Όπως είχε αναφερθεί η δημιουργία του Μητρώου είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση των ασθενών, ενόψει της μεγάλης επίπτωσης του νοσήματος στον γενικό πληθυσμό, της ανάγκης καταγραφής επιδημιολογικών δεδομένων, φαρμακοεπαγρύπνησης και άσκησης εποπτείας στους φορείς υγειονομικής φροντίδας του ιδιωτικού τομέα.
Χθες, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί με τη συνεργασία της ΗΔΙΚΑ, η οποία θα επιτρέψει και τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς εκτός νοσοκομείων. Το μητρώο βέβαια θα καταγράφει το σύνολο των ασθενών με Covid-19.
Στόχοι του Μητρώου COVID-19 είναι:
- η άμεση και ταχεία καταγραφή των κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 στα νοσοκομεία αναφοράς, στα ειδικά κέντρα υγείας της χώρας και σε κάθε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας με δυνατότητα επέκτασης της χρήσης του,
- η άμεση καταγραφή και ιατρική παρακολούθηση της εξέλιξης των κρουσμάτων που εντοπίζονται ή και παρακολουθούνται από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) Ειδικού Σκοπού,
- η αυτοματοποίηση της διαδικασίας έκδοσης παραπεμπτικών για την εξέταση του κορωνοϊού COVID-19 και
- η διαμόρφωση επαρκών επιδημιολογικών δεδομένων για την, επί τη βάσει των καταγραφών αυτών, αποστολή των δειγμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) προς τα διαπιστευμένα εθνικά και άλλα εργαστήρια.
Τα δεδομένα που καταγράφονται στο αρχείο είναι το ονοματεπώνυμο του ασθενούς, η ηλικία, το φύλο, τα υποκείμενα νοσήματα και η κατάσταση της υγείας του.
Όπως εξηγείται κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας, σε όλη τη χώρα, κάθε ιατρός, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υποχρεούται να ενημερώνει το Μητρώο και τον Ε.Ο.Δ.Υ. και «μόνο στην περίπτωση που η καταγραφή μέσω του Μητρώου δεν καθίσταται εφικτή, ενημερώνει με κάθε άλλο πρόσφορο διαθέσιμο μέσο και ιδίως με ηλεκτρονική αλληλογραφία, με τηλεομοιοτυπία, με τηλεγράφημα και με τηλεφωνική επικοινωνία, για κάθε κρούσμα».
Μάλιστα, κάθε παράλειψη ενημέρωσης του μητρώου θα επιφέρει διοικητική ποινή προσωρινής αναστολής της άδειας λειτουργίας νομικού προσώπου ιδιωτικού φορέα υπηρεσιών υγείας για χρονικό διάστημα έως 6 μηνών και, σε περίπτωση υποτροπής, έως οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Πειθαρχικό παράπτωμα θα συνιστά αντίστοιχη παράλειψη ιδιώτη ιατρού επιστημονικά υπευθύνου ιατρείου.
«Κατά τη σύσταση και λειτουργία του Μητρώου από το Υπουργείο Υγείας, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, πρέπει πάντοτε να διασφαλίζεται η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», διευκρινίζεται στην ΠΝΠ.
Επιπλέον «η πρόσβαση στα δεδομένα και η επεξεργασία επιτρέπονται μόνο με χρήση κατάλληλων διαπιστευτηρίων από προσωπικό που έχει τις κατάλληλες εξουσιοδοτήσεις. Οι διαβιβάσεις δεδομένων πραγματοποιούνται με κρυπτογράφηση. Ο κάθε χρήστης φορέας του συστήματος δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης στα λοιπά δεδομένα του συστήματος». Προβλέπεται δε και η διαδικασία για την επεξεργασία ειδικών κατηγοριών προσωπικών δεδομένων, όσων δηλαδή αφορούν στην άσκηση προληπτικής ή επαγγελματικής ιατρικής, διάγνωσης, παροχής περίθαλψης.
Όσοι ενταχθούν στο Μητρώο έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό. Αποδέκτες των δεδομένων θα είναι και «ο εκάστοτε θεράπων ιατρός ή άλλος επαγγελματίας υγείας, κατά τη νοσηλεία ή επίσκεψη σε δημόσια ή ιδιωτική μονάδα παροχής υπηρεσιών υγείας, για τον σκοπό παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και επαγγελματίες υγείας και δημόσιες αρχές, για τον σκοπό πλήρωσης δημόσιου συμφέροντος στον τομέα της δημόσιας υγείας».
Προβλέπεται παράλληλα η δυνατότητα δημοσίευσης ή χορήγησης συγκεντρωτικών και μόνο στοιχείων από το Υπουργείο Υγείας, επιδημιολογικού χαρακτήρα που μπορούν να συμβάλλουν στην επιστημονική έρευνα αλλά και στην άσκηση αποτελεσματικότερης πολιτικής δημόσιας υγείας.
Πάντως, η ΠΝΠ προβλέπει και αυστηρά πρόστιμα για όσους επέμβουν ή αποκτήσουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών Κορονοϊού. Ειδικότερα,
«Όποιος χωρίς δικαίωμα επεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο στο σύστημα αρχειοθέτησης του Εθνικού Μητρώου Ασθενών από τον κορωνοϊό COVID-19, ή λαμβάνει γνώση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που τηρούνται στο Μητρώο αυτό, ή τα αφαιρεί, αλλοιώνει, βλάπτει, καταστρέφει, επεξεργάζεται, μεταδίδει, ανακοινώνει, τα καθιστά προσιτά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα ή επιτρέπει στα πρόσωπα αυτά να λάβουν γνώση των εν λόγω δεδομένων ή τα εκμεταλλεύεται με οποιονδήποτε τρόπο, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή και, αν πρόκειται για ευαίσθητα δεδομένα, με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον 20.000 ευρώ, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλες διατάξεις.
Αν σκοπός ήταν το οικονομικό όφελος ή με στόχο να βλάψει τρίτον, επιβάλλεται κάθειρξη έως 10 ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000 ευρώ.