Το έγγραφο, το οποίο εκπονήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση μετά από συζητήσεις με άλλα κράτη μέλη, είναι το τελευταίο που σκιαγραφεί τα μακροχρόνια σχέδια της ΕΕ για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του ΠΟΥ για χρηματοδότηση, διακυβέρνηση και νομικές εξουσίες.
Σύμφωνα με το Reuters, το έγγραφο, με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου, παροτρύνει τον ΠΟΥ να υιοθετήσει μέτρα που θα αυξάνουν τη «διαφάνεια στην εθνική συμμόρφωση» με τους Διεθνούς Κανονισμούς Υγείας. Απαιτεί από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ να μοιράζονται γρήγορα πληροφορίες σχετικά με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην υγεία.
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον ΠΟΥ ότι ήταν πολύ κοντά στην Κίνα κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, όταν το Πεκίνο καθυστέρησε να μοιραστεί σημαντικές πληροφορίες για το νέο κορονοϊό - που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Wuhan. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τερματίσουν τη συμμετοχή τους στον οργανισμό και θα σταματήσουν τη χρηματοδότησή τους.
Ο ΠΟΥ, πάντως έχει απορρίψει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς. Παράλληα, δεν απάντησε σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό της πρότασης της ΕΕ.
Ερωτηθείς για το έγγραφο την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι η Κίνα ήθελε να «συμμετάσχει ενεργά» στη μεταρρύθμιση του ΠΟΥ, το οποίο είπε ότι δεν πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα οποιασδήποτε χώρας. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να «απομακρύνουν καλύτερα την πολιτική παρέμβαση» από τον ΠΟΥ, να αυξήσουν τους πόρους και την ικανότητά του να αντιμετωπίζει παγκόσμιες κρίσεις δημόσιας υγείας και να ενισχύσει την υποστήριξη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, είπε στο Πεκίνο.
Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο του εγγράφου, καθώς ήταν ακόμα σχέδιο.
Τα παράπονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον ΠΟΥ
Η ΕΕ και τα κράτη της συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων δωρητών του ΠΟΥ, και θα γίνουν μακράν οι κορυφαίοι δημόσιοι συνεισφέροντες εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρήσουν από τον οργανισμό του ΟΗΕ. Το σχέδιο της ΕΕ θα συζητηθεί από τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ σε βιντεοδιάσκεψη την επόμενη εβδομάδα και έχει ως στόχο να είναι η κοινή θέση της ΕΕ πριν από τη συνέλευση της ΠΟΥ στα μέσα Νοεμβρίου, ανέφερε. Επαναλαμβάνει την υποστήριξη της ΕΕ προς τον ΠΟΥ και τονίζει τον κεντρικό ρόλο του οργανισμού στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων για την υγεία.
Ωστόσο, παραθέτει ανεπαρκή διαφάνεια ως την πρώτη από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο οργανισμός του ΟΗΕ, καθώς και την έλλειψη «προβλέψιμης και βιώσιμης» χρηματοδότησης.
Απαιτεί επίσης «ένα πιο αποτελεσματικό και με συνέπεια εφαρμογή συστήματος αναφοράς από τα Κράτη Μέρη στη Γραμματεία της ΠΟΥ». Αυτό φαίνεται να αντιμετωπίζει επικρίσεις ότι η Κίνα και άλλες χώρες δεν έχουν κοινοποιήσει εγκαίρως πληροφορίες σχετικά με την πανδημία.
Το έγγραφο αναφέρει ότι οι μηχανισμοί για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης των χωρών με τις υποχρεώσεις αναφοράς πρέπει να ενισχυθούν και να γίνουν περιοδικοί. Η διαφορά μεταξύ των προσδοκιών των κρατών μελών του ΠΟΥ και των ικανοτήτων του οργανισμού πρέπει να αντιμετωπιστεί ως προτεραιότητα, ανέφερε.