Η αλλεργία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε έναν εξωτερικό παράγοντα. Οι συνήθεις ύποπτοι που κρύβονται πίσω από την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων είναι σύμφωνα με τους ειδικούς:
- η γύρη
- τα ακάρεα
- το τρίχωμα κατοικίδιων ζώων
- τα σπόρια μούχλας
- τα τσιμπήματα εντόμων
- κάποιες τροφές
- φαρμακευτικά σκευάσματα
Συνήθως οι γιατροί χορηγούν κατά περίπτωση κάποια φαρμακευτική αγωγή ώστε να αντιμετωπιστεί η αλλεργία. Υπάρχουν όμως και φυσικές προσεγγίσεις που συνεπικουρούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και ενίοτε κρύβονται ακόμα και στα ντουλάπια της κουζίνας μας.
Εντοπίζοντας το αλλεργιογόνο
Η καλύτερη φυσική θεραπεία για τις αλλεργίες είναι να αποφεύγουμε τον παράγοντα που μας τις προκαλεί. Αυτό όμως δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όσο ακούγεται, γιατί λόγου χάρη, πώς θα μπορούσε κάποιος να αποφύγει την γύρη κατά τη διάρκεια της άνοιξης; Ωστόσο, ο εντοπισμός του ενόχου πίσω από την την αλλεργική αντίδραση μας, είναι σημαντική παράμετρος αφού βοηθά τον θεράποντα ιατρό να επιλέξει την θεραπευτική προσέγγιση.
Οι... σπιτικές θεραπείες
- Πλύσεις με φυσιολογικό ορό: Η χρήση αλατούχου διαλύματος για την απομάκρυνση της βλέννας, των αλλεργιογόνων, των βακτηρίων και άλλων ερεθιστικών παραγόντων από τις ρινικές κοιλότητες και τους κόλπους της μύτης, προσφέρει άμεσα ανακούφιση από τα συμπτώματα. Ο μηχανισμός πίσω από τις πλύσεις είναι ότι καταφέρνει να μειώσει την φλεγμονή που προκαλεί η έκθεση στο αλλεργιογόνο, άρα και τα συνηθισμένα συμπτώματα που είναι η καταρροή, το μπούκωμα και το φτέρνισμα.
- Φίλτρα αέρα: Ένας τύπος φίλτρου αέρα με τεχνολογία σωματιδίων υψηλής απόδοσης (HEPA) μπορεί να μειώσει τα οικιακά αλλεργιογόνα καθώς δεσμεύει ερεθιστικούς παράγοντες όπως η γύρη, η σκόνη και το τρίχωμα των κατοικίδιων.
- Ρίζα πετασίτη: Είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιείται συχνά για την αλλεργική ρινίτιδα καθώς βελτιώνει την ρινική συμφόρηση και το φτέρνισμα.
- Βρομελίνη: Η βρομελίνη είναι ένα πεπτικό ένζυμο που βρίσκεται στην παπάγια και τον ανανά. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνει το πρήξιμο και βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία.
- Βελονισμός: Μια ανασκόπηση ερευνών η οποία ολοκληρώθηκε το 2024, κατέληξε ότι η θεραπευτική προσέγγιση της αλλεργικής ρινίτιδας με βελονισμό παρέχει καλά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα ενώ έχει ελάχιστες παρενέργειες. Απαιτούνται, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας για να εξεταστεί η θετική επίδραση του βελονισμού στις αλλεργίες, ειδικά μακροπρόθεσμα.
- Προβιοτικά: Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και να ανακουφίσουν συμπτώματα τροφικών αλλεργιών.
-
Μέλι: Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν, μια δημοφιλής θεωρία προτείνει την κατανάλωση μελιού παραγωγής της περιοχής που ζούμε, για τη βελτίωση των αλλεργιών λόγω γύρης.
Σύμφωνα με τη θεωρία, με την πάροδο του χρόνου η αλλεργική αντίδραση θα μειώνεται καθώς ο οργανισμός θα έχει συνηθίσει στην γύρη εξαιτίας της κατανάλωσης του μελιού στην ίδια περιοχή. - Κλιματιστικά και αφυγραντήρες: Τα κλιματιστικά και οι αφυγραντήρες μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη μούχλας, αφαιρώντας την υγρασία από τον αέρα.
