Για την πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ τόνισε ότι παρατηρείται μια σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώσης και συνέστησε προσοχή την επόμενη εβδομάδα λόγω του ψύχους, το οποίο συμβάλλει στη διασπορά. Επίσης, για τη νέα μετάλλαξη, η οποία φαίνεται να έχει σχέση με την Όμικρον και κατά συνέπεια να είναι και περισσότερο μεταδοτική, είπε στον ΣΚΑΪ.
«Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με την Όμικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε δε ότι η κάλυψη με την τρίτη δόση του εμβολίου ανέρχεται στο 91% για την Όμικρον.
Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι παρατηρείται μια σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. «Το Rt είχε πέσει στο 0,67 και χθες ανέβηκε στο 0,7 και εκτιμούμε ότι έχει να κάνει και με την πορεία του καιρού και περιμένουμε ότι θα επιταθεί και αυτή την εβδομάδα που θα έχουμε πολικό ψύχος», κατέληξε.
Είναι αόρατη από τα PCR, ετοιμάζονται νέα μοριακά τεστ
Yπενθυμίζεται ότι όπως είχε αναφέρει το news4heath.gr η παραλλαγή αυτή σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την Όμικρον, αλλά στερείται μιας συγκεκριμένης γενετικής τροποποίησης που συμβάλλει στον εντοπισμό της.
Η παραλλαγή εξακολουθεί να ανιχνεύεται ως κορονοϊός και μπορεί να αναγνωριστεί ως παραλλαγή Όμικρον μέσω γονιδιωματικών δοκιμών, ωστόσο οι πιθανές περιπτώσεις (σ.σ. της εν λόγω παραλλαγής) δεν εντοπίζονται από τους μοριακούς εργαστηριακούς ελέγχους (PCR). Παρόλα αυτά, μέσα στον Δεκέβριο είχε ανακοινωθεί ότι κάποια νέα PCR τεστ θα είναι διαθέσιμα και θα ανιχνεύουν και αυτή την υποπαραλλαγή.
Tο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής επιβεβαίωσε την εγκυρότητα της ειδικής μεθόδου που ανέπτυξε για την ανίχνευση της παραλλαγής Όμικρον. Όλα τα εργαστήρια που διενεργούν τεστ PCR θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα μέθοδο για να ανιχνεύσουν και να ταυτοποιήσουν την Όμικρον χωρίς να απαιτείται η δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία της αλληλούχησης DNΑ.
Ο κ. Μαγιορκίνης, τόνισε πάντως από την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας την Πέμπτη 20/1, ότι ακόμα είναι νωρίς να γνωρίζουμε την νοσηρότητα και τη μεταδοτικότητα της υποπαραλλαγής.
«Το κατά πόσον αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς γιατί δε το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Επομένως, μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί σε μία χώρα» είπε χαρακτηριστικά.
Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουμε αναφορές αυτής της υποπαραλλαγής στην Ελλάδα και «δε φαίνονται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά τη νοσηρότητα ή τη μεταδοτικότητα».