Η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου αποδεικνύεται και η χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας για τη χώρα μας. Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες καταγράφηκαν 4.017 νέα κρούσματα κορονοϊού, ένας αριθμός που δείχνει σαφώς την ανάγκη για νέες παρεμβάσεις. Είμαστε άλλωστε στις 35.510 κρούσματα συνολικά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Δεν είναι, όμως, μόνο ο αριθμός των ημερήσιων διαγνώσεων που ενεργοποιεί όλους τους συναγερμούς. Περισσότερο είναι η διόγκωση των αριθμών που αφορούν στις νοσηλείες στο σύστημα υγείας που ωθεί την Κυβέρνηση στην άμεση λήψη νέων, αυστηρότερων μέτρων.
Μπορεί, λοιπόν, χθες να ανακοινώθηκαν 1.211 νέα κρούσματα, αλλά το νούμερο που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι αυτό των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19. Οι 114 ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους, που ανέφερε η έκθεση του ΕΟΔΥ, με στοιχεία έως χθες στις 15.00, ήταν ήδη αριθμός ρεκόρ. Δυστυχώς, αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε νέα ύψη και έως χθες το βράδυ είχε φθάσει στους 122 διασωληνωμένους, σύμφωνα με πληροφορίες.
Δεν είναι όμως το μόνο αρνητικό ρεκόρ της χθεσινής ημέρας, αφού όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 έφθασαν τους 152!
Οι ασθενείς που είναι σε κλίνες ΜΕΘ, μάλιστα, έφθασαν τους 144, με το σύνολο των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα σε κλίνες COVID-19 (απλές και ειδικές) είναι πλέον 1.055.
Αξίζει να αναφέρουμε πως, ο χθεσινός αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων, τα 1.211, αφορούν σε ένα 24ωρο με σαφώς μικρότερο αριθμό τεστ, λόγω και της αργίας της 28ης Οκτωβρίου. Τα τεστ μοριακού ελέγχου ήταν λίγο περισσότερα από τις 12 χιλιάδες και τα rapid test διαμορφώθηκαν κοντά στα 900, σημαντική απόσταση από τους περίπου 24 χιλιάδες ελέγχους. Τα rapid και τα PCR test της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ενταχθούν στην αυριανή έκθεση του ΕΟΔΥ.
Το σύστημα υγείας, λοιπόν, αλλά και η χώρα συνολικά φαίνεται να βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής στη μάχη κατά του κορονοϊού, με τα περιθώρια ελιγμού να στενεύουν όλο και περισσότερο.
Η εισήγηση της Επιτροπής και η οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού
Χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μετά την καταγραφή 1.547 νέων κρουσμάτων, την Τρίτη 28 Οκτωβρίου, για να καταλήξουν τα μέλη της στην τελική τους εισήγηση στον Πρωθυπουργό.
Αν και είναι πλέον σαφές ότι η τελική απόφαση ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και θα την ανακοινώση εντός της ημέρας, οι επιστήμονες είχαν εξαρχής μια εικόνα για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Η χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι αποτελεί μονόδρομος. Αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα που εξετάστηκαν δεν αποτελούν έκπληξη, όπως έγραψε χθες το News4Health.
Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα που εισηγούνται τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, η Επιτροπή φέρεται να εισηγείται περιορισμό του ωραρίου της εστίασης, με τις επιχειρήσεις του κλάδου να κλείνουν τις πόρτες τους από τις 21.30. Το μέτρο αυτό θα συνοδευτεί και από την επέκταση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία θα ξεκινάει μισή ώρα μετά από το κλείσιμο της εστίασης, δηλαδή στις 22.00.
Η απαγόρευση της μετακίνησης μεταξύ νομών συζητήθηκε και αν και δεν έχει φύγει από το τραπέζι, εκτιμήθηκε πως ο περιορισμός των δραστηριοτήτων εστίασης και διασκέδασης και η διεύρυνση των ορών του απαγορευτικού κυκλοφορίας επαρκεί. Αν και το μέτρο ισχύει γενικά για το επίπεδο συναγερμού 4 ( με εξαίρεση τις τρεις περιοχές που ανακοινώθηκε πως περνούν από τις 6 σήμερα το πρωί στο «κόκκινο», τις περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης), σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο συναγερμού. Δεν αποκλείεται να επανεξεταστεί όμως και για το «πορτοκαλί» επίπεδο…
Στην εισήγηση αναμένεται να περιλαμβάνεται, τόσο για τις «κόκκινες», Επιπέδου 4, όσο και στις «πορτοκαλί», Επιπέδου 3, περιοχές, αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας άνω του 40%, αλλά και τηλε-εκπαίδευση για τους φοιτητές.
Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι (εντός και εκτός της Επιτροπής) που δεν είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι η χώρα θα καταφέρει να αποφύγει ένα «μίνι lockdown», κάποια μορφή δηλαδή απαγορευτικού και διευρυμένου περιορισμού μετακινήσεων και δραστηριοτήτων.
Για άλλη μια φορά, οι επόμενες ημέρες αποδεικνύονται κρίσιμες…