- Σπιρουλίνα: Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα αλλά ορισμένες πρόσφατες έρευνες υποδηλώνουν ότι η σπιρουλίνα – αυτό το δημοφιλές πλέον φύκι - μπορεί να βοηθήσει και σε κάποιες μορφές αλλεργιών λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του που βελτιώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού.
-
Τσουκνίδα: Η τσουκνίδα είναι ένα φυτό που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά από τους αρχαίους Αιγύπτιους και Έλληνες, καθώς και από αυτόχθονες Αμερικανούς, για την υποστήριξη της αναπνευστικής υγείας.
Το φυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, σίδηρο και αντιοξειδωτικά, τα οποία χρειάζεται το σώμα για να τονώσει το ανοσοποιητικό του Η τσουκνίδα επιπλέον έχει αντιφλεγμονώδη δράση, καταπολεμά τις μολύνσεις και είναι φυσικό αναλγητικό. Εξαιτίας αυτών, μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα με αλλεργική ρινίτιδα ή ρευματισμούς. - Κερσετίνη: Πιστεύεται ότι σταθεροποιεί την απελευθέρωση ισταμινών βοηθώντας στη διαχείριση των συμπτωμάτων αλλεργίας. Μια μελέτη του 2022 υποδηλώνει ότι μπορεί να βελτιώσει συμπτώματα όπως: φαγούρα στα μάτια, φτέρνισμα και καταρροή. Η κερσετίνη βρίσκεται και σε αρκετά τρόφιμα όπως: το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το πράσινο τσάι και διάφορα εσπεριδοειδή
- Βιταμίνη C: Σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης του 2018, η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με αλλεργία όταν χορηγείται σε υψηλές δόσεις και ενδοφλέβια. Ωστόσο, οι συστάσεις για την ιδανική ποσότητα βιταμίνης C που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως, είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές της μελέτης. Για τους περισσότερους ενήλικες άνω των 18 ετών, συνιστάται: οι άνδρες να καταναλώνουν 90 χιλιοστόγραμμα (mg) ημερησίως και οι γυναίκες 75 mg
- Αιθέρια έλαια φύλλων μέντας: Η εισπνοή αιθέριων ελαίων από τα φύλλα του φυτού μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα. Ωστόσο, λένε οι ειδικοί, απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τη ασφάλεια της χρήσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου: Εάν είστε αλλεργικοί στα ακάρεα της σκόνης, δοκιμάστε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα από αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου στην επόμενη πλύση σας. Μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το έλαιο ευκαλύπτου μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά την αλλεργική δερματίτιδα όταν εφαρμόζεται στο δέρμα των ποντικών. Εάν είστε αλλεργικοί στον ευκάλυπτο ή σε οποιοδήποτε προϊόν ευκαλύπτου, θα πρέπει να αποφύγετε αυτή τη μέθοδο.
-
Αιθέριο έλαιο λιβανιού: Είναι ακόμα ένα αιθέριο έλαιο με πιθανή αντιμικροβιακή δράση. Θα πρέπει να αραιώνεται πριν χρησιμοποιηθεί είτε απευθείας στο δέρμα είτε μέσω συσκευής διάχυσης στον αέρα.
Πάντως για την χρήση των αιθέριων ελαιών, οι ειδικοί συστήνουν να γίνεται με προσοχή αφού τα αιθέρια έλαια μπορεί τα ίδια να προκαλέσουν κάποια αλλεργική αντίδραση.
Σταματήστε αμέσως την χρήση τους αν αισθανθείτε:
- δυσκολία στην αναπνοή
- πόνο ή σφίξιμο στο στήθος
- μεταβολή της αρτηριακής πίεσης
- ζάλη
- τάση για λιποθυμία
- εξάνθημα
- ναυτία ή εμετό
Πηγή: healthline.com