Συμβαίνει και στις… καλύτερες οικογένειες, δηλαδή ακόμα και σε αυτούς που είναι πάντα σχολαστικοί με την τήρηση της στοματικής τους υγιεινής. Αν η δυσάρεστη αναπνοή δεν κρύβει κάποιο παθολογικό πρόβλημα, υπάρχουν ορισμένοι άσσοι στο μανίκι μας που βοηθούν στην αντιμετώπιση της.
Που οφείλεται η στοματική κακοσμία
Η δυσάρεστη αναπνοή έχει στενή σύνδεση με τα στοματικά βακτήρια. Όταν τρώμε κομμάτια φαγητού εγκλωβίζονται στα δόντια με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται εκεί βακτήρια. Αυτά κατόπιν απελευθερώνουν δύσοσμες ενώσεις θείου.
Η πιο κοινή αιτία του φαινομένου είναι η κακή οδοντική και εν γένει στοματική υγιεινή. Εάν δεν βουρτσίζετε συχνά τα δόντια σας και δεν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, λένε οι ειδικοί, τα βακτήρια στο στόμα πολλαπλασιάζονται και μια λεπτή μεμβράνη γνωστή ως οδοντική πλάκα συσσωρεύεται στην επιφάνεια των δοντιών, παράγοντας άσχημη οσμή.
Ορισμένες τροφές επίσης όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο, είναι πιθανό να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή κατά τη διάρκεια της πέψης καθώς απελευθερώνουν ενώσεις θείου στην κυκλοφορία του αίματός επηρεάζοντας την ανάσα.
Περιστασιακά η πηγή του προβλήματος μπορεί να προέρχεται από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, όπως η οισοφαγική παλινδρόμηση, κάποια λοίμωξη, επιπλοκές από διαβήτη ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια.
Δραστικές διατροφικές αλλαγές επίσης μπορεί να προκαλέσουν δυσοσμία στο στόμα, όπως για παράδειγμα το πρώτο διάστημα μιας κέτο διατροφής, που δημιουργεί μια ιδιότυπη μυρωδιά στην αναπνοή.
Σπιτικά … γιατροσόφια που βοηθάνε
Η πρόληψη της συσσώρευσης οδοντικής πλάκας είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς στόματος, λένε οι γιατροί και αφορά περίπου στο σύνολο των περιπτώσεων κακοσμίας.
Βουρτσίζετε τα δόντια σας για δύο λεπτά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων σε κομμάτια φαγητού που έχουν κολλήσει στα δόντια, χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Αν παρόλα αυτά, η δυσάρεστη αναπνοή παραμένει, ίσως βοηθήσει κάτι από τα παρακάτω...
Μαϊντανός
Ο μαϊντανός είναι ένα δημοφιλές οικιακό γιατροσόφι για την κακοσμία του στόματος. Το φρέσκο άρωμα και η υψηλή περιεκτικότητα του σε χλωροφύλλη του προσδίδουν αποσμητική δράση. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει επιπλέον ότι μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις ενώσεις θείου που παράγουν δυσοσμία.
Δοκιμάστε να μασήσετε μερικά φρέσκα φύλλα μαϊντανού μετά από κάθε γεύμα.
Χυμός ανανά
Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την δράση του ανανά έναντι της στοματικής κακοσμίας, υπάρχουν πολλές αναφορές καταναλωτών ότι λειτουργεί ευεργετικά.
Πιείτε ένα ποτήρι χυμό ανανά μετά από κάθε γεύμα ή ολοκληρώστε το φαγητό σας με την κατανάλωση ενός κομμάτι του φρούτου που θα μασάτε αργά.
Νερό
Η στοματική ξηρότητα συχνά προκαλεί κακοσμία. Το σάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας του στόματος καθώς χωρίς αυτό τα βακτήρια ευδοκιμούν ευκολότερα. Το στόμα μας στεγνώνει ενώ κοιμόμαστε, γι' αυτό και η αναπνοή μας το πρωί είναι συνήθως δυσάρεστη. Κρατώντας το σώμα μας ενυδατωμένο, αντιμετωπίζουμε πιθανώς και την δυσάρεστη αναπνοή καθώς αποτρέπουμε την ξηροστομία.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι περιέχει υγιή βακτήρια που ονομάζονται γαλακτοβάκιλλοι. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των κακών βακτηρίων σε διάφορα μέρη του σώματός, όπως το έντερο. Έρευνες έχουν δείξει ότι το γιαούρτι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της κακοσμίας του στόματος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από έξι εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης γιαουρτιού, το 80% των συμμετεχόντων παρατήρησε μείωση στο φαινόμενο της δυσάρεστης αναπνοής.
Γάλα
Η κατανάλωση γάλακτος μετά την κατανάλωση σκόρδου έχει αποδεδειγμένη δράση κατά της στοματικής δυσοσμίας. Το γάλα έχει ανάλογη δράση και σε άλλες τροφές με έντονη οσμή όπως τα κρεμμύδια.
Σπόροι μάραθου ή γλυκάνισου
Από την αρχαιότητα, οι σπόροι μάραθου και γλυκάνισου χρησιμοποιούνται για να φρεσκάρουν την αναπνοή. Έχουν γλυκιά γεύση και περιέχουν αρωματικά αιθέρια έλαια που αρωματίζουν ευχάριστα την αναπνοή μας.
Πορτοκάλι
Εκτός από ένα υγιεινό επιδόρπιο, τα πορτοκάλια είναι και φρουροί της οδοντικής υγείας. Η βιταμίνη C που περιέχουν βοηθά στην αύξηση της παραγωγής σάλιου που καταπολεμά την κακοσμία του στόματος.
Ψευδάργυρος
Τα άλατα ψευδαργύρου, συστατικό ορισμένων στοματικών διαλυμάτων, μπορεί να εξουδετερώσει τις δυσάρεστες μυρωδιές καθώς μειώνει αποτελεσματικά τον αριθμό των θειούχων ενώσεων στην αναπνοή.
Πράσινο τσάι και αφέψημα μέντας
Είναι μια ακόμα αποτελεσματική σπιτική θεραπεία. Έχει απολυμαντικές και αποσμητικές ιδιότητες που μπορούν να φρεσκάρουν προσωρινά την αναπνοή. Φτιάξτε δύο φλιτζάνια ροφήματος πριν πάτε για ύπνο και βάλτε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Πιείτε το αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας και κρατήστε την αναπνοή σας ευχάριστη, λένε οι ειδικοί.
Μήλα
Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι τα ωμά μήλα έχουν ισχυρή δράση κατά της κακοσμίας που προκαλεί η κατανάλωση σκόρδου επειδή εξουδετερώνει τις ενώσεις στην κυκλοφορία του αίματος που είναι υπεύθυνες για την δυσοσμία.
Σπιτικό στοματικό διάλυμα με μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα, επίσης γνωστή ως διττανθρακικό νάτριο, μπορεί να σκοτώσει αποτελεσματικά τα βακτήρια στο στόμα. Για να φτιάξετε ένα στοματικό διάλυμα μαγειρικής σόδας, προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε το στοματικό διάλυμα για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.
Σπιτικό διάλυμα με ξύδι
Το ξύδι περιέχει οξικό οξύ. Στα βακτήρια δεν αρέσει να αναπτύσσονται σε όξινα περιβάλλοντα, επομένως ένα στοματικό διάλυμα με ξύδι μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη τους. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας λευκό ή μηλόξυδο σε 1 φλιτζάνι νερό. Κάντε γαργάρες για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα πριν το φτύσετε και ξεπλύνετε.
Πηγή: HEALTHLINE.COM