Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει από την COVID-19 ή με αρνητικά διαγνωστικά τεστ να ταξιδέψουν πιο εύκολα στην ΕΕ, όπου οι περιορισμοί στην κυκλοφορία έχουν επιβαρύνει σημαντικά την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία για περισσότερο από ένα χρόνο.
Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να προετοιμάσουν το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021» σύμφωνα με πηγές τους το Reuters.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει επίσης να συμφωνήσει με την πρόταση για να τεθεί σε ισχύ, πρόκειται να δώσει το πράσινο φως αργότερα αυτό το μήνα και οι τελικές συνομιλίες μεταξύ των ευρωβουλευτών, εθνικών απεσταλμένων και του εκτελεστικού του μπλοκ αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάιο.
Τι θα συμβεί αν κάποιος έχει εμβολιαστεί με εμβόλια μη εγκεκριμένα από την Ε.Ε.
Οι χώρες της ΕΕ εργάζονται παράλληλα για να διασφαλίσουν «ότι υπάρχουν οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις», έτσι ώστε τα νέα ψηφιακά ή έντυπα πιστοποιητικά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά την έγκριση.
Η συμφωνία των κρατών μελών περιλαμβάνει διατάξεις κατά των διακρίσεων σε εκείνους που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και επιτρέπει μια σειρά διαγνωστικών τεστ για να αποδειχθεί ανάρρωση από τη λοίμωξη.
Ενώ τα κράτη μέλη θα ήταν υποχρεωμένα να αναγνωρίσουν εμβόλια εγκεκριμένα από την ΕΕ, συγκεκριμένες χώρες θα μπορούσαν επίσης να εκδώσουν πιστοποιητικά που θα καλύπτουν το εμβόλιο Sputnik της Ρωσίας ή το εμβόλιο Sinovac της Κίνας που έχουν εγκριθεί μόνο στην επικράτειά τους. Άλλες χώρες της ΕΕ θα αποφασίσουν εάν θα αποδεχθούν ένα πιστοποιητικό που αναφέρεται σε ένα εμβόλιο που δεν έχει εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.