Ειδικότερα, πρόσφατα, με ανακοίνωση από την αρμόδια εκπρόσωπο για τις εμπορικές σχέσεις, Κάθριν Τάι, οι ΗΠΑ υποστήριξαν πλέον ξεκάθαρα και επίσημα τις προσπάθειες για την άρση των πατεντών σε ότι αφορά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.
Η Τάι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στους κόλπους του ΠΟΥ για να διασφαλίσουν ότι η άρση θα υλοποιηθεί, όμως προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις αυτές μπορεί να πάρουν χρόνο. Οι αποφάσεις του ΠΟΥ πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από όλα τα μέλη του.
Η Κομισιόν βλέπει θετικά την πρόταση
Η Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την Πέμπτη (6 Μαΐου) ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση που αντιμετωπίζει την κρίση με αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η πρόταση των ΗΠΑ για παραίτηση από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για καλυμμένα εμβόλια θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε ο Von der Leyen.
Η Ευρώπη έχει μέχρι στιγμής έχει αντιταχθεί στην άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Εν μέσω της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν είχε σχέδια να εξετάσει τις επιλογές για τις πατέντες για το εμβόλιο COVID-19 .
Πηγές της ΕΕ είπαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στόχευε να αυξήσει την παραγωγή εμβολίων COVID-19 μέσω της «εθελοντικής» ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών, τονίζοντας ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν αποτελούν εμπόδιο για να γίνει αυτό.
Οι ευέλικτοι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου
«Αυτό που χρειάζεται περισσότερο τώρα, πέρα από την ανάπτυξη εμβολίων, είναι η αύξηση της παραγωγής εμβολίων. Και ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι με τη διάδοση της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας εκείνων που ανέπτυξαν τα εμβόλια μέσω συμφωνιών αδειοδότησης» δήλωσε μια πηγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει την από κοινού αγορά εμβολίων σε επίπεδο ΕΕ.
Η πηγή ανέφερε ότι οι κανόνες του Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου είναι ήδη αρκετά ευέλικτοι για να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην αδειοδότηση τεχνολογίας εμβολίων και τεχνογνωσίας, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης υποχρεωτικών αδειών χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου του διπλώματος ευρεσιτεχνίας που μπορεί να εντοπιστεί γρήγορα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως η τρέχουσα πανδημία.
«Υποχρεωτικές άδειες μπορούν επίσης να χορηγηθούν για εξαγωγή σε χώρες χωρίς ή ανεπαρκή παραγωγική ικανότητα. Αυτές οι ευελιξίες βάσει των κανόνων του ΠΟΕ είναι νόμιμα εργαλεία για χρήση στις χώρες που έχουν ανάγκη, εάν δεν προκύψουν άλλες λύσεις. Η ΕΕ είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά σε έναν ανοιχτό και ολοκληρωμένο διάλογο με όλα τα μέλη του ΠΟΕ για να διερευνήσει πώς το πολυμερές εμπορικό σύστημα βάσει κανόνων μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα την καθολική και δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια και θεραπείες COVID-19», πρόσθεσε η πηγή.
ΠΗΓΗ: Euractiv