Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και μιλώντας για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού είπε: «Το περιμέναμε. Από τις επιδημιολογικές μελέτες φαινόταν ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα, μάλιστα είχαμε μιλήσει μέχρι και για 8.000 κρούσματα. Οι διασωληνωμένοι είναι αναμενόμενο σταδιακά να ανεβαίνουν. Αυξάνονται και οι νεκροί, ενώ πριν 15-20 ημέρες είχαμε μονοψήφιο αριθμό. Αυτοί είναι οι παράγοντες που αξιολογούνται καθημερινά».
Αναγκαία η βοήθεια στην Κρήτη
Η ίδια σημείωσε πως η μεγάλη μάχη δίνεται στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ και τόνισε πως το πρόβλημα είναι έντονο στην Κρήτη: «Η Κρήτη χρειάζεται κλίνες και νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Θα βοηθηθεί από άλλες περιοχές» ενώ έσπευσε να σημειώσει ότι στο νησί υπάρχει μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων.
Η Ματίνα Παγώνη σημείωσε πως εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα «υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας 50-70%. Είναι πιο επιθετική και στοχεύει στους νέους. Είναι δύσκολη μετάλλαξη. Στόχος είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στον Σεπτέμβριο. Αν ανοίξουμε σχολεία – Πανεπιστήμια χωρίς εμβολιασμό θα έχουμε πρόβλημα. Θέλουμε ποσοστό 80% εμβολιασμένων».
Να εμβολιαστούν τα παιδιά στα σχολεία
«Η πρότασή μας είναι να εμβολιαστούν τα παιδία στα σχολεία. Να υπάρχει μονάδα σε κάθε σχολείο. Οι μελέτες για τα παιδιά 12-17 είναι ασφαλείς.»
Σχετικά με τους ανεμβολίαστους, ανέφερε πως: «Οι αρνητές είναι 6 – 7%. Οι υπόλοιποι που φτάνουν στο 35% – 37% είναι άνθρωποι προβληματισμένοι. Σε αυτούς απευθυνόμαστε και αυτούς προσπαθούμε να πείσουμε επιστημονικά».
«Βλέπουμε εικόνες στα νησιά με κόσμο χωρίς μάσκα και μέτρα. Η επιστροφή πρέπει να γίνει με προσοχή, με τεστ.», πρόσθεσε για τα νησιά, που παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο και στάθηκε στην εικόνα στα πλοία όπου έχει παρατηρηθεί έλλειψη εφαρμογής των μέτρων.
Στο ΠΑΓΝΗ έχει μείνει μόνο μία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ
Kαι ενώ τα Χανιά, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο βρίσκονται σε lockdown, τα νοσοκομεία αρχίζουν να βιώνουν την πίεση του κορωνοϊού. Στο ΠΑΓΝΗ έχει μείνει μόνο μία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ.
«Στο νοσοκομείο υπάρχει μία σχετική πίεση και πρόβλημα με τις κλίνες ΜΕΘ», είπε ο Γιώργος Χαλκιαδάκης, Διοικητής του ΠΑΓΝΗ.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν 42 άτομα που νοσηλευονται στην κλινική του κορονοϊού και μπορούν να αναπτύξουν άλλες 35 κλίνες.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στις ΜΕΘ, καθώς από τα 16 κρεβάτια τα 15 είναι κατειλημμένα. Επιπλέον, όσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι όλοι τους ανεμβολίαστοι, ενώ νεότερος ασθενής είναι 37 ετών και ο γηραιότερος 87 ετών.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Γιαννακάκη, Αντιδήμαρχο Τουρισμού Χανίων, οι αφίξεις στα Χανιά δεν έχουνε επηρεαστεί από το lockdown. Το μόνο που έχει επηρεαστεί είναι ο τρόπος διασκέδασης, καθώς έχει διαμορφωθεί μία νέα πραγματικότητα για τους τουρίστες λόγω της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας.
Αυτό επηρρεάζει και τα νυχτερινά μαγαζιά, τα οποία αδυνατούν να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους.
Ο κ. Γιαννακάκης κρίνει ότι πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών και να υπάρξει αυστηρή τήρηση μέτρων.
«Υπάρχει ένα μούδιασμα στην αγορά», δήλωσε ο Ανδρέας Κλαψινός, Πρόεδρος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου. «Χθες μπήκαν τα περιοριστικά μέτρα. Ήταν αναμενόμενο».
Οι καφετέριες, τα κλαμπ και η εστίαση επηρεάζονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για ένα κλάδο που δέχτηκε μεγάλο πλήγμα λόγω κορονοϊού, καθώς ήταν ο πρώτος κλάδος που έκλεισε όταν ξέσπασε η πανδημία.