Σε «νέα ύψη» εκτιμάται ότι θα κλείσει η δαπάνη για φάρμακα των δημόσιων νοσοκομείων του 2022, αγγίζοντας το 1,181 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Η πρόβλεψη ακολουθεί το ρυθμό αύξησης που είχε η δαπάνη για το νοσοκομειακό φάρμακο το πρώτο 8μηνο του 2022, όταν και «έτρεχε» με +12,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Έτσι, δεδομένου ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ανέρχεται περίπου στο μισό δισεκ. ευρώ (461 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια, εξαιρώντας τους κλειστούς προϋπολογισμούς), βάσει των υπολογισμών προκύπτει πως η υπέρβαση του προϋπολογισμού, που θα πρέπει να «καλυφθεί» από τις φαρμακευτικές εταιρείες, θα ανέλθει για το 2022 σε 720 εκατ. ευρώ.
Εν ολίγοις, προκύπτει ένα ποσοστό υπέρβασης 61%, δηλαδή οι εταιρείες «χορηγούν» 3 στα 5 φάρμακα που διατίθενται στα δημόσια νοσοκομεία.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συνολική δαπάνη του νοσοκομειακού φαρμάκου ανήλθε το 2021 σε 1,050 δισ. ευρώ, με 580 εκατ. ευρώ υπέρβαση (55,2%), ενώ το 2020 στα 969 εκατ. ευρώ, με 469 εκατ. ευρώ υπέρβαση (48,4%).
Μιλώντας στο News4Health παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως η πορεία της δαπάνης μαρτυρά την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, αφού τα νοσοκομεία δεν έχουν τους προϋπολογισμούς που απαιτούνται για να καλύψουν τα φάρμακα που χορηγούν στους ασθενείς τους, παρότι πρόκειται για ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.
Διαβάστε σχετικά ⇒ Νοσοκομειακό φάρμακο: Αύξηση «χωρίς φρένο» στην υπέρβαση της δαπάνης
Ο στόχος μείωσης του clawback για το Ταμείο Ανάκαμψης
Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων μας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η χώρα μας θα πρέπει να μειώσει το clawback, το ποσό του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης συνολικά, κατά 50 εκατ. ευρώ το 2022 (συγκριτικά με τη δαπάνη του 2020).
Αν και στο ένα τμήμα της δαπάνης, αυτό που αφορά στον ΕΟΠΥΥ ο στόχος φέρει να επιτυγχάνεται, το clawback των νοσοκομείων βγάζει εκτός τροχιάς την επίτευξη του στόχου.
Ειδικότερα, το clawback του ΕΟΠΥΥ το 2022 φέρεται να διαμορφώνεται στα 828 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του News4Health.
Στην περίπτωση της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ (482 εκατ. ευρώ), συν του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» (10 εκατ. ευρώ), αν αφαιρέσουμε τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που πρέπει να χορηγήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, τότε το clawback υπολογίζεται στα 492 εκατ. ευρώ.
Αν συνυπολογίσουμε και το clawback των νοσοκομείων τότε το σύνολο του clawback που θα πρέπει να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για το 2022 εκτιμάται ότι θα ανέρθει σε 1,320 δισ. ευρώ!
Το clawback του ΕΟΠΥΥ για το 2020 ανήλθε σε 888,9 εκατ. ευρώ και για τα νοσοκομεία στο 368,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 1,258 δισ. ευρώ. Έτσι, αν και για τον ΕΟΠΥΥ καταγράφεται για το 2022 μια μείωση κατά 60,9 εκατ. ευρώ, στα νοσοκομεία διαφαίνεται μια αύξηση της τάξης των 123,1 εκατ. ευρώ, που σημαίνει αύξηση συνολικά του clawback κατά 62,2 εκατ. ευρώ.
Η επιβεβαίωση αυτών των στοιχείων θα σημαίνει πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εκπληρώσει τη δέσμευση μείωσης έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης και θα πρέπει να «βάλει» 50 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία για το ποσό του clawback, στο πλαίσιο της ρήτρας συνυπευθυνότητας. Το υπόλοιπο 1,270 δισ. ευρώ, βέβαια, θα καλυφθεί και πάλι από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Η ΕΚΑΠΥ στο «τιμόνι» της διαχείρισης των προμηθειών φαρμάκων για το ΕΣΥ
Στην ενεργοποίηση της ΕΚΑΠΥ, ως κεντρικό αγοραστή φαρμάκων για το σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό το Υπουργείο Υγείας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων. Μέσω της κεντρικής προμήθειας φαρμάκων, επιδιώκεται τόσο η στενή παρακολούθηση της κατανάλωσης φαρμάκων όσο και ο περιορισμός των ληξιπροθέσμων οφειλών.
Η νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει στην ΕΚΑΠΥ να αναλάβει τις παραγγελίες φαρμάκων και την πληρωμή των προμηθευτών για όλα τα νοσοκομεία βρίσκεται ήδη σε τροπολογία του Υπουργείου Υγείας στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί την Τρίτη 31 Ιανουαρίου. Επρόκειτο, να έχει ήδη τεθεί υπό ψήφιση, ώστε να τεθεί σε άμεση εφαρμογή από 1η Φεβρουαρίου, αλλά μεσολάβησε η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ (διαβάστε σχετικά εδώ).