Κεντρικός αγοραστής φαρμάκων για το σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ γίνεται η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), όπως είχε γράψει και το News4Health.
Με νομοθετική ρύθμιση, που προωθείται άμεσα στη Βουλή η ΕΚΑΠΥ θα αναλάβει τις παραγγελίες φαρμάκων και η πληρωμή των προμηθευτών για όλα τα νοσοκομεία από 1/1/2023.
Όλη η διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά, μέσω ειδικής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό.
Μέσω της κεντρικής προμήθειας φαρμάκων, επιδιώκεται τόσο η στενή παρακολούθηση της κατανάλωσης φαρμάκων όσο και ο περιορισμός των ληξιπροθέσμων οφειλών.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ Άρης Αποστόλου, από το βήμα του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022, πρόκειται για μία πλήρως ψηφιακή διαδικασία τιμολόγησης και εκκαθάρισης δαπανών και η πληρωμή θα γίνεται πλέον εντός 90 ημερών. Οι παραγγελίες των νοσοκομείων θα τίθενται ηλεκτρονικά, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ, στην οποία θα έχουν πρόσβαση τόσο τα Νοσοκομεία όσο και οι Φαρμακευτικές εταιρείες.
Δείτε σχετικά => Πρόεδρος ΕΚΑΠΥ: «Ετοιμάζουμε τη Κεντρική Τιμολόγηση του Νοσοκομειακού Φαρμάκου»
Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σταδιακά για τις εξής 3 κατηγορίες φαρμάκων:
- Φάρμακα που προέρχονται από τις κεντρικές διαγωνιστικές διαδικασίες της ΕΚΑΠΥ (γενόσημα).
- Φάρμακα από το σύνολο των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (για το 2023).
- Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) του άρθρου 12 του Ν.3816/10.
Σκοπός είναι η διαδικασία να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων, αλλά και αναλώσιμων.
Δείτε σχετικά => Νέο σύστημα πληρωμών με κεντρικές προμήθειες και για τα φάρμακα από τα νοσοκομεία
Σήμερα τα 107 Δημόσια Νοσοκομεία προμηθεύονται φάρμακα από περίπου 120 φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τις ανάγκες λειτουργίας τους με απευθείας παραγγελίες ή μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών που τρέχει η ΕΚΑΠΥ για ορισμένα γενόσημα.
Η τιμολόγηση των προμηθειών αυτών γίνεται μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα και είναι ενδεικτικό ότι κάθε μήνα εκδίδονται περίπου 40.000 τιμολόγια.
Στην πράξη παρατηρούνται ορισμένα σοβαρά προβλήματα:
- Η καθυστέρηση των πληρωμών στις εταιρείες είναι μεσοσταθμικά στους 10-12 μήνες από την παράδοση.
- Η έκδοση του Rebate και του Clawback καθυστερεί λόγω του πλήθους των παραστατικών και της κατακερματισμένης διαδικασίας.
- Είναι εξαιρετικά δυσχερής η παρακολούθηση των εμπιστευτικών εκπτώσεων.
«Με το νέο σύστημα θα περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και πλέον οι προμηθεύτριες εταιρείες θα μπορούν να πληρώνονται εντός 90 ημερών. Παράλληλα, για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας θα είναι σε θέση να έχει σαφή εικόνα ανά πάσα στιγμή για την πορεία των παραγγελιών φαρμάκων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να επιτευχθεί ορθολογική διαχείριση των πόρων», σημείωσε ο κ. Αποστόλου.