Το 30% των ασθενών που θα νοσήσουν από κορονοϊό θα βρεθούν αντιμέτωποι με το σύνδρομο Long Covid, παρουσιάζοντας καινούργια ή εμμένοντα συμπτώματα, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της αρχικής λοίμωξης από τον ιό. Αυτό τόνισαν οι επιστήμονες σε συνέντευξη τύπου, στην οποία παρουσιάστηκε το πρότυπο διεπιστημονικό κέντρο αναφοράς για ασθενείς με Long Covid στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Η κλινική αναπτύχθηκε τους τελευταίους έξι μήνες, και μετατράπηκε σε ένα διεπιστημονικό κέντρο με 16 ιατρούς και 12 επαγγελματίες υγείας, με τη συμμετοχή νευρολόγων, ψυχιάτρων, ΩΡΛ, δερματολόγων, νευροψυχολόγων, εργοφυσιολόγων και φυσιοθεραπευτών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων παρέχει τις υπηρεσίες του αμισθί.
Το ιατρείο δημιουργήθηκε μετά τις επίμονες διαμαρτυρίες ασθενών για συμπτώματα που εμμένουν μετά την αποθεραπεία τους από τον κορονοϊό, ανέφερε η Παρασκευή Κατσαούνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και συντονίστρια του διεπιστημονικού κέντρου αναφοράς Long Covid.
Πρώιμα εδώ και 14 μήνες, αναγνωρίζοντας και τις εξωπνευμονικές επιπτώσεις της νόσου και ανταποκρινόμενοι στις κλήσεις των ασθενών, διευρύναμε το post Covid διεπιστημονικό ιατρείο, σε μη νοσηλευθέντες ασθενείς που είχαν νοσήσει και την εξέταση των ασθενών πέρα από το αναπνευστικό σύστημα, δημιουργώντας ιατρική ομάδα με τους καρδιολόγους, τους ενδοκρινολόγους και την ομάδα καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης και σε συνεργασία με την ομάδα ασθενών Long Covid", ανέφερε και πρόσθεσε πως οι εξωνοσοκομειακοί ασθενείς με Long Covid που έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο είναι 55, με τους μισούς από αυτούς να εμφανίζουν συμπτώματα από το νευρικό σύστημα.
«Καταγράφουμε, ερευνούμε, διαγιγνώσκουμε και αντιμετωπίζουμε ολιστικά τους ασθενείς με Long Covid, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και την Πολιτεία, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε το έργο μας, καθώς ήδη, πάνω από 200 ασθενείς είναι σε αναμονή», σημείωσε η καθηγήτρια.