Η πανδημία έχει αναδείξει την επείγουσα ανάγκη για διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην φροντίδα υγείας, υπογράμμισε ο Dr Hans Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του ΠΟΥ, που συνέπεσε με την υπογραφή στην Αθήνα της δημιουργίας του Γραφείου του Οργανισμού για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών.
Το γραφείο, που θα φιλοξενηθεί από τις ελληνικές αρχές, «έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των μεσογειακών χωρών και των κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, εστιάζοντας στην τεχνική βοήθεια, στήριξη και καθοδήγηση σε θέματα που αφορούν στην ποιότητα της παρεχόμενης υγείας και της ασφάλειας των ασθενών. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα και τον Οργανισμό και τα εκατομμύρια των ανθρώπων που θα επωφεληθούν στα επόμενα χρόνια».
«Πρέπει να μιλάμε για ποιότητα υγείας. Σε έναν άνισο κόσμο η ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι σημαντική», επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.
Από την πλευρά του, ο Dr Kluge, απαντώντας σε ερώτηση του News4Health περιέγραψε το έργο του Γραφείου στην πράξη, εξηγώντας πως στόχος του είναι να καλύψει ένα σημαντικό κενό, καθώς όταν μιλάμε για καθολική πρόσβαση στην υγεία, αναφερόμαστε στην ισότιμη πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας.
«Διεθνώς, περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα κακής ποιότητας υπηρεσιών υγείας, που έχει και σημαντικό οικονομικό κόστος», εξήγησε ο Dr Kluge, εξηγώντας το ζητούμενο είναι η παροχή σωστής φροντίδας, τη σωστή στιγμή και στο κατάλληλο περιβάλλον.
«Ένας από τους στόχους του γραφείου είναι η ανάπτυξη πλαισίου για την αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας», συμπλήρωσε προσθέτοντας πως θα υπάρξει διασύνδεση με ψηφιακές υπηρεσίες.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης, το γραφείο θα είναι κέντρο καινοτομίας. «Βασική λειτουργία του ΠΟΥ είναι η ανταλλαγή πρακτικής γνώσης, γύρω από το «γιατί» αλλά και το «πως». Χώρες κάνουν σημαντικά πράγματα αλλά πρέπει να συγκεντρώσουμε», ανέφερε.
Ένας ακόμη στόχος του Γραφείου είναι η ανάπτυξη πρακτικών εργαλείων, που θα μπορεί κάθε χώρα να τα εφαρμόσει, προσαρμόζοντας τα στο δικό τους πλαίσιο για να βελτιώσουν ποιοτικά τις υπηρεσίες υγείας.
Συμπληρώνοντας, εκ μέρους του ΠΟΥ, ο Dr Joao Beda πρόσθεσε πως το γραφείο θα δημιουργήσει «οδούς» εργασίας που θα συνδέουν ψυχική υγεία, με ΠΦΥ και υγιή γήρανση στο πλαίσιο βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.
Κικίλιας: Ανοίγουμε ένα σημαντικό κεφάλαιο
Ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική την ημέρα, καθώς κατά την οποία δημιουργείται στην Αθήνα το πρώτο διεθνώς γραφείο του ΠΟΥ.
«Ανοίγουμε ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ιστορία της χώρας αλλά και την ιστορία όλης της ευρωπαϊκής περιφέρειας», ανέφερε και παρέθεσε τα κριτήρια που έθεσε ο ΠΟΥ για τη δημιουργία αυτού του γραφείου στην Ελλάδα:
«Πρώτον, η πολιτική δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας για την προώθηση ισχυρού, μεγάλης έκτασης μετασχηματισμού της δημόσιας υγείας και των συστημάτων υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, 10 χρόνια μετά την αρχική της ανακοίνωση. Μία εμβληματική μεταρρύθμιση που έχει βελτιώσει την καθημερινότητα μας.
Δεύτερον, η σημαντική γνώση και εμπειρία που έχει εξασφαλίσει Ελλάδα στο πεδίο της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και της ασφάλειας των ασθενών, μέσα από την θεσμοθέτηση και ίδρυση του ΟΔΙΠΥ.
Τρίτον, τα μοναδικά χαρακτηριστικά της χώρας μας που μπορούν να προστατέψουν την υγεία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, ένα στοιχείο που δεν έχει ληφθεί υπόψη στα μοντέλα ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Η Ελλάδα με το ρεκόρ μακροβιότητας και τη μεσογειακή διατροφή, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην Ευρώπη.
Και φυσικά, η ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει το έθνικό σύστημα υγείας στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου πρόκλησης της πανδημίας».
«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι οι άνθρωποι της Ελλάδας μπορούν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας πρωτόγνωρης κρίσης δημόσιας υγείας», υπογράμμισε ο κ. Κικίλια.