Ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού αλλά ούτε και εφησυχασμού μετά την πρόσφατη αύξηση κορονοϊού. Συγκεκριμένα, παρέθεσε τα παρακάτω δεδομένα για να τεκμηριώσει την άποψή του:
- 28 μέρες μετά από την έναρξη αυτού του κύματος τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν δείχνουν κάποια σοβαρή επίπτωση στις νοσηλείες σε ΜΕΘ, οι οποίες κινούνται κοντά στις 100. Σε προηγούμενα κύματα του ιού η επίδραση στις ΜΕΘ φαινόταν στις 15 ημέρες από την έναρξή τους. Για την ακρίβεια ο λόγος των κατειλημμένων ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους είναι 0,2, πολύ κάτω δηλαδή από τον κατώτατο όριο 1 στην κλίμακα έως 4 που έχει θέσει ο ECDC.
- Η Ελλάδα με βάση τα στοιχεία του αρμόδιου ευρωπαϊκού φορέα EUROMOMO παραμένει στις χώρες με χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα.
- Η χώρα μας βρίσκεται μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που διατηρούν σε ισχύ τα περισσότερα μη φαρμακευτικά μέτρα προστασίας από τον ιό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
- Οι τελευταίες μελέτες του ΕΟΔΥ δείχνουν πολύ υψηλή προστασία της 4ης δόσης στους πολίτες άνω των 60 ετών ως προς τον κίνδυνο διασωλήνωσης ή/και θανάτου από 95% έως 97,8%. Άρα όσοι πολίτες ανήκουν σε αυτές τις ηλικίες και δεν έχουν κάνει την 4η δόση καλό θα ήταν να εμβολιαστούν.
O κ. Σκέρτσος, υπογράμμισε επίσης ότι σε αυτήν την περίοδο που βρισκόμαστε, πλέον ο πληθυσμός διαθέτει υψηλή φυσική και εμβολιαστική ανοσία. Γι αυτό, οι βασικοί δείκτες που πρέπει να παρακολουθούμε και να μας απασχολούν δεν είναι οι λοιμώξεις ή οι επαναλοιμώξεις, δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά οι βαριές νοσηλείες σε ΜΕΘ, οι διασωληνώσεις και, βεβαίως, οι θάνατοι.
Τέλος, ο κ. Σκέρτσος, επανέλαβε στην ανάρτησή του στο facebook ότι δεν χρειάζεται πανικός αλλά ούτε και χαλάρωση από τις πιο ευπαθείς ομάδες.