Η εκστρατεία υποστηρίζεται από νέα στοιχεία από τον «Παγκόσμιο Δείκτη Παρεμβολής της Βιομηχανίας Καπνού 2023», που δημοσιεύθηκε από την οργάνωση STOP και το Παγκόσμιο Κέντρο για τη Καλή Διακυβέρνηση στον Έλεγχο του Καπνού, τα οποία δείχνουν ότι οι προσπάθειες για την προστασία της πολιτικής υγείας από την αυξημένη παρέμβαση της βιομηχανίας καπνού έχουν επιδεινωθεί σε όλο τον κόσμο.
Η εκστρατεία του ΠΟΥ στοχεύει στην ενίσχυση των φωνών των νέων, στην αποκάλυψη των τακτικών της καπνοβιομηχανίας και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη υπεράσπισης των πολιτικών υγείας και την προστασία της υγείας των μελλοντικών γενεών.
Ομάδες νέων σε όλο τον κόσμο κάλεσαν τις χώρες να «...υιοθετήσουν αποφάσεις που μας προστατεύουν από τις πρακτικές χειραγώγησης των βιομηχανιών καπνού και των συναφών βιομηχανιών».
«Ο ΠΟΥ στέκεται στο πλευρό των νέων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι απαίτησαν από τις κυβερνήσεις να τους προστατεύσουν από μια θανατηφόρα βιομηχανία που τους στοχεύει με νέα επιβλαβή προϊόντα, ενώ λέει ξεκάθαρα ψέματα για τις επιπτώσεις στην υγεία. Καλούμε όλες τις χώρες να προστατεύσουν τις πολιτικές υγείας από αυτή τη θανατηφόρα βιομηχανία, μη επιτρέποντάς τους να έχουν θέση στο τραπέζι της χάραξης πολιτικής», δήλωσε ο Dr. Ruediger Krech, Διευθυντής Προαγωγής της Υγείας του ΠΟΥ.
Η καπνοβιομηχανία προσπαθεί να παρεμβαίνει στο δικαίωμα των χωρών να προστατεύουν την υγεία των ανθρώπων, προσφεύγοντας κατά των κυβερνήσεων στα δικαστήρια ή προσφέροντας οικονομικά κίνητρα και κίνητρα σε είδος για να μπορέσει να επηρεάσει τις πολιτικές ελέγχου του καπνού, ακόμη και στην επερχόμενη Διάσκεψη των Μερών του ΠΟΥ για την FCTC. Ο ΠΟΥ στηρίζει τις χώρες στην υπεράσπιση των μέτρων ελέγχου του καπνού που βασίζονται σε αποδείξεις απέναντι στις παρεμβάσεις της βιομηχανίας.
Η καπνοβιομηχανία συνεχίζει να λέει ψέματα στο κοινό, χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους για τη διάδοση παραπληροφόρησης, μεταξύ άλλων μέσω:
- Ομάδες βιτρίνας και τρίτα μέρη
- επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Χορηγούμενες εκδηλώσεις
- Χρηματοδότηση επιστημόνων και μεροληπτικών ερευνών
- Υποστήριξη πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
Αναγνωρίζοντας τις αδιάκοπες προσπάθειες της καπνοβιομηχανίας να προωθήσει τα προϊόντα της σε ευάλωτες ομάδες, ιδίως στους νέους, ο ΠΟΥ δεσμεύεται να αποκαλύψει τις προσπάθειες της βιομηχανίας να αποδυναμώσει τις πολιτικές υγείας και να καλέσει τους φορείς χάραξης πολιτικής να σταθούν αποφασιστικά απέναντι στην επιρροή της καπνοβιομηχανίας. Υπάρχουν 183 συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης-Πλαισίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος που έχουν δεσμευτεί να το πράξουν αυτό βάσει της παγκόσμιας συνθήκης για την υγεία.
Η καπνοβιομηχανία έχει μακρά ιστορία στο να λέει ψέματα στο κοινό, επιμένοντας μάλιστα ότι το κάπνισμα δεν προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο καπνός προκαλεί το 25% όλων των καρκίνων και σκοτώνει πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, αλλά η βιομηχανία επιμένει να εμπορεύεται τα λεγόμενα «νέα» και «ασφαλέστερα» προϊόντα που γνωρίζουμε ότι είναι επιβλαβή για την υγεία, ενώ εξακολουθεί να παράγει τρισεκατομμύρια τσιγάρα κάθε χρόνο.
Με τους μισούς από τους χρήστες καπνού να πεθαίνουν πρόωρα, η διατήρηση της αγοράς καπνού και νικοτίνης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προσέλκυση νέων, νεαρών χρηστών και οι καπνοβιομηχανίες χρησιμοποιούν πολλαπλές τακτικές για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον των νέων σε νεαρή ηλικία.
Τα τσιγάρα με μενθόλη και αρωματισμένα τσιγάρα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση καραμέλας και εντυπωσιακά σχέδια έχουν συμβάλει περαιτέρω στη διάδοση αυτών των προϊόντων μεταξύ της νέας γενιάς, ενώ πολλοί καταναλωτές αγνοούν σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Η καπνοβιομηχανία επενδύει τεράστια χρηματικά ποσά σε πιέσεις κατά των πολιτικών ελέγχου του καπνού και χρηματοδοτεί οργανώσεις που προωθούν τα συμφέροντά της.
Αυτές οι τακτικές του καπνού, όταν αφήνονται ανεξέλεγκτες, προκαλούν ανυπολόγιστη βλάβη στη δημόσια υγεία. Επιπλέον, η παραγωγή και η χρήση προϊόντων καπνού και νικοτίνης έχουν αλυσιδωτές επιζήμιες επιπτώσεις σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως το περιβάλλον, η ψυχική υγεία και η παιδική εργασία.
Δείτε εδώ την καμπάνια του ΟΗΕ