Οι τεράστιες ελλείψεις αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο έχει οδηγήσει σε μία μη διαχειρίσιμη λίστα αναμονής 3.000 τακτικών χειρουργείων.
Οι οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων ανέρχονται σε 17 ενώ είναι καλυμμένες μόλις 10, μία εκ των οποίων από ιατρό με σοβαρότατα προβλήματα υγείας σε αναρρωτική άδεια
Ουσιαστικά καλύπτονται 9 από τις 17 προβλεπόμενες θέσεις, δηλαδή σχεδόν το 50% του ιατρικού δυναμικού του Τμήματος.
«Ο ισχυρισμός ότι το πρόβλημα της μεγάλης λίστας αναμονής για χειρουργείο υπάρχει με την ίδια ένταση από το 2018, είναι απολύτως παραπειστικός με δεδομένο ότι τότε υπηρετούσαν 16 ειδικευμένοι αναισθησιολόγοι (11 μόνιμοι και 5 επικουρικοί ) και δεν υπήρχε η πολύμηνη αναστολή των χειρουργείων κατά 75-80% που επιβλήθηκε από το Υπουργείο Υγείας λόγω της πανδημίας» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.
Τα υπόλοιπα προβλήματα του νοσοκομείου
«Δεινή« χαρακτηρίζει την κατάσταση και στο Μικροβιολογικό Τμήμα λόγω έλλειψης προσωπικού , η οποία επιδεινώθηκε με τις μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες δύο γιατρών και την αναστολή εργασίας λόγω μη εμβολιασμού τρίτου. Κατά συνέπεια, από 20.09.2022 το Μικροβιολογικό Τμήμα δέχεται δείγματα μόνο για επείγουσες εργαστηριακές εξετάσεις , ενώ δεν είναι δυνατή η κάλυψη των «μικρών» εφημεριών του Μικροβιολογικού Τμήματος από γιατρό.
Αντίστοιχα, από την αρχή του 2022 έχει γνωστοποιηθεί στη Διοίκηση του Νοσοκομείου το πρόβλημα σοβαρής υποστελέχωσης του Τμήματος Ανοσολογίας &Ιστοσυμβατότητας, που επιδεινώνεται από τις μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες / άδειες κύησης- λοχείας παρασκευαστριών/ τεχνολόγων του Τμήματος και έχει ως συνέπεια αρκετά από τα εξειδικευμένα εργαστήρια του νοσοκομείου να λειτουργούν πλέον χωρίς παραϊατρκό προσωπικό. Ταυτόχρονα έχει δημιουργηθεί σοβαρό κενό στο εργαστήριο Αυτοαντισωμάτων και έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά οι εφημερίες του Τμήματος (οι οποίες καλύπτουν τις Οξείες Λευχαιμίες και τις ολοένα και αυξανόμενες σε αριθμό Μεταμοσχεύσεις Αιμοποιητικών Κυττάρων).
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο Τμήμα αποτελεί πρότυπο Κέντρο Αναφοράς Πρωτοπαθών Ανοσοανεπαρκειών και διενεργεί ιδιαίτερα εξειδικευμένες εξετάσεις, μοναδικές σε πανελλήνιο επίπεδο, οι οποίες είναι σημαντικές για τη λειτουργία των Παιδιατρικών Κλινικών αλλά και των Ογκολογικών Κλινικών και της Μονάδας Μεταμόσχευσης. Επιπλέον, δέχεται δείγματα από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία όλης της χώρας.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί, καθότι υπηρετεί μόνον 1 Επικουρικός Ιατρός ο οποίος δεν έχει την απαραίτητη εξειδίκευση ώστε να διενεργεί PET/CT, ένα υβριδικό σύστημα απεικόνισης με μεγάλη διαγνωστική αξία σε ογκολογικά παιδιατρικά περιστατικά.
Τέλος, στο ΓΝ Παίδων Αγιά Σοφία παρατηρείται αυτή την περίοδο σοβαρή έλλειψη αίματος, με αποτέλεσμα να μην μεταγγίζονται με τον ενδεδειγμένο επιστημονικά τρόπο τα 830 περιστατικά ασθενών με μεσογειακή αναιμία που εξυπηρετούνται στο νοσοκομείο.
Οι ερωτήσεις του Ξανθού προς τον Υπουργός Υγείας
Επειδή τα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία και ειδικά το ΓΝ Παίδων Αγία Σοφία παρέχουν πολύτιμες και αναντικατάστατες υγειονομικές υπηρεσίες στον ευαίσθητο παιδικό πληθυσμό και άρα η εύρυθμη λειτουργία τους είναι ζωτικής σημασίας για την ισότιμη φροντίδα, την αξιοπρέπεια και τη συνοχή της κοινωνίας.
Επειδή η σημερινή έκτακτη συνθήκη απαιτεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης αλλά και μακροπρόθεσμη στρατηγική για την κάλυψη κενών ιατρικών θέσεων στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα σε «άγονες» ειδικότητες όπως η Αναισθησιολογία αλλά και σε εργαστηριακές ειδικότητες που είναι σε έλλειψη (Ακτινοδιαγνωστική, Βιοπαθολογία, Παθολογική Ανατομική, Πυρηνική Ιατρική ).
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός :
1. Σκοπεύει να προχωρήσει σε επίταξη παιδο-αναισθησιολόγων του ιδιωτικού τομέα για να αντιμετωπίσει το οξυμμένο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Αναισθησιολογικού Τμήματος, μέχρις ότου καλυφθούν με μόνιμες προκηρύξεις όλες οι οργανικές του θέσεις;
2. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τη δραστική αντιμετώπιση των πολλαπλών λειτουργικών προβλημάτων του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της χώρας ;
3. Υπάρχει η βούληση από το Υπουργείο Υγείας για την θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου κινήτρων (εργασιακών, μισθολογικών, επιστημονικών, εκπαιδευτικών κ.λ.π) για την προσέλκυση ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών στο ΕΣΥ;
4. Θα υιοθετήσει το Υπουργείο Υγείας την ολοκληρωμένη πρόταση της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας που έχει κατατεθεί από το 2020 στο Υπουργείο Υγείας και στη Βουλή (βλ. ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 1/10/2020 “Χωρίς σχέδιο το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπισης της σοβαρής έλλειψης αναισθησιολόγων στη χώρα») και η οποία προβλέπει ειδική δέσμη κινήτρων με σημαντικότερο το χαρακτηρισμό της Αναισθησιολογίας ως «άγονης ειδικότητας» και την εξαίρεση των ειδικευόμενων αναισθησιολόγων από την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου πριν τις εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας;