Στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων και αντεγκλήσεων βρίσκεται σταθερά η φαρμακευτική πολιτική τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα των «παγωμένων» προϋπολογισμών και των διαρκώς αυξανόμενων υποχρεωτικών επιστροφών. Μπορεί το βασικό «αγκάθι» να αποτελεί η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, που χειρίζεται ο ΕΟΠΥΥ, ωστόσο ο «πονοκέφαλος» του νοσοκομειακού φαρμάκου φαίνεται πως όλο και μεγαλώνει.
Είναι ενδεικτικό ότι τα σημειώματα, που λαμβάνουν οι εταιρείες, για την απόδοση του νοσοκομειακού clawback για το β’ εξάμηνο 2021, ήρθαν αυξημένα κατά τουλάχιστον 10% συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις που ανέφεραν τα σημειώματα του α’ εξαμήνου του 2021, που είχαν εκδοθεί τον Αύγουστο της τρέχουσας χρονιάς.
Το παραπάνω στοιχείο αναφέρουν, σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, οι εταιρείες μέλη του PIF σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία εκφράζουν τόσο την έκπληξη τους για την εξέλιξη, όσο και την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στις εταιρείες.
Ειδικότερα, όπως εξηγούν εκπρόσωποι του κλάδου η περαιτέρω αύξηση δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα στις εταιρίες, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων για το προηγούμενο οικονομικό έτος, ενώ δυσκολεύεται σημαντικά η δυνατότητα οικονομικών προβλέψεων για το τρέχον έτος.
Για αυτό και ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, για να συζητηθούν αναλυτικά τα στοιχεία της δαπάνης, καθώς εκτιμούν ότι πρέπει να διευκρινιστούν ο τρόπος υπολογισμού της υπέρβασης, τα clawback που αντιστοιχούν ανά κατηγορία αλλά και που επιβαρύνουν τις εταιρείες ανά κατηγορία, αλλά και τα ποσοστά όγκου κατανάλωσης και τα ποσά δαπάνης ανά κατηγορία προϊόντων.
-
Διαβάστε σχετικά⇒ Δραματική η υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμάκου
Εκτίμηση για 1,1 δισ. ευρώ νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το 2022
Το θέμα της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης συζητήθηκε και στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.
Το ύψος της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1,1 δισ. ευρώ για το 2022, υποστήριξε ο Σύμβουλος του Υπ. Υγείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, Βασίλειος Κουτσιούρης.
Σύμφωνα με την ανασκόπηση που πραγματοποίησε ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Κώστας Αθανασάκης και οι συνεργάτες του για τη μεταβολή της ενδονοσοκομειακής αποζημιούμενης φαρμακευτικής δαπάνης σε ονομαστικές τιμές την περίοδο 2013 - 2019, ο ευρωπαϊκός μέσο όρος ήταν στο 50%, ενώ η Ελλάδα είναι πρακτικά η μόνη χώρα που καταγράφει μείωση. Ειδικότερα, αυτό που πληρώνει το κράτος σε ονομαστικές αξίες για φάρμακα εντός του νοσοκομείου είναι μειωμένο κατά 21%, με τη Γαλλία μόνο να καταγράφει οριακή μείωση, μόλις 0,3%.
Η συνολική υπέρβαση της στο νοσοκομειακό κανάλι διαμορφώθηκε το 2021 στο 55% της συνολικής νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 61% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Access Excellence Lead της Roche Hellas, Μιχάλης Κακούρος. Η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από το 7,4% το 2012 στο 74% το 2021! «Με αυτό το ρυθμό, αν δεν γίνει κάτι να αλλάξει η κατάσταση το κράτος θα φθάσει να επαφίεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία για να καλύψει τη δαπάνη στα νοσοκομεία», προειδοποίησε, ανέφερε ο κ. Κακούρος.
