Μια επιθετική μορφή καρκίνου θα μπορούσε να ανιχνευθεί νωρίτερα μέσω ενός απλού τεστ αναπνοής που αναπτύσσεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam.
Όπως αναφέρει το BBC, oι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε ένα τεστ που θα εντοπίζει τα σημάδια καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του κακοήθους μεσοθηλιώματος, μιας νόσου που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες και προκαλείται σχεδόν πάντα από έκθεση σε αμίαντο, πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου μπορεί να σώσει ζωές.
Η δρ Sarah Haywood-Small, αναπληρώτρια επικεφαλής της σχολής βιοεπιστημών και χημείας του πανεπιστημίου, δήλωσε ότι η εργασία αποτελεί «ένα ενθαρρυντικό βήμα προς τα εμπρός».
Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε εργαστήριο σε κύτταρα που έχουν υποστεί επεξεργασία με αμίαντο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα καρκινικά κύτταρα εξέπεμπαν ενώσεις οι οποίες μπορούσαν να ανιχνευθούν στην αναπνοή. Αυτές οι ενώσεις αποδείχθηκε ότι είναι σημαντικοί δείκτες του καρκίνου, που εμφανίζονται πολύ νωρίτερα από τα περισσότερα συμπτώματα και λειτουργούν ως ένα είδος «δακτυλικού αποτυπώματος», δήλωσαν οι επιστήμονες.
Η αναπνοή «παράθυρο» στον οργανισμό
Το Cancer Research UK δήλωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν επίσης ενδεχομένως να βοηθήσουν στην ανίχνευση άλλων καρκίνων που συνδέονται με τις φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του λάρυγγα και των ωοθηκών. Εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης δήλωσε ότι η πραγματοποίηση ενός τεστ αναπνοής θα ήταν ένας μη επεμβατικός τρόπος για τον τακτικό έλεγχο των ανθρώπων για πρώιμα σημάδια της νόσου.
Η δρ Haywood-Small δήλωσε ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα, αλλά τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η ομάδα «βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ανάπτυξη μιας πιο αποτελεσματικής διαγνωστικής προσέγγισης».
«Η ανθρώπινη αναπνοή περιέχει πολύτιμες βιολογικές πληροφορίες - προσφέροντας ένα παράθυρο στον μεταβολισμό του σώματός μας», δήλωσε.
«Μαθαίνοντας να διαβάζουμε αυτά τα σήματα, μπορούμε να ανιχνεύουμε ασθένειες νωρίτερα, να παρακολουθούμε τις συνθήκες με μεγαλύτερη ακρίβεια και ενδεχομένως να σώζουμε ζωές».