Ξεκαθαρίζει η εικόνα μετά το «αλαλούμ» που ακολούθησε τις ανακοινώσεις των πανελλήνιων φορέων των γιατρών και των φαρμακοποιών για τη νέα διαδικασία αποκλειστικής χορήγησης αντιβιοτικών με ηλεκτρονική συνταγή.
Τυπικά, βάσει της σχετικής διάταξης, από σήμερα θα έπρεπε σε όλα τα φαρμακεία της χώρας αντιβιοτικά να χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τους συνταγογραφούντες γιατρούς, οδοντιάτρους κλπ.
Όπως ανέφερε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), «με το Νόμο 4675/2020 απαγορεύεται ρητά η χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ δινόταν ένα περιθώριο 3 μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας», ανέφερε ο ΠΙΣ.
Θεωρητικά, λοιπόν, από σήμερα η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα ήταν μόνο ηλεκτρονική, αναγράφοντας τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και την δοσολογία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν θα ήταν δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή θα πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου.
Ωστόσο, όπως έγινε λίγο αργότερα γνωστό από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), η εφαρμογή του νόμου αναβλήθηκε. Οι λόγοι ήταν πρακτική, σύμφωνα με τον ΠΦΣ.
Η αδυναμία προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στις απαιτήσεις του παραπάνω νόμου και η έλλειψη ενημέρωσης των υγειονομικών και ειδικά αυτών που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ( π.χ. οδοντίατροι).
«Η ηγεσία του Υπουργείου ενημέρωσε τον Πρόεδρο, κ. Βαλτά, ότι αποφασίστηκε αναστολή της εφαρμογής του Νόμου μέχρι νεωτέρας και επομένως συνεχίζουμε να εκτελούμε τις συνταγές αντιβιοτικών όπως μέχρι σήμερα. Θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση», ανέφερε η ανακοίνωση του ΠΦΣ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες, έως τέλος του μήνα θα έρθει η νομοθετική ρύθμιση η οποία θα θεσμοθετεί την παράταση, δηλαδή το μεταβατικό διάστημα που απαιτείται για να προσαρμοστούν τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ και να ενημερωθούν όλοι οι υγειονομικοί, γιατροί, οδοντίατροι κλπ, για τις αλλαγές.
Στην έκθεση «Η Kατάσταση της Yγείας με Mατιά: Ευρώπη», που συνέταξε ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζεται η αρνητική πρωτιά της χώρας μας στην κατανάλωση αντιβιοτικών. Ειδικότερα, όπως τονίζεται, στους Έλληνες αντιστοιχούν 36 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 πληθυσμού την ημέρα. Πρόκειται για 3,6 φορές μεγαλύτερη κατανάλωση από την αντίστοιχη της Ολλανδίας, που έχει τη χαμηλότερη αναλογία, στις 10 ημερήσιες δόσεις.