγείας σε ακατάλληλο και μη συμβατό πανεπιστημιακό περιβάλλον.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών-ΝΠΔΔ δεσμεύεται από το νομοθετικό πλαίσιο που τον διέπει να προστατεύει και να προάγει την εκπαίδευση των μελλοντικών μελών του, τη νέα γενιά των Εργοθεραπευτών, αλλά και για την προστασία του πολίτη από τυχόν λάθη και παραλείψεις που μπορεί να δημιουργήσουν επικίνδυνες πρακτικές. Δεσμεύεται όμως και απέναντι στα μέλη του για την προάσπιση του κλάδου.
Είναι λοιπόν σαφές ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών δεν μπορεί να παρακολουθεί άπραγος την υπονόμευση της Εργοθεραπείας, όπως αυτή επιχειρείται μέσω του άρθρου 8 στο Νομοσχέδιο για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια. Καλούμε το υπουργείο παιδείας να αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο. Σε διαφορετική περίπτωση ο ΠΣΕ θα προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα κρίνει απαραίτητες για την ανατροπή της συγκεκριμένης απόφασης».