-
Διαβάστε σχετικά⇒ «Στο μικροσκόπιο» η συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους στα νοσοκομεία: Την εισαγωγή επιπλέον φίλτρων ελέγχου εξετάζει το Υπ. Υγείας
«Θα αναγκαστούμε να συζητήσουμε τα νοσοκομειακά φάρμακα αλλιώς και να βρεθεί μια μεθοδολογία για τη συστηματική καταγραφή και εκτίμηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για διεθνείς συγκρίσεις», ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, εξηγώντας πως είναι μια δαπάνη που αυξάνεται «και δεν αυξάνεται μόνη της, αλλά επειδή αλλάζει ο ρόλος του νοσοκομείου ως κανάλι διανομής». «Μια σειρά από φάρμακα, για διάφορους λόγους, αρχίζουν πλέον και περνούν μέσω του νοσοκομείου», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, όλα τα νοσοκομειακά φάρμακα δεν είναι ίδια, αλλά «κάποια μπορούν να ενταχθούν στα DRG και άλλα δεν μπορούν να συναρτηθούν». Για τον κ. Αθανασάκη είναι απαραίτητα να αναπτυχθούν συστήματα πρόβλεψης, «για το τι έρχεται και ποια θα είναι η μελλοντική νοσηρότητα, αλλά και να κάνουμε μείζονα χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων», ειδικά αυτών που περιγράφονται ως συμφωνίες ελεγχόμενης εισόδου.
Αλλά και για την Όλγα Οικονόμου, τη Διευθύντρια Φαρμακευτικού Τμήματος Γ.Ν.Α. Γ. Γεννηματάς, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, απαραίτητη είναι η εφαρμογή επιστημονικών εργαλείων και η ενεργοποίηση μηχανισμών ελέγχου και εξορθολογισμού των δαπανών.
Το στοίχημα της ΕΚΑΠΥ και ο ρόλος της Επιτροπής Ελέγχου της Φαρμακευτικής Δαπάνης
Στην ενεργοποίηση της ΕΚΑΠΥ, ως κεντρικό αγοραστή φαρμάκων για το σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αναφέρθηκε η κα Οικονόμου, σύμφωνα με την οποία η Αρχή θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του προϋπολογισμού, ενώ τα ίδια τα νοσοκομεία θα γνωρίζουν ένα πλασματικό προϋπολογισμό.
«Δεν θα γνωρίσουμε τι υπόλοιπα θα έχουμε. Αυτό δεν είναι επιστημονικό εργαλείο, αλλά ένα διαχειριστικό εργαλείο. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όλα τα νοσοκομεία με τον ίδιο τρόπο στην κατάρτισή ενός προϋπολογισμού», σημείωσε.
Πάντως, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, με νομοθετική ρύθμιση, που προωθείται άμεσα, η ΕΚΑΠΥ θα αναλάβει τις παραγγελίες φαρμάκων και την πληρωμή των προμηθευτών για όλα τα νοσοκομεία από 1/1/2023. Μέσω της κεντρικής προμήθειας φαρμάκων, επιδιώκεται τόσο η στενή παρακολούθηση της κατανάλωσης φαρμάκων όσο και ο περιορισμός των ληξιπροθέσμων οφειλών. «Άραγε είναι λύση ή εμπλοκή», διερωτήθηκε η κα Οικονόμου για την ανάληψη της διαχείρισης των νοσοκομειακών φαρμάκων από την ΕΚΑΠΥ.
Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης παλεύει να ελέγξει στο μέτρο του δυνατού το θέμα clawback στο νοσοκομειακό φάρμακο, φθάνοντας σε κλειστούς προϋπολογισμούς. Ωστόσο, οι εν λόγω κλειστοί μέχρι τώρα έχουν συμπεριλάβει φάρμακα αξίας 170 εκατ. ευρώ, που βάσει κάποιων πρώτων εκτιμήσεων αντιστοιχεί σε clawback κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ για το 2022.
Πάντως, το ρόλο του συντονισμού των πολιτικών που εφαρμόζονται και του ελέγχου των διαδικασιών θα αναλάβει η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, η οποία θα επιστρέψει στις δια ζώσης συνεδριάσεις, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε ο κ. Κουτσιούρης.